27 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Gastrolog Kielce

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Dariusz Sołowiej

Gastrolog

Gastroenterologia

Lekarz Ewa Wrzesińska

Internista, Gastrolog

Choroby wewnętrzne, Gastroenterologia

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Przyczyny powiększenia wymiarów trzustki
    Wróciłam z zagranicznych wakacji z tępym bólem brzucha ulokowanym w prawym podżebrzu (ból wystąpił po wypiciu alkoholu). Wstępny wywiad z lekarzem i dostałam skierowanie na USG, które wykazało powiększoną głowę trzustki, niejednorodną o nieostrych obrysach.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Wróciłam z zagranicznych wakacji z tępym bólem brzucha ulokowanym w prawym podżebrzu (ból wystąpił po wypiciu alkoholu). Wstępny wywiad z lekarzem i dostałam skierowanie na USG, które wykazało powiększoną głowę trzustki, niejednorodną o nieostrych obrysach. Poszłam z wynikami do lekarki rodzinnej, a ta zaleciła dietę i badania amylazy, lipazy i inne.
    Wszystkie wyniki w normie. Po ok. 3 tygodniach poszłam na powtórne USG i głowa się zmniejszyła, jednak wciąż jest na granicy tolerancji. Po ok. miesiącu od powrotu zrobiłam również TK jamy brzusznej. Trzustka jednorodna. Niestety w dalszym ciągu delikatnie powiększona. Blisko normy, ale jednak powiększona. Czym może być to spowodowane? Cóż się może dziać? Czy to taka uroda mojej trzustki, że jest powiększona?

    Odpowiedziała

    lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
    Klinika Gastroenterologii i Hepatologii
    Szpital Uniwersytecki w Krakowie

    Trzustka jest narządem układu pokarmowego odpowiedzialnym za produkcję enzymów trawiennych oraz hormonów wydzielanych do krwi. Zlokalizowana jest ona w tylnej i górnej części jamy brzusznej, w tak zwanym piętrze gruczołowym. Wymiary i masa mogą się nieznacznie różnić pomiędzy poszczególnymi osobami. I tak długość tego narządu wynosi od 12-20 cm, wysokość 4-5 cm, grubość 2-3 cm, masa zaś wynosi 70-100 g.

    Trzustka sąsiaduje z wieloma naczyniami krwionośnymi, nadnerczem lewym, nerką lewą, śledzioną.

    Trzustka z racji swojej funkcji ma charakter narządu zewnątrzwydzielniczego (produkcja enzymów trawiennych, takich jak alfa-amylaza, trypsyna, chymotrypsyna, elastazy, karboksypeptydazy, lipazy, fosfolipaza, esterazy) oraz wewnątrzwydzielniczego (produkcja hormonów, takich jak insulina, glukagon, polipeptyd trzustkowy, somatostatyna).

    Do powiększenia wymiarów trzustki lub jej fragmentów dochodzi podczas zapaleń trzustki, zmian guzowatych (łagodnych i złośliwych).

    USG oraz tomografia komputerowa są podstawowymi metodami obrazowymi używanymi w diagnostyce chorób trzustki.

    Przedstawione dane z wywiadu mogą sugerować ostre zapalenie trzustki w postaci łagodnej. Z uwagi na wywiad wskazane jest kontrolowanie wymiarów i funkcji trzustki. Z praktyki klinicznej część pacjentów po ostrym zapaleniu trzustki, mimo normalizacji parametrów laboratoryjnych oraz ustąpienia objawów, ma przez jakiś czas nieco powiększone wymiary trzustki lub jej fragmentów. Proszę stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego, który miał i ma możliwość uzupełnienia badania podmiotowego i przedmiotowego oraz wnikliwej analizy dotychczasowych wyników badań pomocniczych.

    Piśmiennictwo:

    Skawina A. (red): Anatomia prawidłowa człowieka. Brzuch. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2003
    Szczeklik A. (red): Choroby wewnętrzne, kompendium. Medycyna Praktyczna, Kraków 2011
  • Czarny śluz w stolcu
    Niepokoi mnie pewien objaw, jakim jest co jakiś czas prawie czarny śluz w stolcu. Czego może to być objaw?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Ciemny, prawie czarny śluz w stolcu. Niepokoi mnie pewien objaw, jakim jest co jakiś czas prawie czarny śluz w stolcu. Natomiast krwi w kale nie ma, kał jest normalnego brązowego lub ciemnobrązowego koloru, badanie na krew utajoną nie wykazało nic. Czego może to być objaw? Czy może to być po spożyciu zbyt tłustego pokarmu?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Trudno ocenić, co może być przyczyną obecności czarnego śluzu w stolcu, zwłaszcza że sam kał nie jest zabarwiony. Można podejrzewać jakieś zmiany patologiczne w końcowym odcinku jelita, które nie powodują zabarwienia stolca, jednak jest to mało prawdopodobne, jeśli nie towarzyszy temu krwawienie z odbytu. Badanie per rectum, czyli palcem przez odbyt powinno wstępnie wykluczyć szczelinę odbytu, guzki krwawnicze, przetoki itp. Czarny stolec zwykle świadczy o krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego, ale to rozpoznanie jest tu mało prawdopodobne.

