21 sierpnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Gastrolog Wałbrzych

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Ogniskowa ektopia błony śluzowej żołądkowej w przełyku
    Od pół roku odczuwam palenie gardła, pieczenie, prawdopodobnie po Diclofenacu. Foniatra stwierdził przesuszoną tylną część i polecił płukać gliceryną z witaminami oraz pić siemię i 6 szklanek wody oraz rozgryzać wit. A+E.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Od pół roku odczuwam palenie gardła, pieczenie, prawdopodobnie po Diclofenacu. Foniatra stwierdził przesuszoną tylną część i polecił płukać gliceryną z witaminami oraz pić siemię i 6 szklanek wody oraz rozgryzać wit. A+E. Nic to nie pomogło. Tydzień temu na gastroskopii stwierdzono ognisko ektopii śluzówki żołądkowej w górnej części przełyku 2 cm oraz Helicobater pylori lekko dodatni. Wcześniej brałam przez 3 miesiące Controloc 40, Helides 20, potem było podejrzenie GERD, bo w mostku też czasem piekło i nie mogłam połykać, tak mnie bolało. 1 miesiąc przerwy przed gastroskopią. Bez leków. Objawy palącego gardła, zwłaszcza w nocy są nie do wytrzymania. Połykać mogę, ale boli suche gardło... Lekarz rodzinny przepisał antybiotyki i Ortanol, Duomox i Metronidazol. Dalej w gardle mnie piecze. Czy to z powodu ektopii? Co robić? Pomocy, jak mam pracować z takim bólem gardła.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Heterotopia (albo ektopia) żołądkowa to niewielkie ogniska błony śluzowej żołądka, zwykle w początkowym odcinku przełyku, znajdowane u 1-10% osób poddawanych endoskopii. Może to być odmiana rozwojowa lub zmiana powstała na podłożu refluksu żołądkowo-przełykowego. Zwykle są to ogniska o barwie łososiowej o wielkości do kilkunastu milimetrów, dobrze odgraniczone, płaskie. W badaniu mikroskopowym stwierdza się błonę śluzową żołądka, bez metaplazji jelitowej czy dysplazji. W przypadkach o typowym wyglądzie endoskopowym i typowej lokalizacji nie ma potrzeby pobierania wycinków ani monitorowania tych zmian w kontrolnych gastroskopiach. Heterotopia żołądkowa zwykle nie powoduje żadnych objawów, wykrywa się ją przypadkowo podczas gastroskopii wykonywanej z powodu innych dolegliwości i nie wymaga leczenia. Nie wiąże się też ze zwiększonym ryzykiem nowotworowym i nie wymaga badań kontrolnych.

    W przypadkach, kiedy zmiana nie ma typowego wyglądu i budzi jakiekolwiek podejrzenie, należy pobrać wycinki do badania histopatologicznego. Gdy heterotopia powoduje dolegliwości, zwykle są to problemy z przełykaniem, uczucie gałki (globus), chrypka, skuteczne może być leczenie inhibitorem pompy protonowej (IPP) lub zniszczenie zmiany metodami endoskopowymi, na przykład z użyciem argonowej koagulacji plazmowej. Proponuję więc kontynuację leczenia IPP (tu przyjmowane Controloc lub Helides), które będą łagodzić refluks, który w tym przypadku w znacznym stopniu przyczynia się do opisywanych dolegliwości. W razie utrzymywania się objawów, być może będzie wskazane pogłębienie diagnostyki i dalsze leczenie opisywanej zmiany.

    Piśmiennictwo:

