25 października 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Seksuolog Gorzów Wielkopolski

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

dr n. med. Krzysztof Ostrowski

Lekarz Rodzinny, Internista, Seksuolog

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna, Seksuologia

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy Femifertil można przyjmować z wiesiołkiem i kwasem foliowym?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy suplement diety Femifertil może przyjmować każda kobieta planująca ciążę, czy można go stosować wraz z wiesiołkiem i kwasem foliowym (mimo że zawiera już kwas foliowy, ale w dawce niższej niż zalecana)?

    Odpowiedziała

    prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
    ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
    Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety
    Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

    Szanowna Pani,
    Femifertil służy optymalizacji płodności (a zawartość ziół bierze udział w regulacji hormonalnej) i, co do zasady, jako suplement diety, może być stosowany przez każdą kobietę planującą ciążę.

    Bardzo rzadko, jednak mogą się zdarzyć indywidualne przeciwwskazania w postaci nietolerancji któregoś ze składników. Wpływ wiesiołka objawia się bardziej zmianą jakości śluzu szyjkowego, co może dodatkowo wspomóc szanse poczęcia dziecka.

    W odniesieniu do kwasu foliowego, należałoby postawić pytanie, czy jest Pani w grupie kobiet, które wymagają większej suplementacji tego składnika. Znaczenie będzie mieć tu również skład diety i przyjmowanie kwasu foliowego z pożywieniem.

  • Czy można stosować Mycosyst w czasie ciąży i starań macierzyńskich?
    Planujemy z mężem dziecko. Czy mamy się wstrzymać i zabezpieczać przez okres trwania kuracji?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Lekarz przepisał mi Mycosyst 200 mg, 14 tabletek. Mam 7 tabl. Przyjąć raz dziennie przez 7 dni, a następne 7 raz na tydzień przez 7 tygodni. Planujemy z mężem dziecko. Czy mamy się wstrzymać i zabezpieczać przez okres trwania kuracji?

    Odpowiedziała

    prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
    ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
    Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety
    Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

    Droga Pani,
    ogólnie nie zaleca się stosowania preparatów typu Mycosyst w czasie ciąży i starań macierzyńskich. Rekomendowane jest stosowanie preparatów miejscowych, np. klotrimazolu w kremie.

    Rozwiązania są dwa albo rozpoczęcie starań macierzyńskich i zamiana preparatu na miejscowy, albo na czas kuracji przeciwgrzybiczej zastosowanie dodatkowo antykoncepcji, a także, aby podnieść skuteczność leczenia, zaleca się dodatkowo stosowanie preparatów miejscowych.

    Czytaj więcej o leku Mycosyst w bazie leków

  • Zakażenie bakteryjne układu rozrodczego w okresie zaawansowanej ciąży
    Jestem obecnie w 2. ciąży w 35. tygodniu. Ciąża jest od 28. tygodnia zagrożona z powodu skrócenia szyjki macicy.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem obecnie w 2. ciąży w 35. tygodniu. Ciąża jest od 28. tygodnia zagrożona z powodu skrócenia szyjki macicy 6 mm. W posiewie z pochwy (nie szyjki) wykazano Enterococcus faecalis 2+ oraz Lactobacillus sp. 2+. Przed moją 1. ciążą ok. 2 lat męczyłam się z infekcjami. Miałam ok. 10 kuracji antybiotykami i nic nie pomagało. Jak zaszłam w 1. ciążę, to z desperacji sama zrobiłam sobie kurację probiotykami (Invag i Provag) przez 3 miesiące (podwójne dawki) i to w końcu pomogło. Do końca brałam probiotyk profilaktycznie co kilka dni i było czysto. Czy teraz nie lepiej jest powtórzyć leczenie probiotykiem zamiast brać Amoksiklav według antybiogramu? Boję się, że wyniszczę sobie florę bakteryjną, którą tak usilnie odbudowywałam, ale też nie chcę zagrozić dziecku. Pierwszy poród zakończył się cesarskim cięciem z powodu zaniku tętna, ale teraz znowu chcę próbować naturalnie.

    Odpowiedziała

    prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
    ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
    Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety
    Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

    Szanowna Pani
    zakażenie układu rozrodczego bakteryjne w okresie zaawansowanej ciąży może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych zarówno dla matki i jej dziecka. Szczególnie niebezpieczne mogą być bakterie z grupy paciorkowców typu D - Enterococcus.

    W czasie trwania ciąży dochodzi do zmniejszenia liczby bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, które zapewniają odpowiednie pH w pochwie oraz zwalczają patogeny predysponujące do namnażania się bakterii chorobotwórczych.

    Przyjmowanie probiotyków ginekologicznych w okresie ciąży, zwłaszcza stosowanie ich doustne, korzystnie oddziałuje zarówno na układ moczowo-płciowy, jak i pokarmowy, co w rezultacie stanowi podwójną barierę ochronną. Zaleca się profilaktycznie stosowanie probiotyków ginekologicznych w celu zapobiegania powikłaniom związanym z wystąpieniem przedwczesnych zakażeń czy porodu przedwczesnego. Stosowanie probiotyków blokuje przemieszczanie się powstałych drobnoustrojów chorobotwórczych.

