27 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

specjalizacja: Alergologia,

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Iwona Jurewicz

Alergolog, Pulmonolog, Internista

Alergologia, Choroby płuc, Choroby wewnętrzne

Dr n. med. Tomasz Kachel

Alergolog, Pulmonolog

Alergologia, Choroby płuc

Doktor Nauk Medycznych Jadwiga Kaczmarek

Alergolog, Pediatra

Alergologia, Pediatria

Lekarz Justyna Kaczmarek

Alergolog, Internista

Alergologia, Choroby wewnętrzne

Lekarz Halina Kaczmarz

Alergolog, Internista

Alergologia, Choroby wewnętrzne

Lekarz Ewa Kadłuczka

Alergolog, Internista

Alergologia, Choroby wewnętrzne

Lekarz Anna Kalbarczyk

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Alergologia, Choroby płuc, Pediatria

Lekarz Agata Kalicka

Alergolog, Pulmonolog, Internista

Alergologia, Choroby płuc, Choroby wewnętrzne

dr n. med. Dariusz Kamiński

Alergolog, Internista

Alergologia, Choroby wewnętrzne

Lekarz Piotr Kamiński

Alergolog, Pulmonolog, Internista

Alergologia, Choroby płuc, Choroby wewnętrzne

Dr n. med. Wojciech Kaniuk

Alergolog, Laryngolog

Alergologia, Otorynolaryngologia

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy atopię można odziedziczyć?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy można atopię odziedziczyć po babce?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    Atopią określa się genetycznie uwarunkowaną skłonność do nadprodukcji przeciwciał IgE w odpowiedzi na kontakt z powszechnie występującymi antygenami.

    Samo wykazanie przeciwciał IgE (dodatnie testy punktowe z alergenami, występowanie przeciwciał IgE w surowicy krwi) nie jest równoznaczne z rozpoznaniem choroby alergicznej.

    Choroby alergiczne nie są chorobami dziedzicznymi, ale dziedziczy się tzw. skłonność do ich wystąpienia.

    Badania statystyczne wykazują, że ryzyko wystąpienia choroby alergicznej u dziecka zdrowych rodziców (bez choroby alergicznej) wynosi około 15%. Choroba alergiczna jednego z rodziców zwiększa ryzyko alergii u dziecka do około 30%-40%, choroby alergicznej u obojga rodziców do ok. 60%-80%.

    Czy występowanie atopii u babci zwiększa ryzyko choroby alergicznej u wnuka/wnuczki?
    Raczej nie, a jeśli to w niewielkim stopniu.

    Wyniki badań prowadzonych w ostatnich latach wskazują na znaczący wpływ czynników środowiskowych na rozwój chorób alergicznych. Do najważniejszych z nich należą: pożywienie, warunki mieszkaniowe, narażenie na bierne palenie, być może skażenie środowiska naturalnego, zbyt częsta antybiotykoterapia itp.).

    Przypuszcza się, że obserwowany w ostatnich dziesięcioleciach gwałtowny wzrost zachorowalności na choroby alergiczne w większym stopniu uwarunkowany jest czynnikami środowiskowymi aniżeli wpływem predyspozycji genetycznych.

    Piśmiennictwo:

    Bant A., Kruszewski J., Piechota W., Rączka A.: Narastanie częstości uczuleń na pospolite alergeny wziewne i pokarmowe u młodych mężczyzn w Polsce. Pol. Merk. Lek. 2006; 20,119: 535-538.
    Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W. (red.): Immunologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
    Grevers M., Röcken M.; Ilustrowany podręcznik chorób alergicznych. Urban&Partner, 2002: 6-8.
  • Mam alergię na mięso kurze. Czy mogę jeść indyka?
    Czy mając alergię na kurczaka, mogę spożywać mięso indyka?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy mając alergię na kurczaka, mogę spożywać mięso indyka?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia Alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    W przypadku alergii na mięso kurze (po spożyciu występują objawy kliniczne) możliwa jest reakcja krzyżowa na alergeny jaj, a także na mięso indyka, kaczki, gęsi. W przeciwieństwie do alergii na jajo kurze reakcje kliniczne związane z uczuleniem na mięso drobiu występują znacznie rzadziej.

