22 lipca 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Chirurg dziecięcy Tarnobrzeg

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Badania potwierdzające refluks żołądkowo-przełykowy u dziecka
    Mój synek ma 10 lat. Od grudnia zeszłego roku wszystko co zje, cofa się do gardła i on to przełyka. Byłam u lekarza i lekarz powiedział, że to refluks, przepisał na 2 miesiące Polprazol 20, po skończeniu kuracji problem dalej się utrzymuje.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mój synek ma 10 lat. Od grudnia zeszłego roku wszystko co zje, cofa się do gardła i on to przełyka. Byłam u lekarza i lekarz powiedział, że to refluks, przepisał na 2 miesiące Polprazol 20, po skończeniu kuracji problem dalej się utrzymuje. Synek odmawia jedzenia, bo się boi tych cofek. Czy lepiej zrobić dziecku gastroskopię, aby się upewnić, czy to na pewno refluks? Czy jest możliwe, że problem wystąpił po 5. kuracji antybiotykowej?

    Odpowiedziała

    dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
    specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
    Klinika Pediatrii
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

    Szanowna Pani!
    Istotnie opisywane przez Panią objawy mogą świadczyć o refluksie żołądkowo-przełykowym, dodatkowo można się spodziewać innych objawów, takich jak uczucie pieczenia, ból, co mogłoby być spowodowane zapaleniem przełyku wywołanym cofającą się, kwaśną treścią żołądkową. W takim wypadku leczenie Polprazolem zwykle przynosi ulgę i ustąpienie dolegliwości.

    Biorąc pod uwagę czas trwania i brak skuteczności leczenia, należałoby rozważyć wykonanie badań diagnostycznych. Badaniem, które potwierdza obecność refluksu żołądkowo-przełykowego jest pH-metria. Badanie to polega na 24-godzinnym monitorowaniu pH (czyli kwaśności) w przełyku, przeprowadza się je, zakładając (przez nos do przełyku) sondę, która mierzy pH, jednocześnie pacjent (lub rodzic) zapisuje objawy, co pozwala we właściwy sposób zinterpretować badanie.

    W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy współistniejących zaburzeniach połykania, może być konieczne wykonanie pasażu górnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli tzw. badanie z kontrastem. O konieczności wykonania ww. badań, a także o ewentualnej gastroskopii, która pozwoli na dokładną ocenę żołądka i przełyku powinien zadecydować gastrolog dziecięcy.

    Nie pisze Pani, co było powodem pięciomiesięcznej kuracji antybiotykowej u syna. Jednakże niezależnie od powodu takiego leczenia, nie można wykluczyć, że doprowadziło ono do zakażenia grzybiczego przewodu pokarmowego, co z kolei mogłoby odpowiadać za niektóre z opisywanych przez Panią objawów.

    Podsumowując, jeżeli dolegliwości nie ustąpiły, syn powinien być zbadany przez gastrologa, który zdecyduje o potrzebie i kolejności dalszych badań.

  • Czy możliwe jest zdiagnozowanie zespołu Downa u 4-miesięcznego dziecka?
    Czy możliwe jest zdiagnozowanie zespołu Downa u 4-miesięcznego dziecka? Córka urodziła się z wystającym języczkiem, lekarze twierdzili, że taki jej urok, obecnie córka ma 4 miesiące i coraz bardziej przypomina dziecko z trisomią. Została skierowana do poradni genetycznej, ale czekamy już miesiąc i jeszcze nie ma terminu. Dodam, że dziecko rozwija się prawidłowo i jest bardzo silne.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy możliwe jest zdiagnozowanie zespołu Downa u 4-miesięcznego dziecka? Córka urodziła się z wystającym języczkiem, lekarze twierdzili, że taki jej urok, obecnie córka ma 4 miesiące i coraz bardziej przypomina dziecko z trisomią. Została skierowana do poradni genetycznej, ale czekamy już miesiąc i jeszcze nie ma terminu (przebywamy w UK), bardzo stresująca jest ta niepewność, dodam, że dziecko rozwija się prawidłowo i jest bardzo silne. Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedziała

    dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
    specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
    Klinika Pediatrii
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

