23 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Hematolog Kielce

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Arkadiusz Drobiecki

Hematolog, Transfuzjolog

Hematologia, Transfuzjologia kliniczna

Lekarz Grażyna Karolczyk

Hematolog, Onkolog dziecięcy, Pediatra

Hematologia, Onkologia i hematologia dziecięca, Pediatria

Lekarz Ewa Lutwin

Hematolog, Transplantolog

Hematologia, Transplantologia kliniczna

Lekarz Maria Nowakowska-Domagała

Internista, Hematolog

Choroby wewnętrzne, Hematologia

Dr n. med. Marcin Pasiarski

Internista, Hematolog

Choroby wewnętrzne, Hematologia

Lekarz Paweł Steckiewicz

Internista, Hematolog

Choroby wewnętrzne, Hematologia

Lekarz Marzena Wątek

Internista, Hematolog

Choroby wewnętrzne, Hematologia

dr n. med. Anna Wosztyl

Internista, Hematolog

Choroby wewnętrzne, Hematologia

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy zakrzepica jest przeciwwskazaniem do operacji guza wątroby?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy przy zakrzepicy żył kończyn dolnych można wykonać operację guza wątroby?

    Odpowiedział

    dr med. Andrzej L. Komorowski
    Specjalista Chirurgii Ogólnej
    Klinika Chirurgii Onkologicznej Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Oddział w Krakowie

    Należy rozróżnić zakrzepicę żył głębokich od zakrzepicy żył powierzchownych kończyn dolnych. Zakrzepica żył głębokich jest niebezpieczną chorobą wymagającą leczenia, zazwyczaj w warunkach szpitalnych. Natomiast zakrzepica żył powierzchownych występuje dużo częściej, zwłaszcza u chorych obarczonych żylakami kończyn dolnych.

    Samo rozpoznanie zakrzepicy żył powierzchownych nie jest przeciwwskazaniem do operacji wątroby. Niemniej w niektórych sytuacjach (np. balotujący skrzep w ujściu żyły odpiszczelowej) konieczne może być przeprowadzenie leczenia zakrzepicy przed decyzją o operacji wątroby.

    Z kolei u chorych, u których leczenie zakrzepicy jest prowadzone silnymi lekami przeciwkrzepliwymi może to utrudniać wykonanie operacji wątroby.

    Ostateczna decyzja o kwalifikacji do leczenia operacyjnego wątroby jest uzależniona od wskazań do operacji (dlaczego chcemy operować wątrobę?), rozległości operacji (czy pozostawiona cześć wątroby będzie wystarczająca do życia?) oraz przeciwwskazań do operacji (czy ryzyko związane z innymi chorobami np. serca, płuc nie będzie zbyt duże dla chorego?).

  • Czy podczas stosowania Clexane mogę się poddać masażom?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy podczas stosowania Clexane mogę korzystać z masaży ciała? Heparynę stosuję ze względu na problemy żylne kończyny dolnej. Incydent zakrzepicy żylnej w 2005 r. Do chwili obecnej przyjmuję leki, m.in. Phlebodia, Otrex, Cyklo3 forte, a obecnie Detramax i Clexane.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Magdalena Celińska-Lowenhoff
    specjalista chorób wewnętrznych i immunologii klinicznej
    Oddział Kliniczny Kliniki Alergii i Immunologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie

    To, czy może Pan(i) korzystać z masaży ciała, zależy od dawki Clexane oraz od intensywności masażu.

    Heparyny drobnocząsteczkowe, np. Clexane, zmniejszają krzepliwość krwi, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia powikłań krwotocznych, m.in. krwiaków mięśniowych. Ryzyko to jest odpowiednie mniejsze przy dawce profilaktycznej (40 mg) niż przy większych dawkach leczniczych. Niezależnie od dawki zalecałabym jednak unikanie korzystania z intensywnych masaży, które mogą prowadzić do powstawania podbiegnięć krwawych. Podczas leczenia Clexane mogą one być znacznie większe.

    Nie znam historii Pana(i) incydentu zakrzepicy żylnej, ale skoro wystąpił on w 2005 roku, to należałoby się zastanowić, czy nadal konieczność jest stosowanie Clexane. Radziłabym skonsultować ten problem z lekarzem, ponieważ może lek można by już odstawić, chyba że istnieją jakieś dodatkowe wskazania, o których nie wiem.

    Ponadto przed rozpoczęciem masaży wskazane jest wykonanie badania ultrasonograficznego żył kończyn dolnych w celu wykluczenia świeżej zakrzepicy. W przypadku jej stwierdzenia istnieje ryzyko oderwania się skrzepliny podczas masażu i powikłania w postaci zatorowości płucnej.

