24 października 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Alergolog Radom

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Lekarz Jacek Burski

Alergolog, Internista

Alergologia, Choroby wewnętrzne

Lekarz Anna Kalbarczyk

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Alergologia, Choroby płuc, Pediatria

Lekarz Ewa Łukasik

Alergolog, Pediatra

Alergologia, Pediatria

Lekarz Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Alergologia, Choroby płuc, Pediatria

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Co wywołuje pokrzywkę?
    Nigdy nie byłam na nic uczulona (mam 22 lata), jednak jakieś dwa tygodnie temu pojawiło się silne swędzenie w okolicach dłoni, łokci, kolan, pasa oraz pośladków (ud).
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Nigdy nie byłam na nic uczulona (mam 22 lata), jednak jakieś dwa tygodnie temu pojawiło się silne swędzenie w okolicach dłoni, łokci, kolan, pasa oraz pośladków (ud).
    Niedługo potem pojawiły się dziwne czerwone plamy (swędzące), raczej rozproszone. Pani doktor powiedziała, że to prawdopodobnie pokrzywka wywołana czymś, co jem. Postarałam się więc wyeliminować te składniki diety, które spożywałam być może w nadmiarze (nie były jednak to jednak rzeczy, których bym już wcześniej nie spożywała). Dostałam również polecenie robienia okładów z krochmalu, smarowania swędzących miejsc Hydrocortisonum, przyjmowania wapna oraz Zyrtecu. Niestety, mimo tego po upływnie kilku dni plamy oraz swędzenie się nasiliły. Pani doktor zaleciła wizytę u dermatologa. Musiałam jednak odczekać 4 dni (w tym weekend), żeby udać się do specjalisty. W tym czasie swędzenie i plamy troszkę ustały, mimo to czasem pojawiały się i znikały (ciągle w tych samych miejscach).
    Kiedy myślałam, że ta dziwna alergia już ustała, miałam zaplanowane farbowanie włosów. Dzień po farbowaniu obudziłam się z bardzo napuchniętą górną wargą. Czułam również jakby puchło mi gardło. Nie wiem, czy była to kwestia alergii na farbę, zjedzonej wieczór wcześniej makreli, czy alergii, która związana była ze wspomnianą już pokrzywką. Opuchlizna na drugi dzień zniknęła, a ja wybrałam się w końcu do dermatologa. Pani doktor zaleciła silne ograniczenia żywieniowe, a mianowicie 10-dniową dietę: chleb, masło, ziemniaki, ryż, biały ser, krupnik, woda. Ponadto zaleciła wypranie ubrań w płatkach mydlanych, a do mycia używania jedynie mydła dla alergików. Dodatkowo dostałam skierowanie do szpitala w razie wystąpienia silnej opuchlizny i pokrzywki (wcześniej w internecie czytałam o obrzęku Quinckego i pani doktor również o nim wspomniała). Po powrocie do domu od razu wdrożyłam wszystkie zalecenia. W trakcie 3 dnia stosowania diety (dziś) obudziłam się ze spuchniętą dolną wargą. Jestem bardzo zaniepokojona tym, co się ze mną dzieje i kompletnie nie wiem co robić.
    Dodam jeszcze, że swędzenie i plamy utrzymują się głównie w okolicach łokci i pośladków. Nigdy nie miałam żadnych uczuleń, alergii ani opuchlizn spowodowanych żywnością, środkami higieny czy środkami do farbowania włosów (to nie było moje pierwsze farbowanie). Czy to możliwe, że pokrzywka wywołana jest jakimś składnikiem diety, a puchnięcie ust alergią na farbę? Co powinnam robić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w tej sprawie.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    Opisywane przez Panią objawy najprawdopodobniej odpowiadają pokrzywce. Jest to choroba o różnorodnej etiologii. Wyodrębniono ponad 50 typów pokrzywek ich wspólną cechą jest typowy wykwit skórny przypominający bąbel występujący po poparzeniu przez pokrzywę (stąd nazwa choroby). Zmiany wywołane obrzękiem skóry właściwej manifestują się swędzącymi wykwitami o charakterze bąbli pokrzywkowych, w przypadku zajęcia głębszych warstw skóry występuje obrzęk Quinckego.

