23 października 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Kardiolog dziecięcy Poznań

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Wyciek krwistej wydzieliny z sutka u niemowlęcia
    Od 2 dni u mojego 4-miesięcznego synka z prawej piersi wyciekają drobne kropelki krwi. Co to może oznaczać? Pierś nie jest spuchnięta ani zadrapana.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Od 2 dni u mojego 4-miesięcznego synka z prawej piersi wyciekają drobne kropelki krwi. Co to może oznaczać? Pierś nie jest spuchnięta ani zadrapana.

    Odpowiedziała

    lek. med. Katarzyna Jamruszkiewicz
    specjalista medycyny rodzinnej
    Poradnia Lekarza POZ
    Szpital Specjalistyczny im. Rydygiera w Krakowie

    Wyciek krwistej wydzieliny z sutka bez względu na płeć i wiek dziecka wymaga dalszej diagnostyki.

    Do najczęstszych przyczyn krwistej wydzieliny z brodawki sutkowej u niemowląt należą rozstrzenie przewodów mlecznych. Na skutek poszerzenia przewodów mlecznych, wynikającego z nieprawidłowego ich rozwoju dochodzi do nadmiernego gromadzenia się bakterii - najczęściej gronkowca złocistego. Rozwija się stan zapalny pod otoczką brodawki sutkowej, co u niemowląt objawia się właśnie wyciekiem krwistej wydzieliny z sutka. Zwykle rozstrzeń ustępuje samoistnie, czasem może nawracać. Leczenie chirurgiczne stosowane jest wyjątkowo.

    Innymi przyczynami krwistego wycieku z sutka u niemowlęcia mogą być: torbielowate zapalenie sutka, brodawczaki wewnątrzprzewodowe lub zaburzenia endokrynologiczne, a także uraz (nawet drażnienie np. odzieżą) lub narażenie na zimno.

    W pierwszej kolejności należy wykonać posiew krwistej wydzieliny oraz rozpocząć leczenie antybiotykiem.

    Do rozważenia może być wykonanie badania USG sutka lub inne w zależności od wyniku posiewu i innych objawów u dziecka.

    Piśmiennictwo:

    De Silva N.K., Brandt M.L. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 2006; 19: 415-418
  • Czy szczepienie przeciwko żółtaczce można wykonywać preparatami różnych firm?
    Moje dziecko zostało zaszczepione w szpitalu szczepionką przeciwko żółtaczce o nazwie Hepowax. W 2. miesiącu życia zaszczepiliśmy córkę inną szczepionką, a dokładnie Engerix B i kolejną też Engerix.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Moje dziecko zostało zaszczepione w szpitalu szczepionką przeciwko żółtaczce o nazwie Hepowax. W 2. miesiącu życia zaszczepiliśmy córkę inną szczepionką, a dokładnie Engerix B i kolejną też Engerix. Moje pytanie jest następujące, czy zrobiliśmy coś nie tak? Ja wcześniej zapytałam w punkcie szczepień pielęgniarkę i powiedziała, że to nie robi różnicy. Proszę o odpowiedź eksperta i z góry dziękuję

    Odpowiedziała

    lek. med. Izabela Tarczoń
    specjalista pediatrii, konsultant ds. szczepień ochronnych;
    kierownik Specjalistycznej Poradni Medycznej „Przylądek Zdrowia”

    Schemat szczepień przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, może być realizowany z użyciem dostępnych na terenie Polski szczepionek monowalentnych (chroniących tylko przeciwko jednej chorobie) różnych firm. Prawidłowe odstępy pomiędzy kolejnymi dawkami są takie same, niezależnie od szczepionki.

  • Szczepienie przeciwko tężcowi, błonicy, krztuścowi, poliomyelitis i Hib po ukończeniu 2. roku życia
    Syn otrzymał dawkę 3. Pentaximu zgodnie z kalendarzem szczepień w wieku 6 miesięcy. Niestety po szczepieniu pojawiła się wysoka gorączka 39 st. C, płacz, rozdrażnienie trwające kilka dni, obrzęk i twardy guzek w miejscu szczepienia. Teraz od ostatniego szczepienia DTP minęło już prawie 1,5 roku. Czy w związku z powyższym szczepienie przypominające będzie skuteczne?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Zwracam się do Państwa z pytaniem o szczepionkę skojarzoną Pentaxim DTP. Syn otrzymał dawkę 3. zgodnie z kalendarzem szczepień w wieku 6 miesięcy. Niestety po szczepieniu pojawiła się wysoka gorączka 39 st. C, płacz, rozdrażnienie trwające kilka dni, obrzęk i twardy guzek w miejscu szczepienia, który zniknął po kilku tygodniach. Dlatego odwlekaliśmy 4. dawkę szczepienia (dawka przypominająca). Teraz od ostatniego szczepienia DTP minęło już prawie 1,5 roku. Czy w związku z powyższym szczepienie przypominające będzie skuteczne? I czy w ogóle ma sens? (w ulotce producenta jest wyraźnie zaznaczone, że odstęp pomiędzy 3. a 4. dawką ma wynosić 12 mies.). Jesteśmy przerażeni skutkami ubocznymi szczepionek, szczególnie, że syn naszych znajomych ma trwały uszczerbek na zdrowiu po szczepieniu.

