26 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Chirurg dziecięcy Gdańsk

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Barbara Chrzanowska

Chirurg dziecięcy, Chirurg ogólny

Chirurgia dziecięca, Chirurgia ogólna

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Jak uzupełnić braki w szczepieniach u 3,5-latka?
    Mój synek ma 3 lata i 8 miesięcy. Z powodu różnych chorób opóźniały się mu szczepienia (Infanrix i Prevenar) i w rezultacie nie otrzymał ostatniej czwartej dawki przypominającej. Jak w tej chwili powinien wyglądać schemat dalszego szczepienia?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mój synek ma 3 lata i 8 miesięcy. Z powodu różnych chorób opóźniały się mu szczepienia (Infanrix i Prevenar) i w rezultacie nie otrzymał ostatniej czwartej dawki przypominającej. Jak w tej chwili powinien wyglądać schemat dalszego szczepienia?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Ewa Talarek
    specjalista pediatra
    Klinika Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
    Wojewódzki Szpital Zakaźny w Warszawie

    Należy jak najszybciej uzupełnić brakujące dawki. Jeśli dziecko było szczepione przeciwko pneumokokom szczepionką Prevenar, która obecnie nie jest już produkowana, powinno otrzymać Prevenar 13. Cykl szczepienia zostanie zakończony. Po podanej teraz czwartej dawce szczepionki Infanrix, piątą dawkę, przewidzianą w kalendarzu szczepień na 6. rok życia, powinno dziecko otrzymać po 3 latach (koniecznie przed ukończeniem 7 lat).

    Szczepionki Infanrix i Prevenar 13 można podać w trakcie tej samej wizyty.

    Piśmiennictwo:

    Infanrix. Charakterystyka produktu leczniczego.
    Pertussis. [W:] Pickering L.K., Baker C.J., Kimberlin D.W., Long S.S. Red Book 2009. Report of the Committee on Infectious Diseases, American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2009: 505-519.
    Prevenar 13. Charakterystyka produktu leczniczego.
  • Reakcja na glin zawarty w szczepionce
    Mój synek miał długo utrzymujący się guzek w miejscu szczepienia DTP (pierwsza dawka). Czym go teraz szczepić?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mój synek miał długo utrzymujący się guzek w miejscu szczepienia DTP (pierwsza dawka). Czym go teraz szczepić? Czy DTPa będzie bezpieczniejsza, skoro guzek powstaje w wyniku reakcji na glin?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Ewa Talarek
    specjalista pediatra
    Klinika Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
    Wojewódzki Szpital Zakaźny w Warszawie

    Rzeczywiście guzek podskórny w miejscu podania DTP, utrzymujący się ponad 6 tygodni, może być wynikiem uczulenia na glin, zawarty w szczepionce. Nie jest on przeciwwskazaniem do kontynuacji szczepienia. Wszystkie szczepionki przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi zawierają wodorotlenek glinu. W szczepionce Infanrix (DTPa) jest nieco mniej glinu (0,5 mg) niż w DTP (0,7 mg), trudno jednak stwierdzić, czy ma to istotne znaczenie.

    Ogólnie szczepionki zawierające bezkomórkową komponentę krztuścową (DTPa) są bezpieczniejsze i rzadziej powodują niepożądane odczyny poszczepienne niż szczepionki z pełnokomórkowym komponentem krztuścowym (DTP).

    Piśmiennictwo:

    DTP - szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa adsorbowana. Charakterystyka produktu leczniczego.
    Infanrix. Charakterystyka produktu leczniczego.
    Kroger A.T., Sumaya C.V., Pickering L.K.: General recommendations on immunization. Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR. 2011; 60 (RR-02): 1-60.
    Pertussis. [W:] Pickering L.K., Baker C.J., Kimberlin D.W., Long S.S. Red Book 2009. Report of the Committee on Infectious Diseases, American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2009: 505-519.
  • Postępowanie diagnostyczne w bakteriurii bezobjawowej
    Jakie mogłabym podjąć działania w kierunku postępowania diagnostycznego - wynik ogólnego badania moczu u rocznego dziecka prawidłowy, wszystkie parametry w normie, badanie w kierunku posiewu moczu: Escherichia coli 10 do 6, następnie 10 do 5.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Jakie mogłabym podjąć działania w kierunku postępowania diagnostycznego - wynik ogólnego badania moczu u rocznego dziecka prawidłowy, wszystkie parametry w normie, badanie w kierunku posiewu moczu: Escherichia coli 10 do 6, następnie 10 do 5.

