2 września 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Ortopeda Przemyśl

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

   Dalej »
Lekarz Przemysław Bilski

Ortopeda

Ortopedia i traumatologia

Lekarz Przemysław Kopczyński

Ortopeda

Ortopedia i traumatologia

Lekarz Przemysław Laprus

Ortopeda

Ortopedia i traumatologia

   Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy przy leczeniu RZS można jednocześnie stosować terapię światłem spolaryzowanym?
    Mam zdiagnozowane RZS. Rozpoczynam przyjmowanie leku Metex. Czy można jednocześnie stosować terapię światłem spolaryzowanym urządzeniem SOLARIS.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam zdiagnozowane RZS. Rozpoczynam przyjmowanie leku Metex. Czy można jednocześnie stosować terapię światłem spolaryzowanym urządzeniem SOLARIS.

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Terapia światłem spolaryzowanym wywołuje efekt biostymulacji mikrokrążenia, zwiększenie produkcji kolagenu przez fibroblasty, pobudza regenerację tkanek. Zaobserwowano także jej działanie przeciwzapalne, m. in. poprzez wpływ na cytokiny. Ta biostymulacja jest korzystna dla zmniejszenia bólu, np. w chorobie zwyrodnieniowej stawów, a także w monitorowaniu gojenia się uszkodzonych tkanek.

    Nie ma uzasadnionych naukowo obserwacji wpływu światła spolaryzowanego na proces zapalny toczący się w stawach w przebiegu RZS. Z jednej strony działanie przeciwzapalne mogłoby być korzystne, ale z drugiej - zwiększona produkcja kolagenu w obrębie stawów objętych zapaleniem będzie sprzyjać powstawaniu zrostów włóknistych i ograniczeniu ruchomości stawów, czemu staramy się usilnie zapobiegać.

    Uważam więc, że niezależnie od stosowanego leczenia farmakologicznego, stosowanie światła spolaryzowanego (lampa SOLARIS) u chorych na RZS stwarza ryzyko.

  • Chodzące bóle stawów i mięśni - jakie badania powinnam wykonać, aby znaleźć przyczynę bóli?
    Mam 35 lat, moim problemem są tzw. chodzące bóle stawów i mięśni - boli np. przedramię, kolano, nadgarstek, mam temp. 37 st., bolący staw jest ciepły, ból nie jest ostry, ale dokuczliwy - wtedy występują brak sił i ogólne osłabienie.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 35 lat, moim problemem są tzw. chodzące bóle stawów i mięśni - boli np. przedramię, kolano, nadgarstek, mam temp. 37 st., bolący staw jest ciepły, ból nie jest ostry, ale dokuczliwy - wtedy występują brak sił i ogólne osłabienie. Wykonałam badania krwi oraz RF, CRP, ASO, OB i wszystkie są w normie. Badanie ANA 1 wyszło pozytywne a Ana 2 skala 1:160 z typem świecenia ziarnistym. Lekarz reumatolog polecił czekać ok. roku i ponowić Ana 2. Nie mogę tyle czekać - muszę pracować i żyć, a momentami nie mam siły. Kiedyś, jako nastolatkę, ugryzł mnie kleszcz, cierpię także na trądzik różowaty, jelito drażliwe. Pamiętam też, że od dziecka bolały mnie kolana.
    Jakie jeszcze badania mogę wykonać, żeby znaleźć przyczynę moich dolegliwości? Lekarz ogólny mówi, żeby zrobić koagulant toczniowy i rezonans głowy (SM?).

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Opisane przez Panią dolegliwości wymagają szerokiego różnicowania. Mam niestety mało danych dotyczących m. in. charakteru Pani pracy, innych, towarzyszących objawów, leków, które Pani przyjmuje, przebytych wcześniej chorób, chorób występujących w Pani rodzinie. Diagnostykę należy bowiem rozpoczynać od wywiadu. Na podstawie przekazanych przez Panią informacji nie rozumiem np. dlaczego zalecono badanie antykoagulantu toczniowego (objawy zakrzepicy? utrata ciąży?)? Czy badał Panią neurolog?

    Zapytuje Pani, jakie badania należałoby jeszcze wykonać. Nie mając wymienionych wyżej danych, sądzę, że przydatne mogą być następujące badania:

    1. Wykluczenie tzw. ognisk utajonego zakażenia = migdałki, zatoki, zęby, pęcherzyk żółciowy, nerki, przydatki - sprawdzenie przez odpowiednich specjalistów.
    2. Badania laboratoryjne = CRP, hormony tarczycy (TSH, FT4), przeciwciała ACPA, ANA 3 („ANA profil”), przeciwciała przeciw Borrelii, Chlamydii, HCV, HBV.

    Na razie objawowo można stosować niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. Naproksen, 2 x 500 mg.

