1 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Chirurg stomatolog Konin

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz dentysta Marcin Michalak

Chirurg stomatologiczny, stomatolog

Chirurgia stomatologiczna, Stomatologia ogólna

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Co robić, aby zmniejszyć nadmierną produkcję gazów?
    Mam problem z nadmierną produkcją gazów. Ostatnio byłam u lekarza i przepisano mi antybiotyk Xifaxan. Po dwóch dniach stosowania zauważyłam jeszcze bardziej wzmożoną produkcję gazów, w następnych dniach gazy występowały, tak jak przed zastosowaniem leku, czyli również dość często.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam problem z nadmierną produkcją gazów. Ostatnio byłam u lekarza i przepisano mi antybiotyk Xifaxan. Po dwóch dniach stosowania zauważyłam jeszcze bardziej wzmożoną produkcję gazów, w następnych dniach gazy występowały, tak jak przed zastosowaniem leku, czyli również dość często. Czy to normalna reakcja? Zażywam lek od 6 dni. Za tydzień jest wyjazd na urlop i boję się, że nie będę mogła zapanować nad tymi gazami, myślałam , że lek mi pomoże, ale jak na razie nie widać efektów. Słyszałam o majtkach Shreddies, które usuwają zapach gazów, jednak nigdzie, nawet w internecie nie mogę ich obecnie znaleźć. Czy jeszcze jest coś innego, co mogło by mi pomóc, typu pieluchomajtki, czy jakiś inny „wynalazek”, który zagwarantowałby mi spokojny wyjazd?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Nie umiem wypowiadać się na temat takich „wynalazków”, ponieważ nie znam ich skuteczności. Xifaxan rzeczywiście bardzo często jest pomocny w przypadku wzdęć, zwłaszcza jeżeli towarzyszą przerostowi flory bakteryjnej itp. Jeżeli nie pomaga, nie trzeba przedłużać jego przyjmowania.

    Gazy znajdujące się w jelitach powstają w wyniku reakcji chemicznych zachodzących pomiędzy kwaśnymi i zasadowymi składnikami soków trawiennych, w wyniku procesów trawienia oraz bakteryjnych procesów fermentacyjnych.

    Nadmierne oddawanie gazów ma związek często z przerostem flory bakteryjnej, zwłaszcza w przypadku występowania zrostów pooperacyjnych, uchyłków, obniżonej kwasowości soku żołądkowego (sprzyjają leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, chirurgiczne leczenie choroby wrzodowej, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka). Sprzyjają wzdęciom zespoły upośledzonego wchłaniania różnych składników pokarmowych (np. laktozy, sorbitolu, celiakia).

    Jedną z najczęstszych przyczyn jest nieodpowiednia dieta (chociażby słodycze, warzywa strączkowe), a także niektóre leki, palenie papierosów, żucie gumy.

    Ustąpienie dolegliwości po defekacji, oddaniu gazów, brak objawów nocnych oraz prawidłowe wyniki badań laboratoryjnych, endoskopowych i obrazowych będą świadczyć o przyczynie czynnościowej zgłaszanych objawów, czyli o zespole jelita nadwrażliwego.

    Nie wiemy, czy w opisanym przypadku dolegliwościom towarzyszą zaburzenia rytmu wypróżnień (zaparcia lub biegunki). Ta obserwacja ma wpływ na wybór leków i potwierdzać może rozpoznanie zespołu jelita nadwrażliwego. Proponuję więc skonsultować się z lekarzem, aby ustalić przyczynę dolegliwości i wybrać któryś z dostępnych leków, jak np. dimetykon, simeticon preparaty probiotyków, simetikon z alweryną, leki prokinetyczne, trimebutyna.

  • Czy niebezpieczny jest kontakt z osobą z zapaleniem błony śluzowej żołądka?
    Chciałbym się zapytać, czy niebezpieczny jest kontakt (partnerski) z osobą z zapaleniem błony śluzowej żołądka, wywołanym gromadzeniem się i „nieodpływaniem” żółci.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Chciałbym się zapytać, czy niebezpieczny jest kontakt (partnerski) z osobą z zapaleniem błony śluzowej żołądka, wywołanym gromadzeniem się i „nieodpływaniem” żółci. Czy wpływa to na gromadzenie się drobnoustrojów i jest niebezpieczne dla osób trzecich?

    Odpowiedziała

    lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
    Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM
    Szpital Uniwersytecki w Krakowie

    Każdy z nas jest rezerwuarem znacznej ilości bakterii, a ich liczba może przewyższać liczbę komórek człowieka! Także w obrębie przewodu pokarmowego mamy dużo drobnoustrojów (bakterii, grzybów itd.), które w normalnych warunkach (prawidłowe proporcje mikroorganizmów, prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy gospodarza) nie stanowią zagrożenia dla człowieka.