    W zależności od czasu trwania choroby wyróżniono pokrzywkę ostrą (trwającą do 6 tyg.) oraz pokrzywkę przewlekłą (zmiany utrzymują się ponad 6 tyg.). Pokrzywka ostra jest najczęstszą odmianą choroby. Bardzo często jest wywołana mechanizmami immunologicznymi, w tym IgE-zależnymi. Zazwyczaj udaje się wówczas wykazać związek przyczynowy występujących zmian z czynnikiem alergizującym.

    Do czynników najczęściej wywołujących ostrą pokrzywkę należą:

    • pokarmy - u osób dorosłych głównie ryby, mleko, orzechy, owoce morza, jaja kurze, owoce, warzywa. Zmiany chorobowe mogą być także związane z reakcją na dodawane do pożywienia konserwanty, substancje smakowe, barwniki itp.
    • leki - zwłaszcza, antybiotyki, sulfonamidy, leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, psychotropowe
    • uczulenia na jad owadów

    Pokrzywka ostra, zwłaszcza u osób dorosłych, może być także wywołana mechanizmami nieimmunologicznymi. Do najczęstszych przyczyn wywołujących ten typ pokrzywki należą infekcje wirusowe (np. enterowirusowe, adenowirusowe, hepatitis A,B,C) lub bakteryjne (Helicobacter pylori). Kolejną przyczyną może być stres, rzadziej emocje pozytywne.

    W leczeniu ostrej pokrzywki najczęściej stosuje się wyłącznie leki antyhistaminowe (np. Zyrtec). W chorobie o cięższym przebiegu leczenie rozszerza się o glikokortykosteroidy, zwykle podawane doustnie.

    Występowanie obrzęku, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych, wiąże się z ryzykiem zagrożenia życia. W takich sytuacjach chory niejednokrotnie wymaga podania adrenaliny i dalszego leczenia w warunkach szpitalnych.

    W celu potwierdzenia lub wykluczenia alergii na pokarmy część alergologów zaleca 3-dniową (czasami 7-dniową) dietę eliminacyjną. W okresie tym można jeść bez ograniczeń: ziemniaki, ryż, wodę mineralną, słodzoną herbatę.

    Następnie, obserwując reakcję skóry, w odstępach 1-2-dniowych wprowadza się do jadłospisu kolejne pokarmy. Po zaprzestaniu przyjmowania leków antyhistaminowych oraz braku przeciwwskazań wykonuje się punktowe testy skórne z alergenami.

    Zastanawia się Pani co mogło być przyczyną wystąpienia zmian skórnych - farbowanie włosów czy zjedzona wcześniej wędzona makrela? Bardziej prawdopodobną przyczyną wydaje się spożyta wędzona makrela.

    Piśmiennictwo:

    Bartuzi Z.: Molekularne cechy alergenów pokarmowych. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2009. 5: 310-312.
    Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011; 2/48: 31-37.
    Czarnecka-Operacz M.: Aktualna wiedza w zakresie etiopatogenezy pokrzywek. Alergologia. 2008; 1/35: 32-36.
    Gliński W., Rudzki E.: Alergologia dla lekarzy dermatologów. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2002: 381-383.
    Nowicki R.: Obrzęk naczynioruchowy. Alergia, Astma, Immunologia. 2006; 11,3: 115-123.
  • Ryzyko uczulenia na składniki tuszu kuro sumi
    Mam mocne uczulenie na nikiel, słabsze na kobalt. Chcę zrobić sobie tatuaż, wiem na 100%, że igły są ze stali chirurgicznej, na nią nie mam uczulenia. Skład tuszu kuro sumi: woda, gliceryna, alkohol i wyciąg z oczaru wirginijskiego. Czy tusz będzie mnie uczulał?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam mocne uczulenie na nikiel, słabsze na kobalt. Chcę zrobić sobie tatuaż, wiem na 100%, że igły są ze stali chirurgicznej, na nią nie mam uczulenia. Skład tuszu kuro sumi: woda, gliceryna, alkohol i wyciąg z oczaru wirginijskiego. Czy tusz będzie mnie uczulał?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia Alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    W przypadku alergii kontaktowej istnieje duże ryzyko uczulenia na kolejne alergeny.