    Szanowna Pani!
    Zespół Downa jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, spowodowaną aberracją chromosomową, czyli nieprawidłowością w liczbie lub budowie chromosomów. W przeważającej części przypadków (95%) zespół Downa wywołany jest tzw. trisomią 21 chromosomu, czyli obecnością dodatkowego chromosomu 21. W pozostałych przypadkach przyczyną zespołu Downa jest translokacja chromosomów, czyli “przestawienie” całego bądź części chromosomu 21 lub tzw. mozaikowatością. Mozaikowatość oznacza, że w części komórek znajduje się prawidłowa liczba chromosomów, a w części obecny jest dodatkowy chromosom. U pacjentów z mozaikowatością objawy choroby mogą być łagodniejsze.

    Rozpoznanie zespołu Downa potwierdza się, wykonując badanie cytogenetyczne (pobiera się w tym celu krew dziecka), czyli tzw. kariotyp. Badanie to może być wykonane w każdym wieku, powinno być przeprowadzone jak najwcześniej, zaraz po wysunięciu podejrzenia choroby.

    Jak wspomniano do ostatecznego rozpoznania potrzebne jest badanie kariotypu, jednak zwykle cechy fenotypowe (wygląd dziecka) stwierdzane zaraz po urodzeniu są na tyle charakterystyczne, że pozwalają z bardzo dużym prawdopodobieństwem podejrzewać zespół Downa.

    Nie wiem jakie jeszcze cechy, poza wystającym językiem, stwierdza się u Pani córeczki. Na pewno pojedynczy objaw to za mało, by wysunąć takie podejrzenie.

    Wydaje mi się dość mało prawdopodobne, aby objawy zespołu Downa stały się widoczne dopiero w wieku czterech miesięcy, aczkolwiek zdarza się, że rozpoznanie jest ustalane w wieku kilku miesięcy. Poza cechami dysmorfii (odstępstwa w wyglądzie dziecka) dla większości dzieci z trisomią 21 bardzo charakterystyczna jest wiotkość (obniżenie napięcia mięśniowego), ponadto u części dzieci mogą występować różne wady wrodzone - najczęściej wady serca, niedoczynność tarczycy i inne nieprawidłowości (wady przewodu pokarmowego, niedosłuch). Każde dziecko z zespołem Downa powinno być zbadane pod kątem najczęściej występujących wad, a następnie monitorowane pod kątem innych zaburzeń występujących w tym zespole.

    Nie wiem, jaki jest termin oczekiwania na wizytę w poradni genetycznej w Wielkiej Brytanii, jeżeli jednak przed taką wizytą będziecie Państwo w Polsce, zachęcam do odwiedzenia poradni genetycznej lub wizyty u doświadczonego pediatry, który mam nadzieję, rozwieje Pani niepokój.

  • Powikłania stawowe w przebiegu ospy wietrznej
    Moja 4-letnia córka jest obecnie chora na ospę - 6. dzień. W czasie tej choroby w nocy zaczęła się bardzo kręcić i uskarżać na ból nogi w okolicy kostki. Czy to może być związane z ospą? Czy są jakieś powikłania?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Moja 4-letnia córka jest obecnie chora na ospę - 6. dzień. W czasie tej choroby w nocy zaczęła się bardzo kręcić i uskarżać na ból nogi w okolicy kostki. Czasem w dzień też mówi, że ją teraz boli, a za chwilę już nie. Czy to może być związane z ospą? Czy są jakieś powikłania?

    Odpowiedział

    dr med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    W przebiegu ospy wietrznej są możliwe, aczkolwiek występują bardzo rzadko, powikłania stawowe - odczynowe (niebakteryjne) zapalenie stawu, jak też ropne zapalenie stawu wynikające z nadkażenia bakteryjnego. Typowymi objawami zapalenia stawu jest ograniczenie zakresu ruchów w stawie, nadmierne ocieplenie oraz obrzęk, gdyż w jamie stawowej zbiera się wysięk zapalny.