    W obrębie przewodu pokarmowego żołądek zawiera znikomą ilość bakterii - wynika to z funkcji tego narządu oraz niskiego (kwaśnego pH). Niestety zmiana pH stymuluje kolonizację żołądka różnymi mikroorganizmami.

    Żółć jest produkowana w wątrobie i jej rola polega na udziale w trawieniu tłuszczów. Fizjologicznie z dróg żółciowych jest uwalniana do dwunastnicy, ale może się zdarzyć, że zostanie zarzucona do żołądka. Najczęściej do zarzucania dochodzi po usunięciu pęcherzyka żółciowego lub po częściowej resekcji żołądka. Jeśli zarzucona do żołądka żółć powoduje stan zapalny, to mówimy o żółciowym zapaleniu żołądka. Zarzucanie żółci do żołądka albo żółciowe zapalenie żołądka są stosunkowo częstym problemem.

    Żółć ma inne pH niż sok żołądkowy, po zarzuceniu żółci do żołądka dochodzi do wzrostu (zmniejszenia kwasowości) soku żołądkowego.

    W leczeniu żółciowego zapalenia żołądka stosuje się preparaty kwasu ursodezoksycholowego; pomocne są leki wpływające na motorykę górnego odcinka przewodu pokarmowego (tzw. leki prokinetyczne). Z innych leków stosowane są cholestyramina (żywica wiążąca kwasy żółciowe), sukralfat - lek osłaniający błonę śluzową.

    Przeszukując medyczne bazy danych, nie znalazłam artykułów odnoszących się do przenoszenia pomiędzy ludźmi flory bakteryjnej od osób z żółciowym zapaleniem żołądka. Ryzyko transmisji teoretycznie zawsze istnieje. Można tu posłużyć się analogią, np. do zakażenia Helicobacter pylori (H. pylori), do którego zakażenia dochodzi w dzieciństwie, od osób najbliższych. W przypadku H. pylori, nosicielami jest około 80% polskiej populacji, a choruje z tego powodu około 20% osób zakażonych. Biorąc pod uwagę fizjologiczne zjawiska, jeśli nawet dochodzi do przeniesienia drobnoustrojów, to sprawnie działający przewód pokarmowy oraz układ immunologiczny gospodarza poradzą sobie z „niechcianymi gośćmi”.

    Proszę spać spokojnie i cieszyć się znajomością. Gdyby, odpukać, pojawiłyby się jakieś dolegliwości, proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu (lekarza rodzinnego, internisty), który pokieruje procesem diagnostyczno-terapeutycznym. Podobne objawy nie zawsze są spowodowane tą samą przyczyną.

    Piśmiennictwo:

    Meshkinpour H., Thrupp L.D., Shiffler P., Kitts D., Fisher J.: Reflux gastritis syndrome. Role of upper gastrointestinal microflora. Arch. Surg. 1981; 116(9): 1148-1152.
    O'May G.A., Reynolds N., Smith A.R., Kennedy A., Macfarlane G.T.: Effect of pH and antibiotics on microbial overgrowth in the stomachs and duodena of patients undergoing percutaneous endoscopic gastrostomy feeding. J. Clin. Microbiol. 2005; 43(7): 3059-3065.
    Sjöstedt S.: The upper gastrointestinal microflora in relation to gastric diseases and gastric surgery. Acta Chir. Scand. Suppl. 1989; 551: 1-57.
  • Czy stan zapalny żołądka niewielkiego stopnia, bez nadżerek wymaga leczenia?
    Od dwóch lat boli mnie brzuch. Dopiero w tym roku mój lekarz rodzinny dał mi skierowanie na gastroskopię. W maju wykazano zapalenie żołądka wywołane przez Helicobacter.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Od dwóch lat boli mnie brzuch. Dopiero w tym roku mój lekarz rodzinny dał mi skierowanie na gastroskopię. W maju wykazano zapalenie żołądka wywołane przez Helicobacter (w antrum błona śluzowa zapalnie zmieniona, H. pylori i test ureazowy dodatni). 12 września miałam powtórną gastroskopię, która wykazała zapalenie dwunastnicy z obrzękiem, ale nie ma już Helicobacter (błona śluzowa sklepienia trzonu i antrum niezmieniona. W opuszce dwunastnicy śluzówka zaczerwieniona i obrzęknięta, część pozaopuszkowa bez zmian, test ureazowy ujemny). Przyjmuję tylko Controloc i piję Ventrol; tak mi zalecił lekarz gastrolog. Czy to może być dla mnie groźne, czy nic z tym nie robić, jak radzi mój lekarz?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Zmiany opisywane w gastroskopii są bardzo dyskretne. Są tylko oznaki stanu zapalnego niewielkiego stopnia, bez nadżerek, wybroczyn i innych poważniejszych zmian patologicznych. Jeżeli nadal występują objawy, mogą one świadczyć o dyspepsji czy też nadwrażliwości górnego odcinka przewodu pokarmowego.