    Ryzyko uczulenia na składniki tuszu kuro sumi jest istotnie większe niż ryzyko uczulenia na oczar wirginijski, który jest stosowany w kosmetologii ze względu na potwierdzone działanie: przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, uszczelniające naczynia krwionośne oraz przyspieszające gojenie ran.

    Tusze, zwłaszcza kolorowe, mogą zawierać: nikiel, żelazo, aluminium, rtęć odpowiedzialne za wywołanie alergii oraz stanów zapalnych skóry.

    Badania przeprowadzone przez Francuski Krajowy Związek Dermatologów wykazały obecność wymienionych pierwiastków aż w 59 kolorowych atramentach. Szczególnie dużo opisywanych substancji zawierają kolory: czerwień, żółć oraz oranż.

    Wg francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Leków i Produktów Zdrowotnych większość barwników używanych do tatuowania ciała ma poza działaniem zapalnym i alergizującym również działanie rakotwórcze.

    Po przeanalizowaniu przez Francuski Krajowy Związek Dermatologów składu kolorowych atramentów, okazało się, że aż 59 z nich - głównie w odcieniach ciepłych, m.in. czerwień, oranż i żółć - zawierało substancje wywołujące alergie, stany zapalne skóry oraz nowotwory.

    Substancje te wraz z mikrocząsteczkami barwników mogą przedostawać się do krwiobiegu osoby tatuowanej.

    Piśmiennictwo:

    Hlavo B.: Rośliny kosmetyczne. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1984; 116.
    Kieć-Świerczyńska M.: Co nowego w alergii kontaktowej? Post. Dermatol. Alergol. 2009; XXIV, 5: 344-346
    Rudzki E.: Alergeny. Medycyna Praktyczna, Kraków 2008: 399-405, 417-428.
  • Drzewa bezpieczne dla alergików
    Czy jest gatunek drzew, na którego pyłki alergie występują najrzadziej? Na naszym niewielkim osiedlu planujemy zasadzenie kilkunastu drzewek dosyć blisko budynków i balkonów. Wiemy o częstych alergiach na pyłki brzozy, lipy i topoli. Czy jest gatunek drzew, na którego pyłki alergie występują najrzadziej?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy jest gatunek drzew, na którego pyłki alergie występują najrzadziej? Na naszym niewielkim osiedlu planujemy zasadzenie kilkunastu drzewek dosyć blisko budynków i balkonów. Wiemy o częstych alergiach na pyłki brzozy, lipy i topoli. Czy jest gatunek drzew, na którego pyłki alergie występują najrzadziej? Dziękuję, Julian

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia Alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    Do drzew o największym znaczeniu w wywoływaniu chorób alergicznych w Polsce należą (w kolejności pylenia) leszczyna, olsza, brzoza i dąb. Nie radziłabym również sadzenia buczyny, ponieważ alergeny pyłku tego drzewa dają reakcje krzyżowe z alergenami pyłku brzozy.

    Pyłek drzew może być przenoszony z wiatrem na odległość wielu kilometrów, ale oczywiście stężenia alergenów są największe w pobliżu rosnących drzew.

    Najmniejszy potencjał alergenowy mają: drzewa owocowe (zapylane są przez owady), drzewa iglaste, krzewy ozdobne (jaśmin, bez, jarzębina, kalina) oraz liściaste drzewa wiatropylne, takie jak grab (bardzo rzadkie uczulenia) i topola (wyłącznie okazy żeńskie).

    Może dobrym rozwiązaniem byłoby posadzenie krzewów i drzew iglastych, zwłaszcza że większości z nich można dzięki odpowiedniemu formowaniu nadawać ciekawe kształty. Systematyczne przycinanie drzew lub dobór gatunków niskopiennych pozwoli na kontrolę ich wysokości. Nie do przecenienia jest także zdrowotny wpływ olejków eterycznych „produkowanych” przez „iglaki”. Większość drzew iglastych nie traci igliwia w okresie jesienno-zimowym, co dodatkowo podnosi ich walory estetyczne.

    Piśmiennictwo:

    Rapiejko P.: Najczęstsze alergeny i ich występowanie. [W:] Fal A.M. (red.): Alergia, choroby alergiczne, astma. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2010: 135-153