  • Czy bolące ręce to początkowy objaw RZS?
    Od ponad tygodnia "bolą" mnie ręce, określiłbym to mianem uczucia zmęczenia i dyskomfortu. Tak, jak gdybym ciężko nimi pracował i byłyby przeciążone, są lekko obolałe.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Od ponad tygodnia "bolą" mnie ręce, określiłbym to mianem uczucia zmęczenia i dyskomfortu. Tak, jak gdybym ciężko nimi pracował i byłyby przeciążone, są lekko obolałe. Skóra dłoni wygląda prawidłowo, stawy nie są opuchnięte czy też gorące, nie zauważyłem porannej sztywności. Mam pełen zakres ruchów, nie ma trzasków, strzykania etc. Czy to mogą być jakieś bardzo wczesne objawy RZS bądź innej choroby reumatycznej? Jakie badania powinienem wykonać, aby dowiedzieć się z czym związany jest dyskomfort moich dłoni? Daniel, lat 32

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Panie Danielu,
    opisane objawy mogą mieć wiele przyczyn, mogą być przemijające. Częste przyczyny to przeciążenie (sport? praca fizyczna? siłownia?), czasem infekcja wirusowa, bakteryjna bez innych objawów. Pana dolegliwości trwają krotko i nie towarzyszą im inne objawy wskazujące na chorobę reumatyczną.

    Z badań proponowałabym na razie podstawowe - morfologię krwi, OB, CRP, analizę moczu, ewentualnie ALAT i AspAT (enzymy "wątrobowe"). Gdyby objawy się nasilały - trzeba zwrócić się do lekarza, który pokieruje odpowiednią diagnostyką.

  • Czy zapalenie stawu krzyżowo-biodrowego może przenieść się na kręgosłup?
    Czy jeżeli mam zapalenie stawu krzyżowo-biodrowego, to czy jest możliwość przeniesienia na kręgosłup. Dodaję, że moja choroba jest genetyczna.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy jeżeli mam zapalenie stawu krzyżowo-biodrowego, to czy jest możliwość przeniesienia na kręgosłup. Dodaję, że moja choroba jest genetyczna. A jeżeli przeniesie się na kręgosłup, to czy mogę całkowicie przestać chodzić i skończyć w łóżku?

    Odpowiedział

    lek. med. Marek Libura
    specjalista ortopedii i traumatologii narządu ruchu
    ZOZ MSWiA w Krakowie

    W przekazanym przez Panią/Pana opisie brak jest szczegółowych informacji dotyczących podłoża genetycznego dolegliwości, co utrudnia analizę i uniemożliwia udzielenie precyzyjnej odpowiedzi.

    Niezależnie od powyższego, stan zapalny stawu krzyżowo-biodrowego nie przenosi się samoistnie na inne stawy, w tym również na stawy kręgosłupa.

  • Metotreksat – działania niepożądane
    Codziennie na noc biorę Controloc 20 mg i No-spę. Choruję na RZS. Aktualnie jestem na leczeniu biologicznym + metotreksat i kwas foliowy. Czy te leki wywołują nadkwasotę? Co zjem, to muszę zwymiotować, bo nie daję sobie rady.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam ogromne kłopoty z nadkwasotą. Właściwie to co zjem, muszę zwymiotować, bo nie daję sobie rady. Ulewa mi się straszny kwas, którego muszę się pozbyć. Miałam gastroskopię, która wykazała stan zapalny odźwiernika przewodu pokarmowego. Brałam leki, które właściwie niewiele pomogły. Kolonoskopia niczego nie wykazała. Codziennie na noc biorę Controloc 20 mg i No-spę. Choruję na RZS. Aktualnie jestem na leczeniu biologicznym + metotreksat i kwas foliowy. Może te leki wywołują tak straszną nadkwasotę.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Stosowane leki rzeczywiście powodują szereg objawów niepożądanych, często ze strony przewodu pokarmowego. Metotreksat może powodować nudności i wymioty oraz trudności w połykaniu, a także biegunkę, owrzodzenia przewodu pokarmowego, krwawienia z przewodu pokarmowego, krwotoczne zapalenie jelit, włącznie z perforacją.

    Czasami nawet, aby zapobiec wymiotom w trakcie terapii metotreksatem zaleca się zapobiegawcze podanie deksametazonu.

    Leczenie biologiczne, choć często stosowane w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, także może powodować nudności, biegunkę, bóle brzucha, dyspepsję, refluks żołądkowo-przełykowy.

    Wracając do opisu wyniku gastroskopii, podejrzenie może budzić stan zapalny odźwiernika. Jeżeli te zmiany zapalne się nasiliły albo istnieje podejrzenie obrzęku czy też owrzodzenia w tej okolicy, może to tłumaczyć występujące objawy. Może dochodzić do niewielkiej podniedrożności na wysokości odźwiernika i pokarm z trudem przechodzi dalej, do opuszki dwunastnicy. Stąd ciągła potrzeba wymiotów i uczucie kwaśności.

    Nie wiem także czy dawka leków osłonowych (tu: Controloc) i ich sposób przyjmowania są odpowiednie. W tak nasilonych dolegliwościach proponowałabym zwiększenie dawki po konsultacji z lekarzem. Należy także pamiętać, że leki te stosujemy pół godziny przed posiłkami (nie przed snem).

    Podsumowując, należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym, który wdroży odpowiednie w takich przypadkach postępowanie zapobiegające wymiotom, a w razie wątpliwości zleci kontrolną gastroskopię w razie, gdyby intensyfikacja leczenia nie przyniosła poprawy.