    Brakuje informacji, czy była przeprowadzona eradykacja zakażenia Helicobacter pylori (czyli leczenie 2 antybiotykami i lekiem z grupy IPP przez 10-14 dni).

    Jeśli leczenie to było przeprowadzone, poza lekami z grupy IPP (tutaj Controloc) nie ma konieczności innego leczenia. Nie mamy informacji w pytaniu, jakie obecnie dolegliwości występują i czy ten lek je łagodzi.

    Należy pamiętać o unikaniu niektórych leków, które są drugą po infekcji H. pylori najczęstszą przyczyną zapalenia żołądka i dwunastnicy. Są to przede wszystkim niesteroidowe leki przeciwzapalne (ketoprofen, naproksen, aspiryna).

    Jeżeli nie ma żadnych objawów alarmowych, jak niedokrwistość, chudnięcie, krwawienia z przewodu pokarmowego, dodatni wywiad rodzinny w kierunku poważniejszych chorób przewodu pokarmowego, nie ma potrzeby dalszej diagnostyki.

  • Dlaczego po usunięciu pęcherzyka żółciowego mam zażywać Kreon i Stomezul?
    Jestem drugi tydzień po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Wskazaniem były polipy pęcherzyka.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jestem drugi tydzień po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Wskazaniem były polipy pęcherzyka. Wyniku histopatologii jeszcze nie mam. Przy wypisie dostałam antybiotyk, Stomezul i Kreon. Kreonu nie stosuję. Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego został mi przepisany. Czy Stomezul mam dalej brać i jak długo. Zalecona dawka 2 razy po jednej tabletce.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Nie jest to rutynowe postępowanie. Trudno mi powiedzieć, dlaczego te leki zostały przepisane. Należy to wyjaśnić z lekarzem, który wypisywał ze szpitala, zwłaszcza że po operacji jest Pani pod opieką Poradni Chirurgicznej (zdjęcie szwów itd.).

    Być może wytłumaczeniem jest chęć poprawy działania enzymów trzustkowych w dwunastnicy (Kreon zawiera enzymy trzustkowe, a Stomezul należy do IPP - inhibitorów pompy protonowej, które zwiększają pH, co poprawia aktywację enzymów trzustkowych).

    Inną możliwą przyczyną zastosowania IPP jest chęć zapobiegania przykrym objawom zespołu po cholecystektomii. Jest to jednak jeden z silniejszych IPP i to w podwójnej dawce, więc proponuję zmniejszenie stopniowe dawki i po konsultacji z lekarzem rozważenie odstawienia.

    Jeśli nie ma innych wskazań i nie ma dolegliwości, nie ma potrzeby przyjmowania tych leków.

  • Postępowanie przy zapaleniu uchyłków
    1,5 roku temu w kolonoskopii stwierdzono trzy małe uchyłki. Teraz od 2 dni mam biegunkę i krwisty śluz w niewielkiej ilości, Czy mam panikować i pędzić na badania, czy mogę poczekać do kolejnego miesiąca (mam teraz zaplanowany wyjazd).
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    1,5 roku temu w kolonoskopii stwierdzono trzy małe uchyłki. Teraz od 2 dni mam biegunkę i krwisty śluz w niewielkiej ilości, Czy mam panikować i pędzić na badania, czy mogę poczekać do kolejnego miesiąca (mam teraz zaplanowany wyjazd).

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Trudno powiedzieć, co na pewno jest przyczyną obecnych objawów. Zawsze można podejrzewać zapalenie uchyłków, jeśli były stwierdzone w badaniu kolonoskopowym. Wtedy powinno się zastosować antybiotykoterapię.

    Zapalenie uchyłków może przebiegać z różnym nasileniem i trudno jedynie na podstawie tego opisu prognozować, jak będzie w tym przypadku. Czasami konieczna jest hospitalizacja, a nawet interwencja chirurgiczna. Większość przypadków można jednak leczyć ambulatoryjnie. Nie wiemy, czy te objawy już występowały w przeszłości, jaki był powód wykonania kolonoskopii 1,5 roku temu, jakie są inne choroby towarzyszące itd.

    Proponuję więc udać się do lekarza, który oceni konieczność dalszych badań albo możliwość innych przyczyn tych objawów (np. infekcja jelitowa, hemoroidy?).