2 marca 2015 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Diabetolog Zielona Góra

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Janina Grzywacz

Internista, Diabetolog

Choroby wewnętrzne, Diabetologia

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy w przypadku cukrzycy ciążowej trzeba stosować zastrzyki z insuliny, skoro dieta nie pomogła?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Początki ciąży zaniepokoiły mnie tym, że mimo iż bardzo mało jadłam, przytyłam 10 kg do 23. tygodnia ciąży. Glukoza we krwi w 12. tygodniu ciąży - 80 mg. Pierwsze wyniki glukozy 75 g, w 23. tyg. wynosiły: na czczo 85 mg, po 1 h 168 mg, po 2 h 153 mg. W związku z wynikami przy pierwszym badaniu stężenia cukru we krwi, włączyłam dietę dla kobiet w ciąży i bardzo się pilnowałam, przez ostatni miesiąc, mając na uwadze zalecenia ginekologa. Nie byłam wtedy w żadnej poradni diabetologicznej. W 27. tygodniu zalecono powtórzenie badania. Oto wyniki: na czczo 109 mg, po 1 h 242 mg, po 2 h 159 mg. Czy oznacza to, że mam cukrzycę i będę musiała stosować zastrzyki z insuliny, skoro dieta nie pomogła? Bardzo martwię się o dziecko, obecnie ma wagę 900 g. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia

    Odpowiedziała

    dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
    Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
    Gdański Uniwersytet Medyczny

    Droga Pani Kasiu,
    wykonane badania upoważniają do rozpoznania cukrzycy ciążowej. Pierwszy pomiar stężenia glukozy (w 12. tyg.) był prawidłowy. Zgodnie z obowiązującymi zasadami między 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Pani wynik testu wykonanego w tym czasie potwierdził cukrzycę. Koniecznie powinna Pani jak najszybciej zgłosić się do Poradni Diabetologicznej zajmującej się leczeniem kobiet z cukrzycą w ciąży. Nie oznacza to, że konieczne będzie leczenie insuliną.

    Po odpowiednim przeszkoleniu będzie Pani samodzielnie wykonywać pomiary glukozy na glukometrze. Jeżeli nie osiągnie Pani docelowych wartości glukozy (na czczo i przed posiłkami 60-90 mg/dl i 1 h po posiłkach <120 mg/dl), pomimo wdrożenia odpowiedniej diety, wówczas zostanie włączona insulina, ponieważ doustne leki przeciwcukrzycowe nie są rekomendowane do leczenia cukrzycy w czasie ciąży.

    Po porodzie u większości kobiet chorych na cukrzycę ciążową możliwe jest zaprzestanie podawania insuliny.

  • Test obciążenia glukozą przy podejrzeniu hipoglikemii poposiłkowej
    Mam podejrzenie hipoglikemii, więc zlecono mi badanie obciążenia glukozą. Krew pobrano mi tylko raz - po minięciu dwóch godzin od przyjęcia glukozy. Czy ma to wpływ na diagnozę?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam podejrzenie hipoglikemii, więc zlecono mi badanie obciążenia glukozą. Jednak zmartwił mnie fakt, iż krew została pobrana tylko raz - po minięciu dwóch godzin od przyjęcia glukozy. Czy ma to wpływ na diagnozę?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
    Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
    Gdański Uniwersytet Medyczny

    Hipoglikemia poposiłkowa czyli reaktywna (prawdopodobnie taka jest przyczyna hipoglikemii w opisanej sytuacji) wymaga wykonania testu obciążenia glukozą.

    Ponieważ hipoglikemia reaktywna występuje najczęściej 3-4 godz. po posiłku, dlatego test obciążenia glukozą należy wydłużyć. Lekarz zlecający badanie decyduje ile pomiarów glukozy należy wykonać i w jakich odstępach czasu.

  • Jak pogodzić cukrzycę z dobrą zabawą – czyli diabetyk na weselu. Wskazówki praktyczne
    Jak sobie radzić z dawkowaniem insuliny w sytuacjach szczególnych, takich jak przyjęcie weselne. Niniejszy artykuł podpowiada, jak to zrobić.
    Więcej

    Jak poradzić sobie w czasie przyjęcia z dawkowaniem insuliny?