    Polkowski M., Kamiński M.F., Rupiński M.:. Gastroenterologia. 46-letnia kobieta z błoną śluzową żołądka w górnym odcinku przełyku. Medycyna Praktyczna 2012/04.
  • Przyczyny nudności i wymiotów
    Jestem 21-letnią kobietą, wzrost 157 cm i ważę 48,2 kg. Bodajże od 15 dni mam dość niepokojące objawy. Prawie nic nie jem - nie umiem, nawet gdy czuję głód, ponieważ od razu mnie mdli bądź zjem coś, ale bardzo mało.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem 21-letnią kobietą, wzrost 157 cm i ważę 48,2 kg. Bodajże od 15 dni mam dość niepokojące objawy. Prawie nic nie jem - nie umiem, nawet gdy czuję głód, ponieważ od razu mnie mdli bądź zjem coś, ale bardzo mało. Początkowo było to tylko rano, ale teraz nasila się przez cały dzień. Mało jem w ciągu całego dnia. Do tego dochodzą od czasu do czasu lekkie bóle w okolicach klatki piersiowej, silne zawroty głowy, gdy za szybko wstanę. Często mam bóle głowy o dużym nasileniu. Spojówki mam niemal białe. Zdarza mi się zwymiotować, ale tylko kiedy ingeruję w jamie ustnej, np. przy porannym myciu zębów. W ciąży raczej nie jestem, przyjmuję tabletki antykoncepcyjne i mam regularny okres. Często mam również biegunkę. Nie mam w tej chwili ubezpieczenia, od poniedziałku zaczynam swoją pierwszą pracę. Stres to raczej nie jest, bo dostałam to stanowisko trzy dni temu, a objawy występują dłużej. W środę mogłabym udać się do lekarza, wcześniej nie dam rady. Co może być przyczyną takich objawów?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Nudności i wymioty mogą być objawami bardzo wielu chorób przewodu pokarmowego i innych narządów. Wśród nich występują takie przyczyny, jak zakażenie żołądkowo-jelitowe, zatrucie pokarmowe, zapalenie lub owrzodzenie błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego, niedrożność jelita cienkiego i/lub grubego. Leki i toksyny są jedną z najczęstszych przyczyn nudności i wymiotów. Wśród innych przyczyn nudności i wymiotów można wymienić: choroby ośrodkowego układu nerwowego (OUN), choroby endokrynologiczne i metaboliczne (mocznica, kwasica ketonowa w cukrzycy, choroby tarczycy i przytarczyc oraz choroba Addisona), zawał ściany dolnej mięśnia sercowego, nudności i wymioty pooperacyjne.

    Nudności i wymioty mogą być także objawem chorób psychosomatycznych i nasilać się pod wpływem silnego stresu.

    W diagnostyce różnicowej należy uwzględnić czas trwania wymiotów, czas pomiędzy posiłkiem a wystąpieniem wymiotów, a także charakter treści wymiocin i inne objawy towarzyszące.

    W opisanym przypadku bardzo trudno znaleźć przyczynę jedynie na podstawie samego opisu. Podanych jest kilka objawów towarzyszących, m.in. ból za mostkiem sugerujący przyczyny kardiologiczne, ból głowy - migrenę lub inne choroby OUN, biegunka - infekcję żołądkowo-jelitową, zawroty głowy - uszkodzenie błędnika itd. Nudnościom często towarzyszą inne objawy wegetatywne, związane zwłaszcza z pobudzeniem układu przywspółczulnego: bladość powłok i zwiększona potliwość, ślinotok, obniżenie ciśnienia tętniczego i spowolnienie akcji serca.

    Niektóre z wymienionych w opisie objawów (zawroty głowy, kołatania serca i suchość błon śluzowych) mogą świadczyć już o powikłaniach nudności i wymiotów - a mianowicie o odwodnieniu i wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej.

    Być może konieczne będzie wykonanie badań laboratoryjnych, obrazowych lub endoskopowych w celu rozpoznania przyczyny zgłaszanych objawów. Schemat postępowania w przypadku nudności i wymiotów polega na wyrównaniu zaburzeń wodnych i elektrolitowych, postępowaniu diagnostycznym i rozpoczęciu leczenia przyczynowego lub leczenia objawowego. Jeśli to możliwe, stosujemy przyczynowe leczenie nudności. U wielu chorych konieczne są leki przeciwwymiotne i korygujące zaburzone funkcje przewodu pokarmowego. Pewne jest, że należy zgłosić się czym prędzej do lekarza, aby nie dopuścić do niebezpiecznych powikłań i aby, jak najszybciej rozpoznać przyczynę dolegliwości, które mogą być często groźne dla zdrowia i życia.

    Piśmiennictwo:

    Mokrowiecka A., Małecka-Panas E.: Nudności i wymioty. Pediatria i Medycyna Rodzinna 2010; 6(4): 268-274.
  • Czy rozpoznanie WZJG wyklucza IBS?
    Od wielu lat mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wykonana ostatnio w styczniu 2014 roku kolonoskopia wykazała jedynie miernie zmienioną rumieniowo błonę śluzową z zatartym rysunkiem naczyniowym na odcinku 2 cm w odbytnicy, poza tym błona śluzowa bez zmian, z wyraźnym rysunkiem naczyniowym.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Od wielu lat mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wykonana ostatnio w styczniu 2014 roku kolonoskopia wykazała jedynie miernie zmienioną rumieniowo błonę śluzową z zatartym rysunkiem naczyniowym na odcinku 2 cm w odbytnicy, poza tym błona śluzowa bez zmian, z wyraźnym rysunkiem naczyniowym. Mimo tych niewielkich zmian mam często biegunkę, śluz w stolcu i cienkie „ołówkowate” stolce, wypróżniam się 2 razy dziennie w małych porcjach i często mam odczucie niepełnego wypróżnienia. Lekarz twierdzi, że to zaburzenia czynnościowe. Zastanawia mnie to, bo przecież rozpoznanie WZJG wyklucza IBS. Czy może przewlekły, trwający latami stan zapalny błony śluzowej jelita grubego prowadzić do pozapalnych zaburzeń czynnościowych tego jelita, nawet pomimo trwającej remisji?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Badania wskazują, że częstość występowania objawów zespołu jelita nadwrażliwego (IBS) jest większa u pacjentów z WZJG podczas klinicznych i endoskopowych remisji niż w grupie kontrolnej. Tak więc rozpoznanie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG) nie wyklucza zaburzeń czynnościowych, a nawet do nich predysponuje. Być może resztkowe zapalenie o niewielkim nasileniu może wpływać na obecność objawów IBS. Badania także wykazały, że przewlekły stan zapalny błony śluzowej przewodu pokarmowego wpływa na odczuwanie bólu oraz na motorykę, co tłumaczy obecność objawów IBS.

