31 stycznia 2015 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Lekarz sportowy Konin

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Kazimierz Brzeziński

Ortopeda, Lekarz sportowy

Medycyna sportowa, Ortopedia i traumatologia

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Przyznanie stopnia niepełnosprawności choremu na ZZSK
    Mam zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa i pierwotną obustronną gonartrozę. Czy mam jakieś szanse starać się o stopień niepełnosprawności?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa i pierwotną obustronną gonartrozę. Czy mam jakieś szanse starać się o stopień niepełnosprawności?

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Oczywiście, że istnieje taka szansa. Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) jest chorobą przewlekłą, postępującą, prowadzącą do niepełnosprawności. Jeżeli równocześnie wystąpiły zmiany zwyrodnieniowe w stawach kolanowych - to jest jeszcze zwiększone zagrożenie niepełnosprawnością. Odpowiednie postępowanie proszę rozpocząć pod kierunkiem lekarza rodzinnego - potrzebna będzie konsultacja u specjalisty - reumatologa.

  • Czy zrobienie tatuażu w chorobie tkanki łącznej jest obarczone ryzykiem?
    Choruję na mieszaną chorobę tkanki łącznej. Czy zrobienie tatuażu to ryzyko?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Choruję na mieszaną chorobę tkanki łącznej. Czy zrobienie tatuażu to ryzyko?

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    1. Tak!!! Tatuaż to zawsze ryzyko. Przede wszystkim - grozi zakażeniem wirusami, np. wirusem zapalenia wątroby („żółtaczka zakaźna”), które niszczy wątrobę, zagraża rakiem wątroby i marskością! Można tą drogą wprowadzić wiele innych wirusów (np. HIV). Dopiero po pewnym czasie występują objawy choroby i nie zawsze kojarzy się je z wykonanym wcześniej tatuażem.
    2. Mieszana choroba układowa tkanki łącznej to choroba autoimmunologiczna, w której następują zmiany w skórze i tkance podskórnej (włóknienie) i wielu narządach (serce, płuca, nerki), wymaga ona stałego leczenia! Uszkodzenie skóry przez jej nakłuwanie może przyczynić się dodatkowo do poważnym powikłań! Inne „zabiegi” upiększające wykonywane przez nakłuwanie skóry są w tej chorobie także bardzo niebezpieczne!

  • Podejrzenie zespołu Sjögrena
    Stwierdzono u mnie obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA typ świecenia ziarnisty miano 1:1000 i przeciwciała przeciw jąderkom 1:640. Nie mam objawów suchości, bólu w stawach, zmian na skórze.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Stwierdzono u mnie obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA typ świecenia ziarnisty miano 1:1000 i przeciwciała przeciw jąderkom 1:640. Nie mam objawów suchości, bólu w stawach, zmian na skórze. Morfologia, mocz w normie, nic mnie nie boli, nie wypadają mi włosy. Czasem odczuwam zmęczenie, ale mam półroczne dziecko. W 6. tyg. ciąży ze względu na wcześniejsze poronienie miałam wiele badań, w tym w kierunku chorób układowych. Stąd wiem o przeciwciałach. W ciąży miano było wysokie 1:2500 (ss-a, Ro52, ss-b, reszta ok). Włączono mi Encorton 10, potem deksamentazon (ze względu na zwiększenie ryzyka bloku serca dziecka).
    Obecnie nie przyjmuję leków. Reumatolog, do którego chodzę (ale muszę skonsultować) zaleca dalej Encorton 5 plus Arechin 250 mg. Mówi, że mam albo toczeń albo chorobę Sjögrena. Obawiam się skutków przyjmowania tych leków. Nie biorę ich na razie, nic mi nie dolega (a po ciąży zazwyczaj nasilają się objawy). Aha, wzrok mi się trochę pogorszył (ostrość, o pół dioptrii, wcześniej było ok). Czy na podstawie wyłącznie ANA można stwierdzić chorobę? Czy konieczne jest branie tych leków, które przecież nie mają neutralnego wpływu na organizm?

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Witam,
    pani zasadnicze pytanie brzmi: „czy na podstawie wyłącznie ANA można rozpoznać chorobę?” - nie, nie można. Ale przeciwciała, które u Pani wykryto przemawiają najbardziej za rozpoznaniem zespołu Sjögrena i trzeba go wykluczyć.

    Nie podaje Pani jak przedstawia się skład i miano przeciwciał obecnie, po zakończeniu ciąży? Trzeba to pilnie, koniecznie sprawdzić i wtedy ocenić czy potrzebne są leki (podczas ciąży słusznie podano deksametazon z uwagi na przeciwciała przeciw-SSA).