  • Żylakowatość miednicy mniejszej
    Byłam ostatnio u lekarza, który stwierdził, że mam żylakowatość miednicy małej. Co to jest? Jak to wyleczyć?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 22 lata, byłam ostatnio u lekarza, który stwierdził, że mam żylakowatość miednicy małej - nie wiem, co to jest? Jak to wyleczyć? Proszę o odpowiedź.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Magdalena Celińska-Lowenhoff
    specjalista chorób wewnętrznych i immunologii klinicznej
    Oddział Kliniczny Kliniki Alergii i Immunologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie

    Termin „żylakowatość miednicy mniejszej” odnosi się najczęściej do poszerzonych żył okołojajnikowych i przymacicznych. Może to prowadzić do zespołu przekrwienia biernego miednicy, którego etiologia jest podobna do choroby żylakowej kończyn dolnych. Nieprawidłowo działające zastawki w naczyniach żylnych prowadzą do cofania się i zastoju krwi, czyli do przekrwienia biernego i poszerzania się żył. U pewnego odsetka kobiet może ono stanowić przyczynę dolegliwości bólowych podbrzusza. Powikłanie to dotyczy najczęściej kobiet w wieku rozrodczym, które przebyły co najmniej 2 ciąże i porody.

    Nie sprecyzowała Pani, czy nieprawidłowość ta powoduje jakieś objawy (np. bólowe), czy została stwierdzona „przypadkowo”, przy okazji wykonywania badania ultrasonograficznego z innych wskazań (zakładam, że rozpoznanie ustalono na podstawie wyniku badania USG).

    Jeżeli istnieją wskazania do leczenia, to najczęściej zaleca się metodę mało inwazyjną, czyli embolizację żylaków. Polega to na wprowadzeniu przez małe nacięcie na skórze cewnika do nieprawidłowej żyły i jej zamknięciu poprzez embolizację, czyli wykrzepienie. Metoda ta jest dość skuteczna i stosunkowo bezpieczna, przeprowadzana najczęściej przez lekarzy naczyniowych: chirurgów naczyniowych, radiologów interwencyjnych, ewentualnie angiologów.

    Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku żylaków kończyn dolnych, żylakowatość miednicy mniejszej może nawracać (np. po kolejnej ciąży) i konieczne bywa ponowne wykonanie zabiegu.

  • Czy powinnam profilaktycznie przyjmować heparynę drobnocząsteczkową podczas długich lotów samolotem?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 50 lat, od miesiąca stosuję antykoncepcję hormonalną - Levomine. Za około miesiąc wybieram się w dłuższą podróż - 12-godzinny lot samolotem. Czy istnieje konieczność doraźnego stosowania heparyny drobnocząsteczkowej? Nie leczę sie z powodu innych chorób - nie mam żylaków, mam prawidłową masę ciała, nie palę tytoniu, jestem bez obciążeń rodzinnych związanych z zaburzeniami krzepnięcia.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Magdalena Celińska-Lowenhoff
    specjalista chorób wewnętrznych i immunologii klinicznej
    Oddział Kliniczny Kliniki Alergii i Immunologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie

    Nie ma zaleceń przyjmowania profilaktycznie heparyny drobnocząsteczkowej podczas długich lotów samolotem. Niemniej jednak ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej podczas lotu przy równoczesnym stosowaniu hormonalnej antykoncepcji jest odpowiednio większe.

    Z informacji, które Pani podała, wynika, że nie ma jakichś dodatkowych istotnych czynników ryzyka wystąpienia zakrzepicy. Nie napisała Pani jednak, czy w przeszłości stosowała już Pani hormonalną antykoncepcję. Jeśli nie, to należy zwiększyć czujność, ponieważ żylna choroba zakrzepowo-zatorowa występuje zazwyczaj podczas pierwszych 6 miesięcy stosowania hormonalnej antykoncepcji.

    Przed długim lotem warto zaopatrzyć się w podkolanówki, ewentualnie pończochy o stopniowanym ucisku (wystarczą profilaktyczne - pierwsza klasa ucisku) i założyć je na czas lotu. Część linii lotniczych przed długimi lotami wyświetla filmy instruktażowe z ćwiczeniami, jakie należy wykonywać, żeby zapobiegać zakrzepicy żył głębokich kończyn dolnych.