    Odpowiedziała

    lek. med. Izabela Tarczoń
    specjalista pediatrii, konsultant ds. szczepień ochronnych;
    kierownik Specjalistycznej Poradni Medycznej „Przylądek Zdrowia”

    Zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki Pentaxim, czwarta - uzupełniająca dawka szczepionki powinna zostać podana optymalnie po upływie roku od dawki trzeciej, w drugim roku życia dziecka. Wydłużenie odstępu pomiędzy trzecią dawką pierwotną a dawką uzupełniającą nie jest przeciwwskazaniem do wykonania szczepienia, a podanie jej zapewni dobrą skuteczność. Wydłużanie okresu pomiędzy dawkami, mogłoby się natomiast wiązać z brakiem optymalnej ochrony w okresie poprzedzającym podanie kolejnej należnej dawki. Równocześnie, zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego, szczepienie szczepionką Pentaxim należy zakończyć przed ukończeniem przez dziecko 2. roku życia.

    W opisanej sytuacji, chłopiec prawdopodobnie skończył już dwa lata, a więc konieczne będzie zakończenie rozpoczętego schematu analogiczną, dostępną na rynku, szczepionką skojarzoną zabezpieczającą przeciwko tężcowi, błonicy, krztuścowi, poliomyelitis i zakażeniom Hib.

    Piśmiennictwo:

    Charakterystyka produktu leczniczego Pentaxim.
  • Karmienie piersią a zaraźliwość ospy wietrznej
    Mam 4-tygodniowego synka, którego karmię piersią. Ostatnio przyjechała do nas siostra męża z Norwegii i następnego dnia okazało się, że jej 9-miesięczna córeczka zachorowała na ospę wietrzną - pojawiły się wykwity. Czy jest możliwe, że mój synek zachoruje?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 4-tygodniowego synka, którego karmię piersią. Ostatnio przyjechała do nas siostra męża z Norwegii i następnego dnia okazało się, że jej 9-miesięczna córeczka dostała ospy wietrznej (pojawiły się dwa małe wykwity). Tego samego dnia wyprowadzili się do hotelu za zaleceniem mojego pediatry. Inny pediatra powiedział, że szanse na to ze mój 4-tygodniowy synek zachoruje, są znikome i nie ma sensu, żeby się wyprowadzali. Powiem szczerze, że trochę się pogubiłam w tym, ale woleliśmy dmuchać na zimne. Czy jest możliwe, że mój synek zachoruje? Ja przechodziłam ospę wietrzną i jak już pisałam, syn jest karmiony piersią. Nie wiem, czy możemy je znowu zaprosić do domu, obecnie są w tym hotelu.

    Odpowiedział

    dr med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Przeciwciała odmatczyne słabo chronią noworodka, dlatego większość niemowląt skontaktowanych z ospą wietrzną zachoruje. Jeżeli chorowała Pani na ospę wietrzną, dawno temu, to mogła Pani przekazać synkowi bardzo mało przeciwciał i wówczas ryzyko zachorowania po kontakcie jest duże. Generalnie wszystkie niemowlęta należą do grupy zwiększonego ryzyka ciężkiego przebiegu ospy wietrznej, aczkolwiek ospa wietrzna u noworodków i niemowląt może przebiegać różnie: od łagodnej choroby przypominającej ospę wietrzną u starszych dzieci do ciężkiej rozsianej choroby z zajęciem wątroby, płuc i ośrodkowego układu nerwowego. Dużym ryzykiem są obarczone noworodki narażone na ospę wietrzną w pierwszych dwóch tygodniach życia. Z czasem, w miarę rozwoju dziecka i dojrzewania układu odpornościowego ryzyko zmniejsza się do niskiego poziomu typowego dla populacji starszych zdrowych dzieci. Zalecenie, by odizolować Pani dziecko od chorej dziewczynki było właściwe.

