19 kwietnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Ginekolog Jelenia Góra

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Zakażenie T. gondii w czasie ciąży - diagnostyka, wskazania do leczenia
    Jestem w 13. tygodniu ciąży, tydzień temu zrobiłam badanie na toksoplazmozę i wyniki są: IgG - ujemny, IgM - 4,520. Pani ginekolog zobaczyła wyniki dwa dni temu i stwierdziła, że musimy powtórzyć wyniki w III trymestrze.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem w 13. tygodniu ciąży, tydzień temu zrobiłam badanie na toksoplazmozę i wyniki są: IgG - ujemny, IgM - 4,520. Pani ginekolog zobaczyła wyniki dwa dni temu i stwierdziła, że musimy powtórzyć wyniki w III trymestrze. Dziś natomiast byłam na badaniach prenatalnych i kiedy powiedziałam o tych wynikach lekarzowi przeraził mnie, mówiąc, że powinnam dostać antybiotyk i to w dużej dawce. Lekarz ginekolog przyjmuje dopiero w środę - nie wiem co robić, czy szukać teraz szybko innego lekarza, który przepisze antybiotyk. Jestem przerażona, boję się o zdrowie dziecka.

    Odpowiedział

    dr n. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Rozumiem Pani zdenerwowanie związane z otrzymanymi wynikami, jednakże są to jedynie wstępne niepotwierdzone dane. Przeciwciała klasy IgM zwykle wykrywa się we wczesnej fazie zarażenia (świeżo nabyte zarażenie Toxoplasma gondii), jednakże mogą one utrzymywać się nawet do roku lub dłużej (przetrwałe IgM, wówczas towarzyszą im dodatnie IgG). Problem w tym, że często spotyka się fałszywie dodatnie IgM u osób, które nigdy nie miały kontaktu z pasożytem i nie są zarażone. W takich przypadkach swoiste IgG są ujemne, tak jak w Pani przypadku. Jak Pani widzi z załączonego schematu swoiste przeciwciała w klasie IgG powinny być wykrywalne (dodatnie) po 2-3 tygodniach od zarażenia. Proponuję, zatem powtórzyć badania, za 1-2 tygodnie, a jeszcze lepiej oznaczyć również przeciwciała w klasie IgA (będą dodatnie w zarażeniu Toxoplasma gondii, ujemne przy fałszywych IgM). Jeżeli IgG i IgA będą ujemne, to nie jest Pani zarażona toksoplazmozą. Jeżeli wyniki będą dodatnie, proszę o pilny kontakt z lekarzem chorób zakaźnych lub położnikiem specjalizującym się w zakażeniach matczyno-płodowych.

    Co do ewentualnego pilnego leczenia antybiotykiem proszę się nie niepokoić. W razie potrzeby będzie na to czas. Ponieważ leki, które zabijają pierwotniaki są toksyczne, trzeba mieć pewność, że są konieczne. Stosowany profilaktycznie w ciąży antybiotyk - rowamycyna w istocie nie leczy toksoplazmozy, a jedynie kumuluje się w łożysku i utrudnia przejście pierwotniaka do płodu. W Pani przypadku najprawdopodobniej nie doszło w ogóle do zarażenia (fałszywe IgM) i takie postępowanie jest zbędne. Jeżeli, choć jest to mało prawdopodobne, jednak jest Pani zarażona, to na podawanie rowamycyny jest już zbyt późno - parazytemia, czyli obecność pierwotniaków we krwi trwa krótko i występuje przed pojawieniem się swoistych przeciwciał, które ją likwidują. Skoro są dodatnie IgM, to nie ma już parazytemii i leczenie rowamycyną nic nie da. W razie potrzeby otrzyma Pani leczenie przeciwpierwotniakowe (zwykle pirymetamina z sulfadoksyną), ale jak wspomniałem decyzję o leczeniu ze względu na toksyczność podejmuje się po potwierdzeniu zarażenia.

