1 sierpnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Gastrolog Łódź

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

   Dalej »
prof. dr hab. n. med Leokadia Bąk-Romaniszyn

Gastrolog, Pediatra

Gastroenterologia, Pediatria

Lekarz Waldemar Jałocha

Chirurg ogólny, Gastrolog

Chirurgia ogólna, Gastroenterologia

Lekarz Hanna Kołodziejek-Wrona

Internista, Gastrolog

Choroby wewnętrzne, Gastroenterologia

Lekarz Krzysztof Kujawski

Internista, Gastrolog

Choroby wewnętrzne, Gastroenterologia

Dr n. med. Marek Pazurek

Internista, Gastrolog

Choroby wewnętrzne, Gastroenterologia

   Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) może wpływać na skuteczność testów wykrywających zakażenie Helicobacter pylori?
    Mam pytanie w związku z wykonanym ostatnio badaniem gastroskopowym. Podczas badania wykonano test ureazowy, który dał wynik dodatni. Od miesiąca przyjmuję leki, tj. Polprazol 40 mg rano na czczo i Ortanol 20 mg na noc. Leku nie wzięłam tylko wieczorem i rano przed badaniem gastroskopowym, czy wynik testu ureazowego mógł przez to wyjść błędnie?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam pytanie w związku z wykonanym ostatnio badaniem gastroskopowym. Podczas badania wykonano test ureazowy, który dał wynik dodatni. Od miesiąca przyjmuję leki, tj. Polprazol 40 mg rano na czczo i Ortanol 20 mg na noc. Leku nie wzięłam tylko wieczorem i rano przed badaniem gastroskopowym, czy wynik testu ureazowego mógł przez to wyjść błędnie?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) może wpływać na skuteczność testów wykrywających zakażenie Helicobacter pylori, m.in. testu ureazowego. Jednak chodzi tu o wyniki fałszywie ujemne, czyli wykazujące brak bakterii, podczas gdy zakażenie jest aktywne. Aby nie dopuścić do takich pomyłek, należy leki z tej grupy odstawić na około 2 tygodnie przed badaniem. Oprócz testu ureazowego dotyczy to także wykrywania bakterii w badaniu histopatologicznym, testu oddechowego oraz badania antygenów bakterii w kale.

    Natomiast przyjmowanie IPP nie powoduje wyników fałszywie dodatnich. Jeżeli test ureazowy dał wynik dodatni, oznacza to obecność aktywnego zakażenia, niezależnie od przyjmowanych IPP.

    Tak więc w opisanym przypadku wynik uznajemy za potwierdzenie aktywnego zakażenia i w zależności od wskazań można zastosować leczenie eradykacyjne.

  • Jak diagnozuje się zespół jelita drażliwego (IBS)?
    Mam 25 lat, dwa lata temu urodziłam naturalnie. Gastrolog, u którego byłam na wizycie, bez żadnego konkretnego badania zdiagnozował u mnie zespół jelita drażliwego.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 25 lat, dwa lata temu urodziłam naturalnie. Gastrolog, u którego byłam na wizycie, bez żadnego konkretnego badania zdiagnozował u mnie zespół jelita drażliwego. Oto moje objawy: - czasami odczuwam ból z lewej strony, pod żebrami - biegunki (przez pierwsze 6 mies. codziennie, po kilka razy; teraz już tylko jak mam gdzieś wyjść i w sytuacjach stresujących, odczuwam wtedy także silne bóle brzucha) - wzdęcia - śluz w kale (brak śladów krwi). Podstawowe badania nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Czy lekarz prawidłowo mnie zdiagnozował? Może powinnam na własną rękę wykonać gastroskopię albo kolonoskopię?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Opisane objawy rzeczywiście mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego (IBS). Nasilanie się objawów w sytuacjach stresowych, obecność śluzu i brak krwi w stolcu, wzdęcia i bóle brzucha towarzyszące zmianie rytmu wypróżnień to typowe objawy tej choroby.

    Jelito nadwrażliwe diagnozujemy na podstawie dolegliwości zgłaszanych przez chorego.