    Nie zawsze udaje się rozróżnić przyczynę opisywanych dolegliwości. Brak objawów typowych dla WZJG nie zawsze oznacza brak zapalenia w obrębie przewodu pokarmowego. Być może więcej informacji przyniosłaby ocena badania histopatologicznego wycinków pobranych w kontrolnej kolonoskopii.

    Należy skonsultować z lekarzem prowadzącym konieczność włączenia leczenia typowego dla IBS albo w tej typowo dystalnej postaci choroby, spróbować dołączyć leczenie miejscowe preparatami ASA w postaci czopków doodbytniczych.

  • Izolowane podwyższenie wartości GGTP - etiologia, diagnostyka, różnicowanie
    W marcu znalazłam się w szpitalu z silnym bólem brzucha. Podejrzewano kamienie w woreczku, bo nagle moje GGTP wzrosło do 200. Wykonano wszystkie badania, łącznie z endoskopią i badaniem żołądka, jelit i w sumie wszystko ok. Stwierdzono Lebertoxizität po lekach.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    W marcu znalazłam się w szpitalu z silnym bólem brzucha. Podejrzewano kamienie w woreczku, bo nagle moje GGTP wzrosło do 200. Wykonano wszystkie badania, łącznie z endoskopią i badaniem żołądka, jelit i w sumie wszystko ok. Stwierdzono Lebertoxizität po lekach. Dodam, że nigdy nie piłam i nie piję alkoholu. Jakoś nie chce mi się wierzyć w tę opinię, że moje GGTP jest tak wysokie po lekach, bo w sumie aż tak dużo ich nie brałam. Poza tym inne wyniki byłyby złe, a moje AST, ALT, bililubina i OB i wszystkie inne są bardzo dobre. Ból brzucha często wraca. Co jest przyczyną wzrastania mojego GGTP. Podam kolejno: 200, 160, 80, 190, 300, 160, a ostatni 159. Leków nie biorę od roku, brzuch mnie pobolewa pod prawym żebrem. Wszystkie USG i badania przez jamę ustną już wykonano. Jeśli chodzi o kobiece sprawy, jestem zdrowa. Co dalej robić? Będę wdzięczna za pomoc i jakiś trop, aby znaleźć przyczynę wzrastania tego wyniku.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    GGTP, czyli γ-glutamylotranspeptydaza jest enzymem, który występuje w komórkach wielu narządów i dlatego w wielu chorobach narządów, takich jak wątroba, nerki, mięśnie jej aktywność może być podwyższona. Jednak u około 10% pacjentów stwierdza się wzrost GGTP bez uchwytnej przyczyny. Może być podwyższona w otyłości, cukrzycy, hiperlipidemii, nadczynności tarczycy. Rzadziej w chorobach nerek, ostrym zapaleniu trzustki, w chorobie wieńcowej i po zawale mięśnia sercowego, w anoreksji.

    Najczęściej w praktyce podwyższone wartości GGTP oznaczają chorobę miąższu wątroby lub długotrwałe nadużywanie alkoholu. Aktywność GGTP może być zwiększona we wszelkich uszkodzeniach komórki wątroby, polekowych i poalkoholowych.

    GGTP jest wskaźnikiem cholestazy, czyli zastoju żółci. Gdy istnieje jakakolwiek blokada odpływu żółci GGTP wzrasta, zwykle także podwyższone są wtedy inne wskaźniki cholestazy - bilirubina, fosfataza alkaliczna (ALP).

    Izolowany wzrost aktywności GGTP może występować w niezwykle rzadkiej chorobie autoimmunologicznej, zwanej pierwotnym stwardniającym zapaleniem dróg żółciowych (PSC), zwłaszcza u młodzieży. Jednak zwiększona aktywność GGTP bez równoczesnego wzrostu ALP jest najczęściej spowodowana przez alkohol, leki (zwykle leki przeciwpadaczkowe, ryfampicyna, furosemid, metotreksat) lub kwasy tłuszczowe.