    Stwierdzona obecność bakterii z grupy Enterococcus w pochwie w czasie trwania ciąży wymaga leczenia pod nadzorem lekarza ginekologa, ponieważ w czasie porodu może dojść do zakażenia wstępującego i w skrajnym przypadku może wywołać uogólnione zakażenie.

    Kuracja antybiotykowa jest konieczna w ciąży, w przypadku zakażeń bakteryjnych, które mogą niekorzystnie wpływać na rozwój i dobrostan płodu. Lekarz ginekolog zaleci odpowiedni preparat, bezpieczny dla rozwijającego się płodu.

    W obecnej Pani ciąży uważam za konieczne zastosowanie antybiotyku zgodnie z antybiogramem, w tym okresie stosowanie go nie ma znaczącego wpływu na płód, a konsekwencje związane z niewłaściwą terapią mogą skutkować wyżej opisanym zagrożeniem. Jednoczasowe zastosowanie probiotyku ginekologicznego może wspomóc proces terapeutyczny.

  • Czy moje wyniki badań są przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę?
    Wyniki badań: toksoplazmoza IgG 509,1 (obecne), toksoplazmoza IgM 0,27 (nieobecne), różyczka IgG 415,4 (obecne), różyczka IgM 0,05 (nieobecne). CMV zarówno IgG, jak i IgM nieobecne. Czy mogę obecnie rozpocząć starania o dziecko?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Wyniki badań: toksoplazmoza IgG 509,1 (obecne), toksoplazmoza IgM 0,27 (nieobecne), różyczka IgG 415,4 (obecne), różyczka IgM 0,05 (nieobecne). CMV zarówno IgG, jak i IgM nieobecne. Czy mogę obecnie rozpocząć starania o dziecko? Czy ten poziom przeciwciał daje mi bezpieczeństwo co do różyczki i toksoplazmozy? Czy w takiej sytuacji należałoby się zaszczepić przeciwko różyczce?

    Odpowiedział

    dr hab. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Przedstawione przez Panią wyniki świadczą o przechorowaniu w przeszłości toksoplazmozy i różyczki oraz nabyciu trwałej odporności na te choroby zakaźne. To bardzo dobra wiadomość, proszę zapomnieć przynajmniej o tych chorobach. Nie ma potrzeby już nigdy ani szczepić się przeciwko różyczce, ani powtarzać wspomnianych oznaczeń laboratoryjnych.

    Co do cytomegalii, to jest Pani niezakażona i powinna uważać na bliskie kontakty z małymi dziećmi, które są najważniejszym źródłem zakażeń CMV (np. ślina, mocz).

    Podsumowując, wymienione przez Panią choroby zakaźne nie stanowią obecnie jakiegokolwiek przeciwwskazania do starania się o dziecko.

  • Czy badanie w kierunku niedoboru α1-antytrypsyny można wykonać zaraz po narodzinach dziecka?
    Moja córka ma 3,5 roku, gdy miała 8 miesięcy zdiagnozowano u niej niedobór α1-antytrypsyny. Teraz jestem w 32. tygodniu ciąży, czy jest szansa, że urodzę zdrowe dziecko? Czy od razu po urodzeniu lekarze są w stanie zbadać moje maleństwo pod tym kątem?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Moja córka ma 3,5 roku, gdy miała 8 miesięcy zdiagnozowano u niej niedobór α1-antytrypsyny o fenotypie PiZZ. Teraz jestem w 32. tygodniu ciąży, czy jest szansa, że urodzę zdrowe dziecko? Czy od razu po urodzeniu lekarze są w stanie zbadać moje maleństwo pod tym kątem?

    Odpowiedziała

    dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
    specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
    Klinika Pediatrii
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

    Szanowna Pani!
    Tak, jest szansa, że urodzi Pani zdrowe dziecko i można to zbadać po urodzeniu.

    Niedobór α1-antytrypsyny jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, dziedziczoną w sposób autosomalnie recesywny. Taki typ dziedziczenia oznacza, że choroba ujawnia się u homozygot (osób posiadających dwa zmutowane allele tego samego genu).

    Zwykle dzieje się tak, że osoby chore, będące homozygotami (tak jak Pani córeczka) dziedziczą po jednym nieprawidłowym (zmutowanym) genie od swoich rodziców, będących heterozygotami, czyli zdrowymi nosicielami jednego nieprawidłowego genu.

    W każdej kolejnej ciąży ryzyko wystąpienia choroby u dziecka jest stałe i wynosi 25%. 50% dzieci będzie zdrowymi nosicielami (heterozygotami), a 25% będzie miało oba prawidłowe (niezmutowane) geny.

    Tak więc, podsumowując, szansa na urodzenie zdrowego dziecka wynosi 75%.

    Badanie w kierunku niedoboru α1-antytrypsyny można i należy wykonać po narodzinach dziecka. Badaniem od którego rozpoczyna się proces diagnostyczny jest pomiar stężenia α1-antytrypsyny w surowicy. Jeżeli wynik ten jest nieprawidłowy, przeprowadza się dalsze badania, prowadzące do określenia fenotypu i genotypu.

    Zakładam, że po wykryciu choroby u córeczki, przeprowadzono u Państwa diagnostykę w celu potwierdzenia nosicielstwa choroby.
    Życzę wszystkiego dobrego.