    Nie ma żadnego badania, które potwierdzałoby IBS. Czasami, w razie wątpliwości, aby wykluczyć tło organiczne opisywanych dolegliwości, wykonuje się podstawowe badania laboratoryjne, jak np. morfologia krwi, białko CRP, badanie kału na obecność bakterii, grzybów itp. Wyniki wszystkich badań w zespole jelita drażliwego zwykle są prawidłowe.

    Jeżeli wyniki badań laboratoryjnych są nieprawidłowe lub gdy występują objawy alarmujące, a także gdy lekarz ma jakiekolwiek podejrzenia co do innej przyczyny dolegliwości, można wykonać badania endoskopowe. Prawidłowe wyniki tych badań pośrednio potwierdzają wstępne rozpoznanie IBS.

    Jednak z opisu wynika, że nie występują objawy alarmujące, jak np. chudnięcie, niedokrwistość, krwawienie z przewodu pokarmowego. Dlatego konieczność wykonania badań endoskopowych wydaje się wątpliwa. Jeżeli jednak objawy budzą niepokój można wstępnie wykonać podstawowe badania laboratoryjne z krwi, a także rozpocząć leczenie zespołu jelita drażliwego. W razie braku poprawy lekarz zdecyduje o konieczności wykonania dalszych badań diagnostycznych.

  • Powikłania gastroskopii
    Chciałabym wiedzieć, czy wdmuchanie za dużej ilości powietrza może spowodować przepuklinę przełyku bądź żołądka, ponieważ nie wiem, czy to normalne, że po tylu dniach wciąż mam bóle w żołądku przy określonych ruchach i rano w przełyku i przy głębszych wdechach. Cały czas w przełyku mam uczucie jakby podrażnienia. Do tego mój język od wczoraj pokryty jest plamami, takimi jak na zdjęciach języka geograficznego. A może się czymś zaraziłam?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem 13. dzień po gastroskopii. Chciałabym wiedzieć, czy wdmuchanie za dużej ilości powietrza może spowodować przepuklinę przełyku bądź żołądka, ponieważ nie wiem, czy to normalne, że po tylu dniach wciąż mam bóle w żołądku przy określonych ruchach i rano w przełyku i przy głębszych wdechach. Cały czas w przełyku mam uczucie jakby podrażnienia. Do tego mój język od wczoraj pokryty jest plamami, takimi jak na zdjęciach języka geograficznego. A może się czymś zaraziłam?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Łatwiej byłoby odpowiedzieć na to pytanie, gdyby podany był także opis wyniku samej gastroskopii. Czy stwierdzono jakieś zmiany patologiczne, uszkodzenia błony śluzowej lub też przepuklinę rozworu przełykowego. Gastroskopia nie powoduje przepukliny rozworu przełykowego, natomiast jej występowanie często pogarsza tolerancję badania. Nie wiemy jak pacjentka znosiła badanie, czy był problem z założeniem aparatu (podrażnienie przełyku?) i manewrach podczas badania. U chorych z tą przepukliną odruchy wymiotne są bardziej nasilone i mogą być przyczyną dolegliwości, także zaraz po gastroskopii. Wprowadzenie dużej ilości powietrza do żołądka może powodować przejściowe dolegliwości, zwłaszcza jeśli już wcześniej istniały jakieś zmiany chorobowe. Jednak prawie 2 tygodnie po badaniu wszystko już powinno być w normie.

    Dlatego też proponuję skontaktować się z lekarzem, najlepiej tym, który wykonywał badanie. Lekarz oceni, czy występują jakiekolwiek objawy sugerujące wystąpienie powikłań gastroskopii. To badanie, jak każde inne, może prowadzić do powikłań, a niektóre z nich mogą okazać się groźne. Na podstawie opisu przypadku trudno podejrzewać jakieś poważniejsze konsekwencje, jednak najlepiej oceni to lekarz bezpośrednio w badaniu podmiotowym i fizykalnym, a być może zleci wykonanie badań kontrolnych, np. RTG górnego odcinka przewodu pokarmowego.

    Język geograficzny jest jednostką chorobową występującą z częstością ponad 2% populacji dorosłej. Zwykle nie powoduje żadnych objawów i być może pacjentka nie zauważyła go wcześniej. Polega na powstawaniu miejsc zaniku brodawek nitkowatych o zmiennej lokalizacji. Występuje związek tego schorzenia z zaburzeniami endokrynologicznymi, chorobami skóry (łuszczycą), alergią czy przyjmowaniem niektórych leków. Nie prowadzi do powikłań i nie wymaga leczenia.