    Sposób radzenia sobie z dawkowaniem insuliny zależy od tego, czy pacjent jest leczony metodą wielokrotnych wstrzyknięć za pomocą wstrzykiwaczy typu pen (multi day injection – MDI), czy osobistą pompą insulinową (ciągły podskórny wlew insuliny – CPWI). Chory łatwiej może zachować komfort zabawy, utrzymując glikemię w bezpiecznych granicach, kiedy korzysta z osobistej pompy insulinowej. Ma wtedy stały dostęp do insuliny i na bieżąco może sterować wielkością przepływu w zależności od zmieniających się okoliczności. Nie należy tego rozumieć jako ciągłe manipulowanie przy pompie i skupianie uwagi jedynie na dawkowaniu insuliny – wręcz przeciwnie – oznacza to dużą swobodę w zakresie odżywiania i aktywności ruchowej (taniec) – czyli dobrą zabawę na przyjęciu.

    Obiad weselny

    To zwykle główny posiłek, od którego rozpoczyna się przyjęcie. Dla pacjenta leczonego osobistą pompą insulinową nie ma znaczenia, o której godzinie serwowany jest ten posiłek, ponieważ prawidłowo ustawiony w pompie wlew podstawowy (baza) utrzyma glikemię w bezpiecznym zakresie bez ryzyka hipoglikemii. Ile podać insuliny w bolusie? Z doświadczenia pacjentów wynika, że na ten pierwszy posiłek należy podać tyle insuliny, ile wskazuje kalkulator bolusa adekwatnie do oznaczonej przed posiłkiem glikemii oraz ilości WW. Uwaga – jeżeli pacjent lubi się bawić i wie, że za 2–3 godziny będzie tańczył, nie należy w kalkulacji posiłku obliczać ilości WBT i NIE należy podawać bolusa złożonego! Zabawa, która rozpocznie się 2–3 godziny po obiedzie lub wcześniej, pozwoli zmetabolizować kalorie pochodzące z WBT. Energia z WBT zabezpiecza pacjenta przed hipoglikemią podczas zabawy. Podsumowując, na obiad weselny, po którym planowana jest zabawa taneczna, chory powinien podać insulinę w bolusie prostym na ilość WW zawartą w posiłku (przystawka, zupa, drugie danie, deser). Na tym etapie nie jest konieczna redukcja dawki insuliny w bolusie posiłkowym i we wlewie podstawowym.

    Czy do każdego posiłku wstrzykiwać insulinę?
    Jak dostosować dawki insuliny do tradycyjnych dań serwowanych na weselu?

    Obiad weselny wbrew pozorom nie jest problemem dla diabetyka, należy traktować go jak posiłek główny, który trzeba zabezpieczyć dawką insuliny zgodną z ilością oszacowanych WW.
    Obiad nie jest jednak jedynym posiłkiem na przyjęciu, zwłaszcza gdy trwa ono kilka czy kilkanaście godzin. Zazwyczaj stoły są suto zastawione tzw. zimną płytą, są to najczęściej sałatki, wędliny, ciasta, pieczywo. Oprócz tego serwowane są napoje, w tym alkohol. W sytuacji, kiedy pacjent biesiadowanie przy stole przerywa często zabawą taneczną, tzw. dojadanie zimnej płyty może NIE wymagać w ogóle bolusa posiłkowego. Chory, który sięga po umiarkowane ilości wędlin, sałatek i nie więcej jak 1–2 WW pieczywa, ale także tańczy, i nie redukował dawki we wlewie podstawowym, osiągnie prawidłowe wartości glikemii. Baza, która w tym przypadku nie została zredukowana dzięki aktywności ruchowej, zapewni prawidłowe metabolizowanie produktów białkowo-tłuszczowych, natomiast niewielkie ilości węglowodanów o niskim indeksie glikemiczym (IG) (np. pieczywo) będą zabezpieczać chorego przed hipoglikemią podczas zabawy.
    Jeśli pacjent postanowi zrobić dłuższą przerwę w zabawie i spożyć kolejny tzw. główny posiłek w okolicy kolacji, powinien przestrzegać tej samej zasady dawkowania insuliny, jaka dotyczyła pory obiadu.

    Co mogę jeść na przyjęciu?