    Nie mamy informacji jak długo występują objawy, czy pacjent przyjmuje jakieś leki, czy występują inne niepokojące objawy, np. chudnięcie. Pomocną informacją byłaby także ocena podstawowych badań laboratoryjnych, jak morfologia krwi, wskaźniki stanu zapalnego, bilirubina, badanie kału (ogólne, bakteriologiczne, na pasożyty) itp. Jeśli objawy te niepokoją pacjenta od dłuższego czasu albo powodują jakiekolwiek powikłania powinno się wykonać badanie kolonoskopowe, aby wykluczyć zmiany organiczne w jelicie.

  • Ból po laparoskopii
    Jestem 7. dzień po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego, oprócz dolegliwości bólowych w ranach pooperacyjnych i bólu pod prawym żebrem przy wdechu (chociaż bardziej nazwałabym to skurczem), dziś zauważyłam, że stolec jest zielony. Nie jadłam nic takiego. Czy to normalne po takiej operacji?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem 7. dzień po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego, oprócz dolegliwości bólowych w ranach pooperacyjnych i bólu pod prawym żebrem przy wdechu (chociaż bardziej nazwałabym to skurczem), dziś zauważyłam, że stolec jest zielony. Nie jadłam nic takiego. Czy to normalne po takiej operacji? Pod pępkiem natomiast zrobiło mi się zgrubienie - czy to może się zbierać ropa?

    Odpowiedział

    dr med. Andrzej L. Komorowski
    Specjalista Chirurgii Ogólnej
    Klinika Chirurgii Onkologicznej Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Oddział w Krakowie

    Wszystkie dolegliwości występujące po zabiegu operacyjnym najlepiej zgłaszać od razu chirurgowi wykonującemu zabieg. Znając przebieg zabiegu oraz zastosowaną technikę, będzie się mógł łatwiej ustosunkować do wszystkich objawów zgłaszanych przez chorego.

    Zgrubienie w pępku może być zupełnie normalnym objawem związanym z tworzeniem się blizny lub z wyczuwalnym przez skórę szwem zamykającym ranę po wprowadzeniu trokaru laparoskopowego. Aby wykluczyć stan zapalny lub ropienie rany, konieczne jest przeprowadzenie badania lekarskiego, niemniej objawami mogącymi sugerować takie powikłanie jest zaczerwienienie, bolesność i ocieplenie chorej okolicy.

    Niewielkie bóle brzucha oraz pleców są normalnym objawem po zabiegach laparoskopowych i są najczęściej wywołane niewielką ilością powietrza pozostałego po zabiegu w brzuchu. Po wchłonięciu się nadmiaru powietrza dolegliwości ustępują. Również normalnymi dolegliwościami są dolegliwości bólowe w okolicach ran po laparoskopii. Natomiast utrzymujący się ból w prawym podżebrzu może być spowodowany pewną ilością płynu po zabiegu (najczęściej soli fizjologicznej wykorzystywanej do płukania pod koniec operacji). Płyn ten może ulec wchłonięciu bez żadnych powikłań, ale gdy dojdzie do jego zakażenia, może wytworzyć się ropień, który będzie wymagał zdrenowania lub - w najbardziej skrajnych przypadkach - ponownej operacji. Aby wykluczyć obecność zbiornika płynu, można wykonać USG jamy brzusznej.

    Niemniej, tak jak wspomniałem na początku, decyzję o tym, czy dalsza diagnostyka (czyli np. wspomniane USG) jest potrzebna powinien podjąć lekarz prowadzący (najlepiej operujący chirurg) na podstawie badania lekarskiego.

  • Czy naczyniaki wątroby mogą rosnąć?
    Czy naczyniaki wątroby mają tendencję do powiększania się? W jakim tempie mogą powiększać się naczyniaki wątroby? Czy istnieje możliwość zniknięcia naczyniaka wątroby?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy naczyniaki wątroby mają tendencję do powiększania się? W jakim tempie mogą powiększać się naczyniaki wątroby? Czy istnieje możliwość zniknięcia naczyniaka wątroby?