    Gdyby uznano, że profilaktyka w przebiegu ew. zespołu Sjögrena jest jednak wskazana proszę podpowiedzieć, że znacznie mniej toksyczna od Arechiny jest hydroksychlorochina (w Niemczech Quensyl, we Francji Plaquenil).

  • Czy powinnam zrezygnować ze szczepienia przeciwko grypie, chorując na ZZSK?
    Mam 41 lat i jestem w trakcie diagnostyki pod kątem ZZSK (zapalenie tęczówki w wywiadzie, obciążenie genetyczne - siostra choruje na ZZSK, mam HLA-B27 i objawy bólowe ze strony rożnych stawów obwodowych, przy jednoczesnych bardzo dobrych wynikach - bez podwyższonego CRP, OB i in.).
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 41 lat i jestem w trakcie diagnostyki pod kątem ZZSK (zapalenie tęczówki w wywiadzie, obciążenie genetyczne - siostra choruje na ZZSK, mam HLA-B27 i objawy bólowe ze strony rożnych stawów obwodowych, przy jednoczesnych bardzo dobrych wynikach - bez podwyższonego CRP, OB i in.).
    Jednak moje pytanie dotyczy nie samej potencjalnej choroby, a szczepienia przeciw grypie. Otóż objawy bólowe stawów nasilają się u mnie zawsze w okresie wiosny i jesieni, tak jest już od kilku lat. Niestety zauważyłam, że gdy przez 2 ostatnie lata szczepiłam się ok. października przeciw grypie, ok. 8-10 dni od przyjęcia szczepionki (przyjmowanej w okresie nazwę to - bezbólowym albo z nikłym bólem) następowało u mnie nagłe pogorszenie i bóle stawały się nie do zniesienia w porównaniu z tym, co zwykle odczuwam.
    Czy jest to możliwe, żeby w przypadku moich dolegliwości dochodziło do ich zaostrzenia właśnie w wyniku szczepień? Czy może powinnam z nich zrezygnować? Dodam, że samą szczepionkę zawsze dobrze tolerowałam i bezpośrednio po niej nie miałam żadnych objawów typu gorączka, osłabienie itp. Wiem, że szczepienia są zalecane ze względu na groźne powikłania pogrypowe, jednak nie chciałabym kosztem tego uodporniania na grypę dokładać sobie potężnego bólu, z którym potem zmagam się potem przez wiele tygodni.

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    W przebiegu ZZSK nie zawsze dochodzi do podwyższenia wartości CRP i OB lub jest ono okresowe - ale o tym Pani wie. Natomiast - nie można wykluczyć, że szczepienie przyczynia się do zaostrzenia objawów - ma ono bowiem wpływ na układ immunologiczny. Z drugiej strony, decyzja o rezygnacji ze szczepienia zwiększa ryzyko zachorowania na grypę.

    Może byłoby słuszne „przeczekanie” okresu jesieni, gdy i tak zawsze następuje u Pani nasilenie bólu i wykonanie szczepienia później - np. w grudniu?

  • Ból i wartości OB i CRP w przebiegu polimialgii
    Ostatnio lekarz rodzinny powiedział, że mam chyba polimialgię i przepisał mi Metypred. W lipcu robiłam badania krwi - OB, CRP, fosfataza alkaliczna i inne - wyniki w normie, ale występują objawy tej choroby.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Ostatnio lekarz rodzinny powiedział, że mam chyba polimialgię i przepisał mi Metypred. W lipcu robiłam badania krwi - OB, CRP, fosfataza alkaliczna i inne - wyniki w normie, ale występują objawy tej choroby. Mam również dyskopatię kręgosłupa w odcinku szyjnym i lędźwiowym. Proszę poradzić mi, czy mam zrobić jeszcze jakieś badania, zanim zacznę zażywać sterydy, a mam również refluks żółciowy i stale przyjmuję Nolpaze.

    Odpowiedziała

    prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
    Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

    Nie sądzę, żeby to była polimialgia reumatyczna. W tej chorobie ból jest bardzo silny a podaje Pani, że badania laboratoryjne wykonywano w lipcu - upłynęło więc sporo czasu bez konieczności „intensywnego” leczenia.

    Ponadto w przebiegu polimialgii OB i CRP są bardzo znacznie podwyższone, czego u Pani nie stwierdzono. Ból może więc wynikać z dyskopatii i w tej sytuacji steroidy nie są potrzebne. Gdyby jednak doszło do bardzo znacznego nasilenia bólu i podwyższenia wartości OB i CRP, można próbować podać steroidy - ale o tym musi zdecydować lekarz.