    Odpowiedziała

    dr med. Iwona Ogarek
    specjalista nefrolog, specjalista pediatra
    Oddział Nefrologii
    Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

    Mocz pobrany metodą standardową u niemowlęcia, czyli z tzw. spontanicznej mikcji, a szczególnie z podklejonego woreczka rzadko jest jałowy tzn. zawsze zawiera pewną liczbę bakterii. Przyjmuje się, że wartości poniżej 100 000, czyli 105 w ml moczu są prawidłowe i określa się taki wynik jako ujemny, czyli dobry. Większa liczba bakterii przy prawidłowym wyniku badania ogólnego moczu oraz braku objawów klinicznych u prawidłowo rozwijającego się dziecka jest określana jako bakteriuria bezobjawowa, której w świetle obecnie obowiązujących poglądów nie należy leczyć lekami przeciw bakteryjnymi, ponieważ takie postępowanie prowadzi wyłącznie do izolowania coraz bardziej opornych na antybiotyki szczepów bakterii lub grzybów.

    Nie zwalnia nas jednak z dalszego postępowania diagnostycznego.

    Jeśli w badaniu dziecka stwierdza się nieprawidłowości budowy zewnętrznych narządów płciowych lub w badaniu USG jamy brzusznej opisano zmiany polegające na odbiegającym od normy obrazie dróg moczowych wskazana może być dalsza diagnostyka dróg moczowych. W przeciwnym wypadku należy regularnie kontrolować badanie ogólne, a w razie leukocyturiii (liczba krwinek białych w osadzie przekraczająca 10) posiew moczu. Dalsze leczenia i diagnostykę obrazową uzależnić należy od ewentualnego pojawienia się objawów zakażenia układu moczowego (nieprawidłowy wynik badania ogólnego + bakteriuria).

    Piśmiennictwo:

    Avner E.D., Harmon W.,E., Niaudet P., Yoshikawa N.: Pediatric Nephrology. 2009
    Żurowska A.: Jak postępować racjonalnie z dzieckiem z bakteriurią bezobjawową? Forum Medycyny Rodzinnej. 2009; 3,1: 10-15
  • Postępowanie przy zakażeniu noworodka HCV
    Mój syn ma 11 miesięcy. Jest chory na WZW typu C. Zaraził się od matki przy porodzie. Lekarz zlecił badania AST, ALT, bilirubinę całkowitą. AST - 115, ALT - 197, bilirubina całkowita 0,50, co to oznacza?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mój syn ma 11 miesięcy. Jest chory na WZW typu C. Zaraził się od matki przy porodzie. Lekarz zlecił badania AST, ALT, bilirubinę całkowitą. AST - 115, ALT - 197, bilirubina całkowita 0,50, co to oznacza?

    Odpowiedział

    dr hab. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Wirusowe zapalenie wątroby jest chorobą przewlekłą. Naturalny przebieg zakażenia u dzieci jest powolny i wieloletni. Do rozwoju powikłań może dojść po 20-30 latach. Do tego czasu choroba przebiega skrycie i zwykle bezobjawowo.

    Dzieci zakażone HCV kontrolujemy co 3-6 miesięcy. Kontrole służą ocenie progresji choroby, dlatego ważnymi elementami badania są rozwój dziecka i występujące dolegliwości. Badania laboratoryjne mają znaczenie pomocnicze. Miernie zwiększona, falująca („raz więcej raz mniej”) aktywność aminotransferaz (ALAT, AspAT) jest typowa. Zakażenie zwykle przebiega bezżółtaczkowo, dlatego stężenie bilirubiny jest prawidłowe. Dokładnie takie wyniki ma Pana synek.

    Ważniejszym parametrem laboratoryjnym, dobrym wskaźnikiem aktywności choroby jest wiremia (viral load, tj. stężenie wirusów HCV we krwi), która jest proporcjonalna do intensywności mnożenia się wirusów.

    Leczenie przeciwwirusowe jest możliwe od 3. roku życia. Dziecko powinno być pod opieką hepatologa lub lekarza chorób zakaźnych. W razie potrzeby zapraszam do naszego ośrodka.