    Ryc. Zachowanie się swoistych przeciwciał w zarażeniu Toxoplasma gondii

  • Czy jest możliwość uaktywnienia się toksoplazmozy w czasie ciąży?
    W Sylwestra zachorowałam miałam wysoką gorączkę i ogólnie lekarz stwierdził grypę. Pod koniec stycznia 2014 okazało się, że jestem w ciąży. Ciąża rozwijała się bardzo dobrze. W lutym poddałam się badaniom na toksoplazmozę. Zanim jednak odebrałam wyniki ciąża okazała się obumarła.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy jest możliwość uaktywnienia się toksoplazmozy w czasie ciąży? Przez wiele lat staraliśmy się z mężem o dziecko. W 09.2013 miałam badania na toksoplazmozę: IgG - 35,3 IU/ml (dodatni), igM <3,00 AU/ml (zakres <6 ujemny, dodatni >8). Lekarz powiedział, że infekcje już przechodziłam i nie mogę powtórnie zachorować na toksoplazmozę. W Sylwestra zachorowałam miałam wysoką gorączkę i ogólnie lekarz stwierdził grypę. Pod koniec stycznia 2014 okazało się, że jestem w ciąży. Ciąża rozwijała się bardzo dobrze. W lutym poddałam się badaniom na toksoplazmozę. Zanim jednak odebrałam wyniki ciąża okazała się obumarła - wielki ból i strata. Jakież było moje zdziwienie po odebraniu wyników IgG 115,3 U/ml, IgM 0,21 COI. W związku z tym lekarz poinformował mnie, że prawdopodobnie w Sylwestra to był nawrót toksoplazmozy. Czy jest o możliwe?

    Odpowiedział

    dr n. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Uaktywnienie toksoplazmozy, które doprowadziłoby do zakażenia płodu jest niemożliwe u osoby z prawidłową odpornością. Jest za to wiele innych przyczyn obumarcia płodu, między innymi infekcje bakteryjne i wirusowe, wady wrodzone, zaburzenia chromosomalne i genetyczne, cukrzyca lub nadciśnienie tętnicze u matki, urazy mechaniczne, zaciśnięcie sznura pępowinowego czy konflikt serologiczny. Przyczyną mogła, zatem być np. opisana przez Panią grypa.

    Nieznaczny wzrost miana swoistych przeciwciał przeciwko toksoplazmozie występuje okresowo u zdrowych osób i nie dowodzi uczynnienia toksoplazmozy. Ponadto, jeżeli obecne wyniki wykonała Pani w innym laboratorium lub z użycięm innych odczynników, wówczas jednostki mogą być różne i nie można ich porównać.


  • Dowiedziałam się o ciąży w 13. tygodniu. Czy mam szansę na becikowe?
    Co ma zrobić kobieta, która o ciąży dowiedziała się w 13. tygodniu, aby otrzymać tzw. becikowe?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Co ma zrobić kobieta, która o ciąży dowiedziała się w 13. tygodniu, aby otrzymać tzw. becikowe?

    Odpowiedziała

    prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
    ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
    Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety
    Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

    Szanowna Pani,
    faktycznie do uzyskania przez rodzica jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka potrzebne jest odbycie pierwszej wizyty do 10. tygodnia ciąży. Zaświadczenie to nie jest jednak wymagane, jeśli o zapomogę ubiega się opiekun prawny lub faktyczny dziecka.

    Ponadto z praktyki wynika, iż rozpoznanie ciąży nie zawsze jest równoznaczne z wystawieniem karty ciąży. Na niekorzyść w tym wypadku działa również okres oczekiwania na kolejną wizytę. Jeśli tak było, to ma Pani podstawy do uzyskania od lekarza zaświadczenia potwierdzającego objęcie opieką ginekologiczną do 10. tygodnia ciąży.

  • Czy ciąża zaostrza przebieg choroby refluksowej przełyku?
    Niebawem będę podchodzić do zabiegu in vitro, czy ta choroba może mi w jakiś sposób zaszkodzić i mieć wpływ na wyniki zabiegu in vitro?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Stwierdzono u mnie refluksowe zapalenie żołądka i niewydolność wpustu, pobrano 2 wycinki do badania. Jak długo leczy się taką chorobę? Niebawem będę podchodzić do zabiegu in vitro, czy ta choroba może mi w jakiś sposób zaszkodzić i mieć wpływ na wyniki zabiegu in vitro?

    Odpowiedziała

    lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
    Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM w Krakowie

    Choroba refluksowa to zespół objawów towarzyszących zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku. pH zarzucanej treści może być kwaśne lub niekwaśne. Fizjologicznie barierę przed cofaniem się treści żołądkowej do przełyku stanowi szereg mechanizmów, jak np. odpowiedni kąt pomiędzy wpustem a przełykiem, obecność prawidłowo działającego dolnego zwieracza i wiele innych.

    Do powstania refluksu przyczynia się wiele czynników, jak m.in. obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku, wysokie ciśnienie w obrębie jamy brzusznej, zaburzenia perystaltyki.