    Wszystko. Najważniejsza zasada dotyczy przede wszystkim ilości produktów czy potraw spożywanych jednorazowo – nie należy się objadać. W terapii za pomocą osobistej pompy insulinowej pacjent może sprawdzić ilość tzw. aktywnej insuliny, jest to istotna pomoc w zapobieganiu hipoglikemii i hiperglikemii w trakcie przyjęcia weselnego. Można też na bieżąco sterować dawką podstawową, zmniejszając lub zwiększając jej przepływ na kilka godzin, adekwatnie do sytuacji i wartości glikemii. Nieocenioną pomocą jest ciągłe monitorowanie glikemii (continuous glucose monitoring – CGM), gdzie na monitorze pompy w każdej chwili można sprawdzić wartość glikemii. Z kolei taniec, tak jak każda aktywność ruchowa, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, czyli sprzyja utrzymaniu glikemii we właściwym zakresie. Można więc kosztować różnych potraw na przyjęciu weselnym, ale w umiarkowanej ilości, a tzw. dojadanie między posiłkami głównymi rozkładać w czasie i przeplatać tańcem.

    Czy mogę zjeść ciasto i skosztować tortu weselnego?

    Do produktów powodujących zbyt duży wzrost stężenia glukozy we krwi należą ciasta i napoje o wysokim IG. Ich spożywanie wymaga więc zastanowienia. Trudno jednak odmówić tortu weselnego. Ryzyko hiperglikemii po produktach o wysokim IG można zredukować, podając bolus insuliny z pewnym wyprzedzeniem czasowym przed spożyciem tortu, i w niedługim czasie 30–60 minut po konsumpcji rozpocząć zabawę taneczną.

    Czy mogę wypić alkohol? Jaki i ile?

    Spożycie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zabronione, ale podobnie jak w przypadku posiłków, zalecany jest umiar i dobór trunku, który najmniej wpływa na wartość glikemii. Kiedy pacjent ogranicza się do wypicia 2–3 lampek wytrawnego białego lub czerwonego wina do posiłku, nie będzie mieć to wpływu na glikemie. Spożycie czystej wódki lub whisky można połączyć z napojem typu sprite lub seven up. Taka kompozycja pozwala zapobiegać hipoglikemii związanej z hamowaniem produkcji glukozy wątrobowej. Ze względu na dużą zawartość cukru należy unikać nalewek i drinków z dodatkiem słodkich składników (syropy, soki, słodkie wódki).

    Jak taniec wpłynie na stężenie glukozy we krwi?

    Taniec, jako forma aktywności ruchowej, jest wskazany podczas przyjęcia nie tylko weselnego, ale w każdej innej okoliczności, np. zabawa sylwestrowa czy spotkania towarzyskie. O tym, czy redukować dawkę insuliny we wlewie podstawowym, będzie decydowała ilość i jakość spożywanych podczas zabawy posiłków. Zwykle ze względu na częste podjadanie podczas przyjęcia reedukacja dawki we wlewie podstawowym nie jest konieczna.

    Czego pacjent powinien się wystrzegać na przyjęciu?

    • Częstego dostrzykiwania bolusów prostych, co 1–1,5 h! Działanie kilku dawek insuliny podanych w tak krótkim czasie nałoży się na siebie, co będzie przyczyną hipoglikemii.
    • Zatrzymania wlewu podstawowego na wiele godzin.
    • Nadużywania alkoholu – upojenie alkoholowe maskuje objawy hipoglikemii, może być przyczyną hipoglikemii wiele godzin po zakończonym przyjęciu.
    • Niekontrolowanej ilości spożywanych pokarmów i napojów.

    Wielu pacjentów chorych na cukrzycę typu 1 korzysta z terapii metodą wielokrotnych wstrzyknięć za pomocą wstrzykiwaczy typu pen. Pacjent tak leczony również uczestniczy w przyjęciach, w związku z inną metodą leczenia na co powinien zwrócić uwagę?
    Ogólne wskazówki są podobne jak w przypadku pacjenta leczonego CPWI. Jednak są pewne różnice wynikające z barku możliwości sterowania napływem insuliny na bieżąco. Przede wszystkim chory powinien pamiętać, że dawka insuliny długo działającej, a najczęściej jej analogu, podana dzień wcześniej w godzinach wieczornych aktywnie działa właśnie w trakcie zabawy i chory nie ma na to wpływu. Dlatego należy rozważyć zmniejszenie dawki w bolusach posiłkowych, zwłaszcza jeśli planuje tańczyć.
    Z kolei wielkość dawki analogu insuliny długo działającej w dniu wesela podanej w godzinach wieczornych powinna zależeć od ilości spożytego alkoholu i aktywności ruchowej. Warto rozważyć redukcję dawki w celu ochrony przed hipoglikemią, licząc się równocześnie z tym, że wartości glikemii w pierwszej dobie po przyjęciu będą większe w ciągu dnia właśnie z powodu zredukowanej dawki podstawowej. Pacjent korzystający z pompy nie ma takich problemów, ponieważ steruje wlewem podstawowym na bieżąco i może zaprogramować w pompie mniejszy przepływ w godzinach nocnych chroniący przed hipoglikemią, a w ciągu dnia po przyjęciu powrócić do standardowego przepływu bazy.
    Zdarza się, że (zwłaszcza) kobiety chcą odpiąć pompę na czas przyjęcia weselnego czy zabawy sylwestrowej, argumentując to niemożnością jej „ukrycia”. Producenci pomp oferują praktyczne futerały do ukrycia pompy podczas takich okoliczności, warto z nich skorzystać niż zmieniać sposób podawania insuliny.