    Niezależnie od tego warto zapytać lekarza naczyniowca o zalecenia w tej kwestii. Jeśli jednak bardzo obawia się Pani powikłań zakrzepowych, można przedyskutować z lekarzem zastosowanie jednorazowo profilaktycznej dawki heparyny drobnocząsteczkowej przed lotem.

  • Leczenie zakrzepicy żyły odpiszczelowej
    Mam 51 lat. Jestem po operacji usunięcia macicy. Noga nie jest spuchnięta ani czerwona, jest minimalny ślad przebarwienia, mimo to muszę brać leki. Boję się, czy to nie coś poważnego i jak długo jeszcze będę musiała to leczyć?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 51 lat. Jestem po operacji usunięcia macicy 30.05.2014. Mimo brania Clexane 40 12.06.2014 dostałam zakrzepicy żylnej. Pojechałam do szpitala, lekarz stwierdził naciek zapalny na przyśrodkowej powierzchni bliższej części uda prawego, poza tym kończyny bez obrzęków. Żyła biodrowa, udowa, udowa wspólna, podkolanowa prawa drożna bez cech świeżej czy przebytej zakrzepicy. Zakrzepnięty proksymalny odcinek żyły odpiszczelowej prawej od ujścia odpiszczelowo-udowego do połowy wysokości uda, skrzeplina nie przechodzi do żyły udowej, max. średnica VSM dx. 13 mm. Zalecił 20 zastrzyków z Clexane 80 i 20 z Clexane 40. Po wybraniu 80 i 15 szt. 40 trafiłam na konsultacje. Dostałam na nowo Clexane 80, 30 szt. Noga nie jest spuchnięta ani czerwona, jest minimalny ślad przebarwienia, mimo to muszę brać leki. Boję się, czy to nie coś poważnego, i jak długo jeszcze będę musiała to leczyć? Mam już sporo zasinień na brzuchu i guzki. Leczę się na nadciśnienie i 2010 r. przeszłam TIA. W dodatku po tym wszystkim mam ogromne problemy ze spaniem, chyba na tle nerwowym. Ciągle myślę o chorobach i o tym, że stanie mi się coś złego. To zapalenie mogłam zafundować sobie sama. Z powodu źle gojącej się rany po operacji podkładałam wałek pod pośladki, żeby lepiej dochodziło powietrze. To mogło spowodować ucisk. Ważę 83 kg. Biorę jeszcze diosminę i lioton. Jak długo można brać Clexane? Boję się jakichś krwawień.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Magdalena Celińska-Lowenhoff
    specjalista chorób wewnętrznych i immunologii klinicznej
    Oddział Kliniczny Kliniki Alergii i Immunologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie

    Z Pani opisu wynika, że zakrzepica wystąpiła w proksymalnym odcinku żyły odpiszczelowej prawej, a zatem dotyczyła żyły powierzchownej. W przypadku zakrzepicy lokalizującej się w żyle powierzchownej, najczęściej poszerzonej żylakowato, nie ma ściśle określonych zaleceń dotyczących leczenia przeciwzakrzepowego, jak w przypadku zakrzepicy żył głębokich.

    Z opisu badania ultrasonograficznego można wywnioskować, że zakrzep lokalizuje się wprawdzie w części bliższej żyły odpiszczelowej, ale nie przechodzi do żyły udowej, czyli do układu żył głębokich. Lekarz zalecił dłuższe leczenie heparyną drobnocząsteczkową najprawdopodobniej w związku z taką lokalizacją zakrzepu i faktem, że sięga on ujścia odpiszczelowo-udowego. Przebarwienie na kończynie, a także zasinienia i guzki na brzuchu po zastrzykach z heparyny z czasem znikną. Miejsca te można dodatkowo smarować żelem z heparyną.

    Jeśli chodzi o przyczynę zakrzepicy, to być może ma Pani rację, że doszło do niej w związku z uciskiem żyły w powiązaniu z ograniczeniem ruchomości bezpośrednio po zabiegu operacyjnym. Clexane można stosować bezpiecznie dość długo, kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Biorąc pod uwagę Pani masę ciała - otrzymuje Pani połowę pełnej dawki terapeutycznej (co w Pani konkretnym przypadku zakrzepicy żyły powierzchownej nie jest błędem).

    Wspomina Pani o przebytym w 2010 roku przejściowym niedokrwieniu mózgu. Czy w związku z tym przyjmuje Pani aspirynę w dawce 75 lub 150 mg przewlekle? Jeśli tak, to ryzyko powikłań krwotocznych może być zwiększone i należy o tym fakcie poinformować lekarza.