    Choroba refluksowa jest schorzeniem przewlekłym o okresach zaostrzeń i remisji. Może trwać latami z różnym nasileniem objawów bądź z nieprawidłowymi wynikami badań przy minimalnych objawach. Schorzenie może znacznie wpływać na komfort oraz jakość życia. W ciężkich przypadkach, które na szczęście rzadko występują, może dochodzić do powikłań choroby.

    Leczenie obejmuje stosowanie inhibitorów pompy protonowej, leków alkalizujących oraz postępowanie niefarmakologiczne (odpowiednia dieta, unikanie pewnych rodzajów aktywności fizycznej, normalizacja masy ciała, zaprzestanie palenia papierosów).W rzadkich przypadkach konieczne jest leczenie operacyjne.

    Zabieg in vitro oraz ciąża wiąże się ze zmianami hormonalnymi.

    W ciąży bardzo często dochodzi do zaostrzenia choroby refluksowej bądź jej rozwoju. Związane jest to ze zmianami hormonalnymi, zwiększonym ciśnieniem w jamie brzusznej, zmianą anatomii. W tym szczególnym okresie istnieje trochę inna strategia postępowania, aczkolwiek leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (poza omeprazolem) mają kategorię B wg FDA.

    Z uwagi na przygotowania do zabiegu i ciąży, koniecznie musi Pani poinformować ginekologa o towarzyszących schorzeniach oraz stosowanych lekach.

    O planowanym zabiegu in vitro powinien wiedzieć także gastroenterolog, który w miarę potrzeby zmodyfikuje terapię. Dobór terapii zależy od nasilenia dolegliwości oraz zmian endoskopowych i wyniku histopatologicznego (ich wyniki nie zostały przytoczone w pytaniu).

    Piśmiennictwo:

    Lee S.W., Lien H.C., Chang C.S. i wsp.: Impact of body mass index and gender on quality of life in patients with gastroesophageal reflux disease. World J. Gastroenterol. 2012; 18 (36).
    Naik R.D., Vaezi M.F.: Extra-Esophageal Manifestations of Gerd: Who Responds to GERD Therapy? Curr. Gastroenterol. Rep. 2013; 15(4): 318. Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.
    Yi C.H., Liu T.T., Chen C.L.: Atypical symptoms in patients with gastroesophageal reflux disease. J. Neurogastroenterol. Motil. 2012; 18 (3): 278-283.
  • Czy anemia lub anoreksja mogą mieć wpływ na ciążę i rozwijające się dziecko?
    Czy anemia lub anoreksja (która pojawiła się w przeszłości, ale już jest matka wyleczona) mogą mieć wpływ na ciążę? Jeśli tak, to jaki?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy anemia lub anoreksja (która pojawiła się w przeszłości, ale już jest matka wyleczona) mogą mieć wpływ na ciążę? Jeśli tak, to jaki? Jakie wady płodu mogą być wykryte w pierwszym trymestrze? Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytania, jest to niezwykle ważne.

    Odpowiedziała

    lek. med. Katarzyna Jamruszkiewicz
    specjalista medycyny rodzinnej
    Porad>nia Lekarza POZ
    Szpital Specjalistyczny im. Rydygiera w Krakowie

    Jeśli anemia i/lub anoreksja zostały wyleczone nie powinny mieć niekorzystnego wpływu na ciążę. Sama anoreksja prowadzi do zaburzeń miesiączkowania, często do braku miesiączki, uniemożliwiając zajście w ciążę. Niedobory żywieniowe w okresie ciąży mogą prowadzić do niedożywienia płodu i zaburzeń jego rozwoju, dlatego niezmiernie ważna jest odpowiednia, pełnowartościowa dieta podczas ciąży (co nie jest jednoznaczne z jedzeniem "za dwoje"). Należy pamiętać, że w anoreksji dużą rolę odgrywają czynniki psychogenne, dlatego poza powrotem do prawidłowej masy ciała równowaga psychofizyczna jest również istotna. Anemia w okresie ciąży wynika głównie ze zwiększonego w tym okresie zapotrzebowania na żelazo, dlatego zazwyczaj potrzebna jest suplementacja tego pierwiastka oraz regularne wykonywanie morfologii.

    Pod koniec pierwszego trymestru w badaniu USG ocenia się płód pod kątem możliwości występowania chorób uwarunkowanych genetycznie (m.in. zespołu Downa). W przypadku podejrzenia takiej choroby diagnozę należy potwierdzić dokładniejszymi badaniami. W badaniu USG można również wykryć m.in. wady serca, przewodu pokarmowego, nerek czy kości.