    Podsumowanie

    Przyjęcie weselne i każde inne spotkanie, któremu towarzyszy długie biesiadowanie przy stole i zabawa taneczna, nie powinno ograniczać chorych na cukrzycę typu 1 – powinni czuć się tak samo dobrze i swobodnie, jak ich zdrowi rówieśnicy. Choroba nie powinna zdominować dobrej zabawy. Dlatego rozsądne podejście chorego do żywienia i spożycia alkoholu oraz chwilowego zwiększenia wartości glikemii sprzyja chęci uczestniczenia w normalnym życiu towarzyskim. Istotne, aby zarówno pacjent, jak i zespół terapeutyczny (lekarz, pielęgniarka dietetyk) zdawali sobie sprawę, że okoliczności przyjęcia to sytuacja wyjątkowa, dlatego „rozluźnienie” docelowych wartości glikemii do zakresu 100–200 mg/dl umożliwia choremu dobrą zabawę i poczucie bezpieczeństwa.

  • Ciasto w diecie diabetyka
    Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta? Czy istnieje deser dla diabetyka? Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?
    Więcej

    Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta?

    Zanim odpowiemy na to pytanie, kilka słów o podstawach odżywiania w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę opiera się na zasadach zdrowego, prawidłowego żywienia, które dotyczą populacji ogólnej. Dlatego też każdy diabetyk powinien regularnie spożywać zbilansowane posiłki, nie eliminując żadnej z podstawowych grup składników odżywczych. Na wartość glikemii poposiłkowej największy wpływ wywierają węglowodany. Dlatego diabetyk musi zwracać uwagę na jakość spożywanych węglowodanów oraz kontrolować ich ilość w całej diecie i w poszczególnych posiłkach oraz dbać o odpowiedni dobór przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami.

    Podstawową zasadą diety w cukrzycy jest ograniczenie do minimum spożycia żywności zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza (cukier stołowy).

    Opisane powyżej ogólne zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na cukrzycę, dostępne w literaturze, bardzo często nie uwzględniają istniejących różnic pomiędzy dwoma typami cukrzycy.

    U chorych na cukrzycę typu 1, którzy zazwyczaj są leczeni za pomocą intensywnej czynnościowej insulinoterapii, stosuje się znacznie mniejsze restrykcje dietetyczne niż u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Diabetycy leczeni tą metodą zauważają wiele jej zalet, zwłaszcza poprawę jakości życia dzięki większej możliwości wyboru produktów żywnościowych. A zatem sposób odżywiania chorych na cukrzycę typu 1 jest podobny do diety osób zdrowych, jeśli tylko diabetycy potrafią odpowiednio oszacować zawartość węglowodanów w danej porcji produktu spożywczego lub potrawy. Swoboda żywieniowa dotyczy diabetyków, którzy utrzymują masę ciała w normie oraz właściwie bilansują spożywane pożywienie za pomocą dawek insuliny.

    Zatem czy chory na cukrzycę typu 1, ze względu na większą swobodę żywieniową, może pozwolić sobie na jedzenie słodyczy lub ciasta?

    Jak wiemy, wszelkiego rodzaju słodycze i desery bogate są w cukry proste, które mogą znacznie zwiększyć stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo większość słodkich przekąsek posiada wysoki indeks glikemiczny, który powoduje szybki wzrost glikemii oraz następujący szybki jej spadek, powodując tym samym wahania stężenia glukozy we krwi. Dlatego też spożywanie słodkich produktów nie jest zalecane chorym na cukrzycę.