    Co zatem należy robić? Należy izolować wszystkie niemowlęta od chorych na ospę wietrzną oraz kontynuować karmienie piersią, zwłaszcza że mleko matki może zawierać swoiste immunoglobuliny. W razie zachorowania na ospę wietrzną o ciężkim przebiegu niemowlęta powinny być leczone acyklowirem.

    Piśmiennictwo:

    American Academy of Pediatrics. Varicella-zoster infections. In: Red Book: 2012 Report of the Committee on Infectious Diseases, 29th ed, Pickering LK (Ed), American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2012. p.774.
    Centers for Disease Control and Prevention. Prevention of varicella: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR Recomm Rep. 2007; 56(RR-4): 1-40. [Fulltext MMWR]
    Centers for Disease Control and Prevention (CDC). FDA Approval of an Extended Period for Administering VariZIG for Postexposure Prophylaxis of Varicella. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2012; 61: 212. [PubMed 22456121]
    Grumach A.S., Carmona R.C., Lazarotti D. i wsp.: Immunological factors in milk from Brazilian mothers delivering small-for-date term neonates. Acta Paediatr. 1993; 82(3): 284.
    Kesson A.M., Grimwood K., Burgess M.A. i wsp.: Acyclovir for the prevention and treatment of varicella zoster in children, adolescents and pregnancy. J. Paediatr. Child Health. 1996; 32(3): 211.
    Varizig® varicella zoster immune globulin (human) lyophilized powder for solution for injection for intramuscular administration only prescribing information. Winnipeg, Canada; 2012 Dec.
  • Czy szczepionkę Hexacima można podać równocześnie ze szczepionką przeciwko ospie wietrznej?
    Proszę o wyjaśnienie, czy podanie dawki przypominającej tzw. szczepionki 6 w 1 (w tym przypadku Hexacima) i pierwszej dawki szczepionki przeciwko ospie wietrznej (Varilix) 16-miesięcznemu dziecku jest dopuszczalne i czy wpłynie negatywnie na skuteczność którejkolwiek z tych szczepionek?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Proszę o wyjaśnienie, czy podanie dawki przypominającej tzw. szczepionki 6 w 1 (w tym przypadku Hexacima) i pierwszej dawki szczepionki przeciwko ospie wietrznej (Varilix) 16-miesięcznemu dziecku jest dopuszczalne i czy wpłynie negatywnie na skuteczność którejkolwiek z tych szczepionek. Podczas wczorajszej wizyty w taki sposób - przez iniekcje w obie nóżki - zaszczepiono moje bliźnięta. Po tym synek dostał w nocy gorączki (ale to chyba w sumie dobry objaw), co skłoniło mnie do „poszperania” w internecie. W ulotce Hexacimy polskiej i angielskiej są na powyższy temat sprzeczne informacje. Oczywiście, przed podaniem szczepionek zapytałam lekarza o dopuszczalność jednoczesnego ich podania, na co uzyskałam odpowiedź twierdzącą.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Ewa Talarek
    specjalista pediatra
    Klinika Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
    Wojewódzki Szpital Zakaźny w Warszawie

    Zgodnie z ogólnymi zasadami dotyczącymi szczepień szczepionkę „zabitą” (a taką jest Hexacima) można podać równocześnie ze szczepionką żywą (np. szczepionka przeciw ospie wietrznej).

    Jednak w charakterystyce produktu leczniczego szczepionki Hexacima producent podaje, że nie powinna ona być jednoczasowo podawana ze szczepionką przeciw ospie wietrznej, gdyż może istnieć klinicznie istotny wpływ na odpowiedź immunologiczną. Dotyczy on odpowiedzi na szczepionkę przeciw ospie wietrznej (w badaniu klinicznym, na podstawie którego sformułowano to spostrzeżenie oceniano odpowiedź immunologiczną po podaniu 1 dawki szczepionki przeciw ospie wietrznej). Cykl szczepienia przeciw ospie wietrznej składa się z dwóch dawek, zatem dzieci powinny uzyskać pełną ochronę poszczepienną.

    Preferowanym miejscem podania szczepionki Varilrix jest górna, boczna część ramienia.

    Piśmiennictwo:

    Hexacima. Charakterystyka produktu leczniczego.
    Kroger A.T., Sumaya C.V., Pickering L.K.: General recommendations on immunization. Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR. 2011; 60 (RR-02): 1-60.
    Varilrix. Charakterystyka produktu leczniczego.