    W razie występowania u córki wspominanych objawów lub uzasadnionych wątpliwości proszę udać się po poradę do lekarza rodzinnego lub pediatry. Leczeniem stawów zajmują się przede wszystkim lekarze ortopedzi - lekarz pierwszego kontaktu skieruje córkę do odpowiedniego specjalisty.

  • Utrzymujący się obrzęk stawu u nastolatki
    16-letnia córka miała obrzęknięte kolano przez jakieś dwa miesiące, USG wykazało znaczną ilość płynu, lekarz ortopeda specjalista medycyny sportowej płyn ściągnął i podał dostawowo 2 ml kolagenu. Czy nie powinnam się martwić tym podawaniem dostawowo kolagenu i czy powinno się zrobić wcześniej badanie płynu, aby stwierdzić, jaki to był rodzaj zapalenia?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    16-letnia córka miała obrzęknięte kolano przez jakieś dwa miesiące, USG wykazało znaczną ilość płynu, lekarz ortopeda specjalista medycyny sportowej płyn ściągnął i podał dostawowo 2 ml kolagenu. Płyn stawowy miał barwę żółtą, trochę mętną, na moją prośbę, aby przekazać ten płyn do badania laboratoryjnego, stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, bo na oko widać, że jest to stan zapalny. Przepisał Nimesil na 9 dni, Repatil żel do smarowania i opaskę na kolano, mamy się pokazać za dwa tygodnie - chyba znowu wstrzyknie ten kolagen, bo jak zauważyłam podaje go wielu pacjentom i starszym, i młodym. Czy nie powinnam się martwić tym podawaniem dostawowo kolagenu i czy powinno się zrobić wcześniej badanie płynu, aby stwierdzić, jaki to był rodzaj zapalenia? A może nie iść już do tego lekarza, tylko jeśli nadal będzie obrzęk się utrzymywał lub powróci po jakimś czasie, to po prostu położyć się do szpitala i nie wydawać po 40 zł na zastrzyk (Collagen medical devices).

    Odpowiedział

    dr hab. med. Jerzy Sułko
    Oddział Ortopedyczno-Urazowy
    Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

    Moja odpowiedź będzie krótka, ale bardzo konkretna. Jeśli wywiad informuje lekarza, że obrzęk kolana (wysięk, czyli obecność płynu wewnątrz stawu) utrzymuje się przez dłuższy czas, a dwumiesięczny okres jest długi, to należy wykonać diagnostykę w pierwszej kolejności skierowaną na choroby reumatoidalne. U dzieci i młodzieży, utrzymujący się bez jednoznacznej przyczyny obrzęk stawu jest jednym z pierwszych objawów młodzieńczego reumatoidalnego zapalenia stawów (juvenile rheumatoid arthritis) lub młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów (juvenile idiopathic arthritis). Diagnostykę taką najlepiej, jeśli przeprowadzi specjalista w tej dziedzinie, czyli reumatolog.

    Lekarz pierwszego kontaktu lub ortopeda, jeśli zdecyduje się na nakłucie stawu, to powinien to potraktować również diagnostycznie. Jeśli po 2 tygodniach, podczas kontroli kolano, będzie nadal obrzęknięte, to sugeruję bezwzględnie konsultację reumatologa!

    Jeśli zaś mam krótko ustosunkować się do podawania kolagenu, to stosuje się go w leczeniu zmian zwyrodnieniowych - kolagen ma stymulować syntezę kolagenu na poziomie chrząstki stawowej, co poprawia ruchomość stawu. Raczej nie stosuje się go u nastolatków.