  • Leczenie w zakażeniach paciorkowcowych
    Około półtora tygodnia temu u mojej 5-letniej córki pojawiła się drobna wysypka po wewnętrznych stronach obydwu ud. 3 dni temu Gabrysia zaczęła uskarżać się na ból gardła, a cały język został pokryty białym nalotem. Udałam się do lekarza na ostry dyżur. Pani doktor postawiła diagnozę: ostre zapalenie gardła o charakterze anginowym i przepisała Sumamed. Ale ja podejrzewam szkarlatynę. Co powinnam zrobić?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Około półtora tygodnia temu u mojej 5-letniej córki pojawiła się drobna wysypka po wewnętrznych stronach obydwu ud. Dziecko uskarżało się na swędzenie, a ja potraktowałam to jako alergię pokarmową, smarując maścią nagietkową, wysypka szybko zelżała. 3 dni temu Gabrysia zaczęła uskarżać się na ból gardła, a cały język został pokryty białym nalotem. Udałam się do lekarza na ostry dyżur. Pani doktor postawiła diagnozę: ostre zapalenie gardła o charakterze anginowym i przepisała Sumamed (5 ml przez 4 dni). Na drugi dzień u córki zobaczyłam mocno zaczerwienione okolice intymne z delikatnymi grudkami, a wokół promieniujące czerwone malutkie plamki. Po analizie objawów, jestem skłonna stwierdzić, że dziecko dotknęła szkarlatyna. Zastanawiam się nad trafnością antybiotyku, gdyż przy szkarlatynie najlepszy jest lek z rodziny penicyliny. Co powinnam zrobić? Obawiam się powikłań. Córka w ogóle nie gorączkowała.

    Odpowiedział

    dr hab. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Szkarlatyna, czyli płonica, jest chorobą wywołaną przez beta-hemolizujące paciorkowce grupy A (Streptococcus pyogenes), które zwykle wywołują zapalenie migdałków i gardła. Co prawda choroba może przebiegać pod względem klinicznym łagodnie, jednak zwykle towarzyszy jej gorączka, złe samopoczucie i bóle gardła. Wysypka pojawia się po 1-2 dniach od początku choroby. Opisane przez Panią objawy nie są charakterystyczne dla płonicy: córka nie gorączkowała, a wysypka miała nietypowe, ograniczone umiejscowienie i wyprzedziła inne objawy. Trzeba zatem wziąć pod uwagę inne możliwości:

    1. Koincydencję - wysypka w okolicy sromu może mieć charakter alergiczny, może to być zakażenie drożdżakowe, gronkowcowe, grzybica lub erythrasma. Choroba gardła jest niezależna.
    2. Objawy wynikają z jednej przyczyny, lecz mało prawdopodobne, by była nią płonica.

    Mam zbyt mało danych, by sugerować rozpoznanie. Pocieszające jest, że zarówno angina, jak i płonica są chorobami, które same przechodzą. Właściwe leczenie antybiotykiem przyśpiesza wyzdrowienie z ostrego zakażenia. Niestety nie ma dowodów, że właściwe leczenie zakażeń paciorkowcowych zapobiega wszystkim powikłaniom nieropnym, np. kłębkowemu zapaleniu nerek, które rozwija się zwykle po 10-14 dniach. Podstawą rozpoznania ostrego kłębkowego zapalenia nerek jest badanie lekarskie z badaniem moczu.

    Co do leczenia, paciorkowce są bardzo wrażliwe na antybiotyki z grupy penicylin i cefaloporyn i przeważnie podatne na makrolidy (np. klarytromycyna, azytromycyna). Lekami pierwszego rzutu w ostrych zakażeniach paciorkowcowych są penicyliny (doustna penicylina V, ewentualnie amoksycylina lub domięśniowa penicylina G). Cefalosporyny (cefadroksyl) stosuje się w leczeniu skorygowanym - u chorych ze stwierdzoną w wywiadzie nadwrażliwością na penicyliny (z wyjątkiem reakcji typu natychmiastowego) [AII] oraz u nosicieli Streptococcus pyogenes [BI]. Makrolidy (azytromycyna i klarytromycyna), których skuteczność jest mniejsza, są zarezerwowane dla chorych ze stwierdzoną w wywiadzie nadwrażliwością natychmiastową na penicyliny [AII]. Dowodem skuteczności leczenia będzie szybkie ustąpienie objawów. Dodam, że argumentem za płonicą lub zakażeniem gronkowcowym byłoby silne łuszczenie się naskórka po ustąpieniu wysypki.

    Podsumowując, opisany obraz nie wskazuje na płonicę. Właściwe leczenie antybiotykiem ostrych zakażeń paciorkowcowych, w tym płonicy, skraca ich objawy i łagodzi przebieg, niemniej nawet najlepszy antybiotyk nie zapobiega rozwojowi wszystkich powikłań, które rozwijają się zwykle po 2-4 tygodniach po przebyciu ostrego zakażenia paciorkowcowego. W razie utrzymywania się dolegliwości lub podejrzenia powikłań proszę o pilne zgłoszenie się do lekarza pierwszego kontaktu.