    Rozpoczęcie diagnostyki zwykle nakazuje 3-krotny wzrost aktywności GGTP ponad górną granicę normy. Wykonuje się badania: USG, cholangiopankreatografię rezonansu magnetycznego i endoskopową ultrasonografię.

    Proponowałabym wykonanie badania ALP i przy podejrzeniu przez lekarza cech cholestazy dalszą diagnostykę obrazową.

    Piśmiennictwo:

    Habior A. i wsp.: Rekomendacje Sekcji Hepatologicznej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące cholestatycznych chorób wątroby - adaptacja wytycznych europejskich. Postępy Nauk Medycznych s2/2013: 5-34
  • Dodatni wynik krwi utajonej w stolcu - etiologia, różnicowanie
    Wszytko zaczęło się od usunięcia zgorzelinowo zmienionego wyrostka robaczkowego, mniej więcej 8 miesięcy temu. Od tamtej pory mam ciągłe wzdęcia, poranne nudności, odczuwam głód, ale jakoś brak mi ochoty na jedzenie.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 32 lata. Nie wiem już, co mam robić. Przyznam się, że jestem bardzo nerwową osobą i stres na pewno mi nie pomaga przy moich dolegliwościach. Wszytko zaczęło się od usunięcia zgorzelinowo zmienionego wyrostka robaczkowego, mniej więcej 8 miesięcy temu. Od tamtej pory mam ciągłe wzdęcia, poranne nudności, odczuwam głód, ale jakoś brak mi ochoty na jedzenie. Stolec oddaję normalnie. Raz dziennie. Po zjedzeniu czegokolwiek mam natychmiast wzdęty brzuch, jakby bulgotanie, odbijanie i czuję, jakbym miał dużo gazów w jelitach. Z ciekawości zrobiłem test płytkowy na krew utajoną w kale i wynik wyszedł dodatni. Jestem tym przerażony. Każdy mój dzień to same nerwy i rozmyślanie. Za miesiąc mam umówioną kolonoskopię. Co może być przyczyną moich dolegliwości? I proszę mi powiedzieć czy przyczyną krwi w kale może być krew w moczu? Czy też nawet jakiekolwiek drobne krwawienie w organizmie, np. w buzi? Na teście płytkowym napisano, żeby nie robić testu, gdy ma się krew w moczu. A ja bardzo często miałem problemy z układem moczowym. Nawet obecnie mam piasek w nerkach, a być może już kamienie.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Ocena obecności krwi utajonej w kale ma jedynie wartość dodatkową w diagnostyce chorób przewodu pokarmowego. Zwykle wynik dodatni wiąże się z podejrzeniem utajonego krwawienia z przewodu pokarmowego, którego przyczyny należy rozpoznać innymi dostępnymi metodami, m.in. badaniami endoskopowymi.

    Najczęstszym testem na krew utajoną w kale jest test gwajakolowy. Jednorazowy wynik nie jest wystarczająco czuły - stwierdza obecność krwi w stolcu u około 30% pacjentów. Powinno się wykonać 3 oznaczenia. Wyniki fałszywie ujemne mogą pojawić się u osób spożywających duże ilości witaminy C.

    Wyniki fałszywie dodatnie (czyli wyniki wskazujące na obecność krwi w stolcu, przy jej braku) pojawiają się dość często - ma na nie wpływ zwłaszcza dieta z dużą ilością czerwonego mięsa i niektórych warzyw (rzodkiewka, chrzan).

    Należy pamiętać, że zwykłe testy na obecność krwi w stolcu mogą świadczyć także o krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego, a także z jamy ustnej, nosa czy dróg oddechowych. Istnieją także mniej dostępne testy, tzw. immunochemiczne, które wykrywają w stolcu krew jedynie pochodzenia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

    Podsumowując, dodatni wynik kału na krew utajoną nie świadczy jeszcze o żadnej poważnej chorobie przewodu pokarmowego. Wymaga weryfikacji w badaniach endoskopowych, zwłaszcza jeżeli występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Warto sprawdzić, czy występują jeszcze jakieś objawy mogące wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego, np. niedokrwistość czy małe stężenie żelaza. Opisane w pytaniu objawy mogą wskazywać na przyczynę zlokalizowaną w górnym odcinku, więc jeżeli zaplanowana kolonoskopia nie wykaże żadnych zmian, można po konsultacji z lekarzem rozważyć ocenę gastroskopową. Objawy te jednak mogą w równym stopniu wskazywać na tło psychosomatyczne, zwłaszcza że pacjent sam łączy objawy ze stresem i „nerwowością”. Wtedy badania endoskopowe nie wykażą żadnych zmian.