    Co powinien zrobić diabetyk, jeśli jest na przyjęciu i ma ochotę na ciasto? Czy istnieje ciasto dla diabetyka?

    Tradycyjne ciasta i desery zawierają sporo cukru, dlatego też powinny być spożywane z umiarem. Przy wyjątkowych okazjach, jak przyjęcia okolicznościowe czy święta, chory na cukrzycę typu 1 może sobie pozwolić na porcję ciasta. Dotyczy to wyłącznie diabetyków z dobrze wyrównaną chorobą oraz posiadających prawidłową masę ciała. Jeśli chory ma nadwagę, powinien starać się ją stopniowo redukować poprzez ograniczenie podaży kalorii, głównie ograniczając spożywanie węglowodanów i tłuszczów. Zatem ciasta w tym przypadku są niezalecane.

    Jeśli diabetyk zdecyduje się na zjedzenie kawałka ciasta, powinien spożyć je zaraz po głównym posiłku. Poza tym lepszym wyborem są te rodzaje ciast, które zawierają białko lub trochę tłuszczu. Białko oraz tłuszcz opóźniają opróżnianie żołądka, a tym samym zwalniają proces trawienia i tempo wchłaniania węglowodanów. Dlatego też spożycie ciasta, zawierającego w swoim składzie białko i niewielką ilość tłuszczu, nie podniesie zbyt szybko stężenia glukozy we krwi.

    Należy jednak pamiętać, że im większa liczba kalorii pochodzących z białka, a zwłaszcza z tłuszczu, tym większy wpływ na przebieg glikemii poposiłkowych. Białko oraz tłuszcze stanowią bowiem substraty do glukoneogenezy. Spożycie tłuszczu dodatkowo może nasilać poposiłkową insulinooporność.

    Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?

    Diabetyk powinien unikać ciast bardzo słodkich oraz ciast z kremami. Produkty bogate w węglowodany i tłuszcze mogą spowodować hiperglikemię po kilku godzinach od spożycia danego produktu, nawet pomimo odpowiedniego zbilansowania posiłku insuliną.

    Poza tym ciasta zawierające sporą ilość tłuszczu również nie powinny być wybierane. Większa liczba spożywanych deserów i przekąsek wysokotłuszczowych ma istotny związek z wyższą wartością hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u chorych na cukrzycę typu 1. Dodatkowo nadmiar tłuszczów w diecie prowadzi do zaburzeń gospodarki lipidowej, nadwagi oraz insulinooporności. Podsumowując, spożywanie słodkich ciast powinno być ściśle kontrolowane. Należy jadać ciasta w umiarkowanej ilości, aby nie przekroczyć liczby WW przeznaczonych na dany posiłek.

    Najkorzystniejszym rozwiązaniem dla diabetyka jest spożywanie ciast, które będą zwierały mąkę pełnoziarnistą oraz niewiele cukru i tłuszczu.

    Jeśli nie ma takiej możliwości, jaki rodzaj ciasta najlepiej wybrać?

    Poniższa tabela zawiera porównanie tradycyjnych ciast pod względem kaloryczności oraz zawartości WW i WBT (w 100 g produktu).

    CIASTA POLECANECIASTA NIEWSKAZANE
    tort szwarcwaldzki
    Kcal: 258
    WW: 2,8
    WBT: 1,4
    tort czekoladowy
    Kcal: 410
    WW: 5,8
    WBT: 2,7
    ciasto 3 BIT
    Kcal: 301
    WW: 3,4
    WBT: 1,6
    ciasto orzechowiec
    Kcal: 492
    WW:4,5
    WBT: 3,2
    ciasto drożdżowe
    Kcal: 290
    WW: 4,6
    WBT: 1
    ciasto drożdżowe z owocami
    Kcal: 383
    WW: 5,8
    WBT: 1,5
    ciasto marchwiowe
    Kcal: 254
    WW: 2,7
    WBT: 1,6
    ciasto kruche z owocami
    Kcal: 313
    WW: 4
    WBT: 1,6
    sernik krakowski
    Kcal: 329
    WW: 3,7
    WBT: 1,7
    makowiec zawijany
    Kcal: 349
    WW: 4,2
    WBT: 1,8
    szarlotka
    Kcal: 290
    WW: 4
    WBT: 1,3
    jabłecznik z bezą
    Kcal: 318
    WW: 5,4
    WBT: 0,9
    ciasto tortowe z owocami
    Kcal: 275
    WW: 4,5
    WBT: 0,9
    ciasto kruche z owocami
    Kcal: 313
    WW: 4
    WBT: 1,6