    Jedyną metodą pozwalającą potwierdzić występowanie alergii na alergeny indyka jest próba prowokacji. Występowanie w przeszłości ciężkich reakcji klinicznych (skurcz oskrzeli, skurcz krtani, uogólniona pokrzywka, obrzęk Quincke’go, spadek ciśnienia krwi lub innych objawów ogólnoustrojowych) będących następstwem alergii na mięso kurze jest wskazaniem do przeprowadzenia próby prowokacyjnej w warunkach szpitalnych.

    Jeśli jedyną manifestacją alergii są wyłącznie zmiany skórne o charakterze wyprysku, prowokację mięsem indyczym można przeprowadzić w warunkach domowych.

    Jeżeli dotychczas po spożyciu mięsa indyczego, nie występowały objawy choroby alergicznej mięso można nadal spożywać.

    Piśmiennictwo:

    Bartuzi Z. (red.): Alergia na pokarmy. Oficyna Wydawnicza Mediton, 2006.
    Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E. (red.): Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help Med. 2013.
    Kaczmarek J., Kuna P.: Alergia pokarmowa - narastający problem w praktyce lekarskiej. Terapia. Alergologia. 2010; 1(237): 16-20.
    Krogulska A., Wąsowska-Królikowska K.: Przydatność prób prowokacyjnych z pokarmami u dzieci z alergią na pokarmy. Alergologia Współczesna. 2007; 1(19): 4-7.
    Nowak-Węgrzyn A.: Alergia pokarmowa - epidemia XXI wieku? Alergia. 2011; 3/49: 9-11.
    Stelmach I., Majak P., Jeżyńska J.: Alergia a nietolerancja pokarmowa. Terapia. Alergologia. 2009; 3,(222): 121-125.
  • Leczenie wyprysku i postępowanie u osoby uczulonej na chrom
    W pracy oblałam się kwasem, a po jakimś czasie miałam wypryski na skórze i zaczęły mi puchnąc palce. Po zrobieniu testów okazało się, że jestem uczulona na chrom. Jak to leczyć?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    W pracy oblałam się kwasem, a po jakimś czasie miałam wypryski na skórze i zaczęły mi puchnąc palce. Po zrobieniu testów okazało się, że jestem uczulona na chrom. Jak to leczyć?

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    W Pani przypadku należałoby się zastanowić czy występujące zmiany skórne spowodowane są uczuleniem kontaktowym na chrom, czy jest to jeszcze reakcja zapalna wywołana działaniem kwasu.

    Leczenie wyprysku polega na częstym natłuszczaniu skóry emolientami. Utrzymywanie się stanu zapalnego wymaga terapii miejscowymi glikokortykosteroidami lub lekami zawierającymi inhibitory kalcyneuryny, czasami miejscowymi antybiotykami. Świąd skóry zmniejszają doustne leki przeciwhistaminowe.

    Najważniejszą metodą pozwalającą na zmniejszenie lub ustąpienie objawów chorobowych jest unikanie kontaktu z przedmiotami zawierającymi chrom. Chrom jest jednym z najczęstszych alergenów kontaktowych. Do uczulenia może dojść zarówno w warunkach zawodowych, jak i pozazawodowych. Alergia najczęściej występuje u osób powyżej pięćdziesiątego roku życia. Częściej chorują mężczyźni.

    Najważniejsze źródła chromu to: cement, piaski formierskie, smary i oleje przemysłowe, płyny galwanizerskie, środki do garbowania skóry, popioły powstające przy spalaniu węgla, chromianka do mycia szkła laboratoryjnego, odczynniki do badania jakości mleka, chłodziwa, środki do impregnacji drewna, płyny antykorozyjne, farby podkładowe, lakiery, gazy i dymy spawalnicze.

    W warunkach niezawodowych głównym źródłem alergenu jest garbowana chromem skóra używana do produkcji pasków, butów, rękawiczek, odzieży skórzanej. Chrom może występować także w metalowych implantach stomatologicznych i ortopedycznych, w niektórych pokarmach, np. w: herbacie, kakao, orzechach, suszonych figach i morelach, ostrygach, w wodzie wodociągowej, a także w popiele z papierosów, w niektórych preparatach homeopatycznych, klejach, atramentach, mydłach, farbowanych tkaninach.