    Odpowiedział

    dr med. Andrzej L. Komorowski
    Specjalista Chirurgii Ogólnej
    Klinika Chirurgii Onkologicznej Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Oddział w Krakowie

    Według niektórych opracowań naczyniaki wątroby mogą występować nawet u 20% populacji. U większości chorych nie ma potrzeby prowadzić żadnego leczenia: jest to strategia typowo przyjmowana u chorych z naczyniakami do 5 cm średnicy. Naczyniaki większe należy obserwować, a w wypadku pojawienia się objawów (bólu brzucha, uczucia pełności) zastanowić się nad leczeniem operacyjnym.

    Nie jest do końca jasne, dlaczego niektóre naczyniaki mają tendencję do wzrostu, inne pozostają bez zmian, a niektóre się zmniejszają (a nawet znikają zupełnie). Podczas kontrolnego badania USG naczyniaka należy pamiętać, że wynik tego badania jest uzależniony od rodzaju aparatu, doświadczenia osoby wykonującej, a nawet rodzaju spożytego posiłku (znaczne zagazowanie jelit utrudnia badanie). Dlatego też niewielkie różnice w wielkości naczyniaka w kolejnych badaniach niekoniecznie mogą oznaczać, że zmiana uległa zwiększeniu lub zanikowi. Mogą być one po prostu wynikiem różnic między badaniami.

    Podsumowując, jeżeli mamy do czynienia z bezobjawowym naczyniakiem wątroby do 5 cm średnicy nie należy przywiązywać do tej zmiany zbyt dużego znaczenia.

  • Czy leki przeciwdrobnoustrojowe działają tylko na bakterie chorobotwórcze?
    Niektóre antybiotyki stosowane przy zakażeniach przewodu pokarmowego, takie jak np. nifuroksazyd nie działają na naturalną florę bakteryjną obecną w jelicie, a działają na bakterie patogenne. Na czym polega mechanizm tej wybiórczości?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Chciałbym zapytać, na czym polega to, że niektóre antybiotyki stosowane przy zakażeniach przewodu pokarmowego, takie jak np. nifuroksazyd nie działają na naturalną florę bakteryjną obecną w jelicie, a działają na bakterie patogenne. Na czym polega mechanizm tej wybiórczości?
    Z wyrazami szacunku,
    Student

    Odpowiedział

    dr hab. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Naturalna flora jelitowa tworzy dość stabilny ekosystem mający tendencję do pozostawania w równowadze. Bakterie patogenne, które wywołują ostre biegunki są w nim elementem obcym, intruzami, które z czasem zostają wyparte przez prawidłową florę jelit. Leki przeciwdrobnoustrojowe, nie mogą działać wybiórczo tylko na bakterie chorobotwórcze, bo jaki byłby tego mechanizm? To byłoby zbyt piękne.

    Proszę zwrócić uwagę, że klasyfikacja bakterii co do patogenności jest względna: patogenne dla człowieka pałeczki Salmonella mogą być fizjologiczną florą drobiu czy gadów. Leki przeciwdrobnoustrojowe stosowane w biegunkach albo działają słabo, jeśli w ogóle, jak wymieniony przez Pana nifuroksazyd, albo działają w szerokim zakresie zarówno na bakterie patologiczne, jak i fizjologiczne. Przykładem jest Xifaxan (ryfaksymina), która wykazuje szerokie działanie zarówno przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym. Ryfaksymina hamuje własną florę jelitową. Jest np. stosowana w chorobach wątroby (marskość, niewydolność), celem ograniczenia bakteryjnych procesów gnilnych, by obniżyć stężenie amoniaku we krwi (produkt gnicia białek). Skuteczność ryfaksyminy dowodzi jej wpływu na fizjologiczną florę jelit.

    Podsumowując, cieszę się, że podchodzi Pan krytycznie do informacji o podtekście marketingowym – zwracam Pana uwagę na drugą pozycję piśmiennictwa.

    Piśmiennictwo:

    Nowakowska K., Szozda G., Pawluch D.: Sensitivity of bacterial flora of the gastrointestinal tract to nifuroxazide. Pol. Tyg. Lek.; 42, 31-32: 957-958
    Nifuroxazide in acute diarrhoea: OTC preparation. Irrational. Prescrire Int. 1999; 8,: 170-172, PMID 11503813
    Vanhoof R., Coignau H. Stas G. Butzler J.P.: Evaluation of the in vitro activity of nifuroxazide on enteropathogenic microorganisms: determination of bacteriostatic and bactericidal concentrations and disk susceptibility. Acta Clin. Belg. 1981; 36, 3, 1981: 126-129, PMID 7270001