  • Postępowanie w przypadku nerki podkowiastej
    Synek w 7. tygodniu życia przeszedł zakażenie układu moczowego spowodowane E. Coli. Badanie USG wykazało atypowe położenie nerek z prawdopodobieństwem nerki podkowiastej - czy taka budowa nerki może mieć wpływ na utrzymujące się bakterie w moczu?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Synek w 7. tygodniu życia przeszedł zakażenie układu moczowego spowodowane E. Coli. Przez 10 dni, 2 x dziennie dostawał Ospamox doustnie, już kilkakrotne podanie antybiotyku spowodowało poprawienie się wyników moczu (spadek liczy leukocytów i bakterii), chociaż antybiogram wykazał, że ten szczep jest oporny amoksycylinę. W każdym razie, od tego czasu posiewy kontrolne wykazuje E. coli 10x4, przy braku innych objawów (apatia, śmierdzący mocz). Czy jest możliwe, że takie miano bakterii wynika z niedoleczenia tamtej choroby, czy raczej jest to zanieczyszczenie materiału, np. bakteriami spod napletka (mocz na posiew zbierany był do jałowego kubeczka, środkowa i ostatnia partia po uprzednim wymyciu). Ponadto badanie USG wykazało atypowe położenie nerek z prawdopodobieństwem nerki podkowiastej - czy taka budowa nerki może mieć wpływ na utrzymujące się bakterie w moczu? Czy przy tej wadzie można ustrzec się przed nawrotami ZUM?

    Odpowiedziała

    dr med. Iwona Ogarek
    specjalista nefrolog, specjalista pediatra
    Oddział Nefrologii
    Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

    W diagnostyce zakażeń układu moczowego bardzo ważne są warunki pobrania próbki moczu. Do prawidłowej interpretacji konieczne jest pobranie moczu po uprzednim dokładnym umyciu okolicy ujścia cewki moczowej, najlepiej z tzw. środkowego strumienia, bezpośrednio do jałowego pojemnika. Nawet w przypadku dodatniego posiewu moczu (ilość bakterii 105/ml lub więcej jednego rodzaju bakterii), ale prawidłowego wyniku badania ogólnego moczu (ilość leukocytów w osadzie moczu poniżej 5 w polu widzenia, bez innych nieprawidłowości), bez współistniejących objawów klinicznych mamy do czynienia z bakteriurią bezobjawową, której w świetle obecnie obowiązujących poglądów nie należy leczyć lekami przeciwbakteryjnymi, ponieważ takie postępowanie prowadzi wyłącznie do izolowania coraz bardziej opornych na antybiotyki szczepów bakterii lub grzybów.

    Stwierdzane u Państwa synka w badaniu USG jamy brzusznej nieprawidłowe położenie nerek czy podejrzenie nerki podkowiastej wymaga dalszej obserwacji.

    Nerka podkowiasta jest jedną z najczęstszych wad budowy nerek. Częstość jej występowania szacuje się na 1:400-800 osób. Nerce podkowiastej mogą towarzyszyć inne wady nerek i dróg moczowych, np. zdwojenie układu kielichowo-miedniczkowego, wodonercze, dysplazja torbielowata, kamica nerkowa, odpływy pęcherzowo-moczowodowe.

    Należy zatem regularnie kontrolować badanie ogólne moczu, a w przypadku stwierdzanych w osadzie nieprawidłowości również posiew moczu celem wykluczenia nawracających zakażeń układu moczowego lub włączenia odpowiedniego leczenia.

    Pacjent powinien pozostawać pod opieką poradni nefrologicznej, od decyzji której zależy częstotliwość wykonywania badań oraz dalsza diagnostyka obrazowa dróg moczowych.

    Piśmiennictwo:

    Allen R.C.: Horseshoe Kidney: Medscape reference, 2012
    Avner E.D., Harmon W.E., Niaudet P., Yoshikawa N.: Pediatric Nephrology. 2009
    Żurowska A.: Jak postępować racjonalnie z dzieckiem z bakteriurią bezobjawową? Forum Medycyny Rodzinnej. 2009; 3, 1: 10-15