    W następstwie uczulenia najczęściej dochodzi do powstania wyprysku kontaktowego bądź wyprysku potnicowego. Zmiany zlokalizowane są głównie w miejscu kontaktu z alergenem, a więc na skórze rąk, stóp. W przypadku występowania zmian na skórze stóp zaleca się częstą (co 3 mies.) zmianę obuwia. Zła gatunkowo, przepocona skóra butów zwiększa ryzyko zaostrzeń choroby.

    Nie zaleca się wykorzystywania do celów konsumpcyjnych wody z tzw. pierwszego cieku, tzn. wody wypływającej z kranu bezpośrednio po odkręceniu kurka.

    Piśmiennictwo:

    Rudzki E.: Chrom. [W:] Alergeny. Medycyna Praktyczna, Kraków 2008: 417-428.
    Rudzki E.: Alergeny. Chrom. [W]: Gliński W., Rudzki E.: Alergologia dla lekarzy dermatologów. Czelej, Lublin 2002: 147-155.
    Zalewska A.: Wyprysk. Lekarz Rodzinny. 2008; 11(135): 11-13.
  • Co wywołuje pokrzywkę?
    Nigdy nie byłam na nic uczulona (mam 22 lata), jednak jakieś dwa tygodnie temu pojawiło się silne swędzenie w okolicach dłoni, łokci, kolan, pasa oraz pośladków (ud).
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Nigdy nie byłam na nic uczulona (mam 22 lata), jednak jakieś dwa tygodnie temu pojawiło się silne swędzenie w okolicach dłoni, łokci, kolan, pasa oraz pośladków (ud).
    Niedługo potem pojawiły się dziwne czerwone plamy (swędzące), raczej rozproszone. Pani doktor powiedziała, że to prawdopodobnie pokrzywka wywołana czymś, co jem. Postarałam się więc wyeliminować te składniki diety, które spożywałam być może w nadmiarze (nie były jednak to jednak rzeczy, których bym już wcześniej nie spożywała). Dostałam również polecenie robienia okładów z krochmalu, smarowania swędzących miejsc Hydrocortisonum, przyjmowania wapna oraz Zyrtecu. Niestety, mimo tego po upływnie kilku dni plamy oraz swędzenie się nasiliły. Pani doktor zaleciła wizytę u dermatologa. Musiałam jednak odczekać 4 dni (w tym weekend), żeby udać się do specjalisty. W tym czasie swędzenie i plamy troszkę ustały, mimo to czasem pojawiały się i znikały (ciągle w tych samych miejscach).
    Kiedy myślałam, że ta dziwna alergia już ustała, miałam zaplanowane farbowanie włosów. Dzień po farbowaniu obudziłam się z bardzo napuchniętą górną wargą. Czułam również jakby puchło mi gardło. Nie wiem, czy była to kwestia alergii na farbę, zjedzonej wieczór wcześniej makreli, czy alergii, która związana była ze wspomnianą już pokrzywką. Opuchlizna na drugi dzień zniknęła, a ja wybrałam się w końcu do dermatologa. Pani doktor zaleciła silne ograniczenia żywieniowe, a mianowicie 10-dniową dietę: chleb, masło, ziemniaki, ryż, biały ser, krupnik, woda. Ponadto zaleciła wypranie ubrań w płatkach mydlanych, a do mycia używania jedynie mydła dla alergików. Dodatkowo dostałam skierowanie do szpitala w razie wystąpienia silnej opuchlizny i pokrzywki (wcześniej w internecie czytałam o obrzęku Quinckego i pani doktor również o nim wspomniała). Po powrocie do domu od razu wdrożyłam wszystkie zalecenia. W trakcie 3 dnia stosowania diety (dziś) obudziłam się ze spuchniętą dolną wargą. Jestem bardzo zaniepokojona tym, co się ze mną dzieje i kompletnie nie wiem co robić.
    Dodam jeszcze, że swędzenie i plamy utrzymują się głównie w okolicach łokci i pośladków. Nigdy nie miałam żadnych uczuleń, alergii ani opuchlizn spowodowanych żywnością, środkami higieny czy środkami do farbowania włosów (to nie było moje pierwsze farbowanie). Czy to możliwe, że pokrzywka wywołana jest jakimś składnikiem diety, a puchnięcie ust alergią na farbę? Co powinnam robić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w tej sprawie.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Grażyna Durska
    Zakład Medycyny Rodzinnej
    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
    Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