    Według zestawienia najlepszym ciastem dla diabetyka jest ciasto marchwiowe, na drugim zaś miejscu znajduje się tort szwarcwaldzki. Oba rodzaje ciast zawierają niewiele kalorii, WW i WBT w porównaniu z resztą wyszczególnionych propozycji.

    Aby ułatwić diabetykom wybór odpowiedniego rodzaju ciasta wraz z możliwością dostosowania odpowiedniej ilości insuliny w tabeli poniżej zestawiono zawartość kilokalorii, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w porcjach 100 g tradycyjnych ciast.

    Ciasto – 100 g produktuKcalBiałkoTłuszczeWęglowodanyBłonnikWWWBTUwagi
    babka biszkoptowa3418,54,266,30,86,60,7bardzo duża zawartość węglowodanów
    ciasto drożdżowe2907,78,046,21,54,61,0średnia zawartość węglowodanów
    napoleonka3486,116,942,80,74,21,8zbyt duża ilość tłuszczu
    ciasto tortowe z owocami2753,38,845,21,94,50,9średnia zawartość węglowodanów
    jabłecznik z bezą3183,49,354,62,25,40,9duża zawartość węglowodanów
    keks bakaliowy3856,517,550,13,65,01,8zbyt duża ilość węglowodanów i tłuszczu
    piernik z bakaliami3736,612,458,22,75,81,4duża zawartość węglowodanów
    rolada biszkoptowa z dżemem2997,04,856,20,55,60,7duża zawartość węglowodanów
    makowiec zawijany3499,415,842,14,54,21,8średnia zawartość węglowodanów
    sernik krakowski3291413,437,70,53,71,7średnia zawartość węglowodanów, tłuszczu
    sernik wiedeński z polewą czekoladową34012,618,131,60,53,12,1średnia zawartość węglowodanów, duża ilość tłuszczu
    wuzetka3185,811,148,20,84,81,2duża zawartość węglowodanów
    eklerki z bitą śmietaną3265,918,035,10,43,51,8zbyt duża ilość tłuszczu
    orzechowiec4927,232,545,11,94,53,2zbyt duża ilość tłuszczu
    ciasto 3 BIT3015,215,934,20,83,41,6zbyt duża ilość tłuszczu
    rafaello na krakersach3955,627,734,03,13,42,7bardzo duża ilość tłuszczu
    ciasto marchwiowe2545,215,827,54,72,71,6mała kaloryczność, mała zawartość węglowodanów
    ciasto kruche z owocami3134,515,640,21,74,01,6średnia zawartość węglowodanów
    ciasto drożdżowe z owocami3838,013,658,51,85,81,5duża zawartość węglowodanów
    szarlotka2902,713,540,31,64,01,3średnia zawartość węglowodanów
    tort orzechowy46512,034,229,11,82,93,0zbyt duża ilość tłuszczu, pomimo mniejszej ilości węglowodanów
    tort szwarcwaldzki2584,313,828,20,82,81,4mniejsza zawartość tłuszczu, węglowodanów i białka
    tort kawowy z wiśniami3324,720,032,01,43,22,0zbyt duża ilość tłuszczu
    tort czekoladowy41017,022,958,00,35,82,7zbyt duża ilość tłuszczu, węglowodanów


    Piśmiennictwo:

    1. Juruć A., Pisarczyk-Wiza D., Wierusz-Wysocka B.: Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 – czy mają wpływ na kontrolę metaboliczną. 2014. Diabet. Klin. 2014; 3 (1): 22–30
    2. Klupa T.: Żywienie w cukrzycy typu 1. [W:] Sieradzki J., Wierusz-Wysocka B. (red).: Cukrzyca typu 1 u osób dorosłych. Termedia, Poznań 2012: 129–137
    3. Lange E.: Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych. [W:] Janda E. (red.): Dietoterapia 1. Wyd. SGGW, Warszawa 2009: 215–227
    4. Elmadfa I., Muskat E.: Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych., Muza SA, Warszawa 2001
    5. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa 2005