  • Jakie mogą być przyczyny nawracającego ostrego zapalenia trzustki?
    W ciągu ostatnich 8 miesięcy mój tata przeszedł 5-krotnie ostre zapalenie trzustki. Wykonane badania to USG i standardowa morfologia. Poziom amylaz od 14 tys. w pierwszym przypadku do 2500-4000 w kolejnych. Jakie mogą być przyczyny tak często nawracającej choroby i gdzie można go leczyć?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    W ciągu ostatnich 8 miesięcy mój tata przeszedł 5-krotnie ostre zapalenie trzustki. Wykonane badania to USG i standardowa morfologia. Poziom amylaz od 14 tys. w pierwszym przypadku do 2500-4000 w kolejnych. Jakie mogą być przyczyny tak często nawracającej choroby i gdzie można go leczyć?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Przyczyny ostrego zapalenia trzustki (OZT) mogą być różne. OZT najczęściej bywa spowodowane spożyciem alkoholu albo przyczynami żółciopochodnymi (np. kamica żółciowa). Rzadziej OZT jest spowodowane przyjmowanymi lekami, hiperlipidemią. Ostre zapalenie trzustki może nawracać, ale także bóle mogą wskazywać na zaostrzenia w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki.

    Pomocne w rozpoznaniu przyczyny jest badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej, które może wykazać kamienie w pęcherzyku żółciowym albo w drogach żółciowych, poszerzenie tych dróg itp. Być może nawracające bóle są spowodowane zmianami pozapalnymi, np. obecnością torbieli w trzustce. USG może także wykazać cechy wskazujące na przewlekły proces zapalny trzustki, jak np. zwapnienia trzustki.

    Badania laboratoryjne powinny obejmować aktywność amylazy w surowicy krwi i w moczu oraz lipazy w surowicy. Przydatna może okazać się także ocena lipidogramu, wskaźników wątrobowych, morfologii krwi, białka CRP, a także wskaźniki cholestazy, jak fosfataza zasadowa, GGTP i bilirubina. W razie wątpliwości lekarz może zlecić dokładniejsze badania obrazowe trzustki (tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny dróg żółciowych, trzustki).

    Pacjent może być pod opieką poradni gastroenterologicznej, a w razie potwierdzenia tła żółciowego OZT zostanie skierowany na zabieg endoskopowego usuwania złogów z dróg żółciowych (ERCP).

  • Jakie jest ryzyko zarażenia wirusem HCV przy pobieraniu krwi przez pielęgniarkę bez rękawiczek?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Będąc w szpitalu miałam pobieraną dwa razy krew i pielęgniarka zrobiła to bez rękawic. Jakie jest ryzyko zarażenia wirusem HCV w ten sposób? Boję się i bardzo denerwuję. Rozmawiałam potem z lekarzem, który uspokajał mnie, że rękawice chronią pielęgniarkę i nic mi nie grozi. Na HBV jestem zaszczepiona.

    Odpowiedział

    dr med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Źródłem zakażenia jest krew osoby zakażonej HCV. Wirus zapalenia wątroby typu C (HCV) jest stosunkowo mało zaraźliwy, dlatego nawet styczność z zakażoną krwią zwykle nie wystarcza do zakażenia. Ryzyko zakażenia HCV zależy dość ściśle od ilości zakażonej krwi, która dostałaby się do Pani organizmu. Uważamy, że zakażenie WZW C wymaga orientacyjnie 0,1 ml zakażonej krwi. Jest to ilość, którą widać gołym okiem, dlatego uważamy, że ryzykowny jest kontakt z płynami w widoczny sposób skażonymi krwią. Żeby Panią zarazić pielęgniarka sama musiałaby być zakażona HCV i do tego wprowadzić do Pani organizmu widoczną gołym okiem ilość krwi. Nic takiego nie nastąpiło. Jeżeli pielęgniarka pobierała Pani krew jednorazową, jałową igłą, to nie było możliwości zakażenia Pani wirusami krwiopochodnymi, w tym HCV.

    Jak Pani widzi, nie mogła się Pani zarazić się HCV w czasie jałowego pobierania krwi.