    Opisywane przez Panią objawy najprawdopodobniej odpowiadają pokrzywce. Jest to choroba o różnorodnej etiologii. Wyodrębniono ponad 50 typów pokrzywek ich wspólną cechą jest typowy wykwit skórny przypominający bąbel występujący po poparzeniu przez pokrzywę (stąd nazwa choroby). Zmiany wywołane obrzękiem skóry właściwej manifestują się swędzącymi wykwitami o charakterze bąbli pokrzywkowych, w przypadku zajęcia głębszych warstw skóry występuje obrzęk Quinckego.

    W zależności od czasu trwania choroby wyróżniono pokrzywkę ostrą (trwającą do 6 tyg.) oraz pokrzywkę przewlekłą (zmiany utrzymują się ponad 6 tyg.). Pokrzywka ostra jest najczęstszą odmianą choroby. Bardzo często jest wywołana mechanizmami immunologicznymi, w tym IgE-zależnymi. Zazwyczaj udaje się wówczas wykazać związek przyczynowy występujących zmian z czynnikiem alergizującym.

    Do czynników najczęściej wywołujących ostrą pokrzywkę należą:

    • pokarmy - u osób dorosłych głównie ryby, mleko, orzechy, owoce morza, jaja kurze, owoce, warzywa. Zmiany chorobowe mogą być także związane z reakcją na dodawane do pożywienia konserwanty, substancje smakowe, barwniki itp.
    • leki - zwłaszcza, antybiotyki, sulfonamidy, leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, psychotropowe
    • uczulenia na jad owadów

    Pokrzywka ostra, zwłaszcza u osób dorosłych, może być także wywołana mechanizmami nieimmunologicznymi. Do najczęstszych przyczyn wywołujących ten typ pokrzywki należą infekcje wirusowe (np. enterowirusowe, adenowirusowe, hepatitis A,B,C) lub bakteryjne (Helicobacter pylori). Kolejną przyczyną może być stres, rzadziej emocje pozytywne.

    W leczeniu ostrej pokrzywki najczęściej stosuje się wyłącznie leki antyhistaminowe (np. Zyrtec). W chorobie o cięższym przebiegu leczenie rozszerza się o glikokortykosteroidy, zwykle podawane doustnie.

    Występowanie obrzęku, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych, wiąże się z ryzykiem zagrożenia życia. W takich sytuacjach chory niejednokrotnie wymaga podania adrenaliny i dalszego leczenia w warunkach szpitalnych.

    W celu potwierdzenia lub wykluczenia alergii na pokarmy część alergologów zaleca 3-dniową (czasami 7-dniową) dietę eliminacyjną. W okresie tym można jeść bez ograniczeń: ziemniaki, ryż, wodę mineralną, słodzoną herbatę.

    Następnie, obserwując reakcję skóry, w odstępach 1-2-dniowych wprowadza się do jadłospisu kolejne pokarmy. Po zaprzestaniu przyjmowania leków antyhistaminowych oraz braku przeciwwskazań wykonuje się punktowe testy skórne z alergenami.

    Zastanawia się Pani co mogło być przyczyną wystąpienia zmian skórnych - farbowanie włosów czy zjedzona wcześniej wędzona makrela? Bardziej prawdopodobną przyczyną wydaje się spożyta wędzona makrela.

    Piśmiennictwo:

    Bartuzi Z.: Molekularne cechy alergenów pokarmowych. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2009. 5: 310-312.
    Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011; 2/48: 31-37.
    Czarnecka-Operacz M.: Aktualna wiedza w zakresie etiopatogenezy pokrzywek. Alergologia. 2008; 1/35: 32-36.
    Gliński W., Rudzki E.: Alergologia dla lekarzy dermatologów. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2002: 381-383.
    Nowicki R.: Obrzęk naczynioruchowy. Alergia, Astma, Immunologia. 2006; 11,3: 115-123.