31 października 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Zmniejszenie ilości oddawanego moczu w trakcie stosowania leków
    Córka ma 20 miesięcy. Od dwóch dni przyjmuje trimetoprim. Martwi mnie to, że bardzo mało oddaje moczu.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Córka ma 20 miesięcy. Od dwóch dni przyjmuje trimetoprim. Martwi mnie to, że bardzo mało oddaje moczu.

    Odpowiedziała

    dr med. Iwona Ogarek
    specjalista nefrolog, specjalista pediatra
    Oddział Nefrologii
    Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

    Zaobserwowana zmiana ilości oddawanego moczu w trakcie zakażenia, zwłaszcza przy stosowaniu jakichkolwiek leków wymaga pilnej konsultacji lekarskiej oraz pobrania badań kontrolnych celem sprawdzenia funkcji nerek zgodnie z zaleceniami lekarza badającego dziecko.

    Należy również pamiętać o prawidłowym nawodnieniu dziecka (np. dla dziecka o masie ok. 12 kg ilość przyjmowanych płynów powinna wynosić ok. 1100 ml lub więcej u dziecka gorączkującego, wymiotującego lub z biegunką), chyba że lekarz prowadzący zdecyduje inaczej.

  • Jak długo po zabiegu pod całkowitą narkozą nie będę mogła karmić piersią?
    Ile czasu musi upłynąć od zabiegu usuwania przepukliny pępkowej (będę pod całkowitą narkozą) do pierwszego karmienia po zabiegu?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Ile czasu musi upłynąć od zabiegu usuwania przepukliny pępkowej (będę pod całkowitą narkozą) do pierwszego karmienia po zabiegu? Czy trzeba się wstrzymywać z karmieniem przez kilka godzin? Moje dziecko ma skończone 9 miesięcy i mleko z piersi pije co ok. 4 godz.

    Odpowiedziała

    dr med. Magdalena Nehring-Gugulska
    Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny

    Najlepiej przed samym zabiegiem nakarmić dziecko lub odciągnąć pokarm z obu piersi laktatorem. Po zabiegu w pełnej narkozie będzie Pani przez dobrych kilka godzin „wyłączona” z aktywności. Zaraz po wybudzeniu należałoby znów odciągnąć pokarm i wylać go. Prawdopodobnie będzie potrzebna pomoc personelu.

    Różne są środki stosowane do znieczulenia ogólnego. Zabieg, któremu będzie Pani poddana nie jest zabiegiem zbyt skomplikowanym i długotrwałym, więc użyte środki będą miały odpowiednio krótkie działanie. Po pełnym wybudzeniu, kolejne karmienie może być już z piersi.

    Piśmiennictwo:

    American Academy of Pediatrics: The transfer of drugs and other chemicals into human milk. Committee on drugs. Pediatrics. 2001; 108: 776-789
    Hale T.W.: Medications and mothers? milk. Amarillo, Texas, Hale Publishing, 2012
  • Nadmierny przyrost masy ciała dzieci karmionych piersią
    Czy zbyt szybkie rośnięcie dziecka karmionego wyłącznie piersią może oznaczać jakąś chorobę? Wszędzie słyszę, że powinny niepokoić zbyt niskie przyrosty masy ciała, natomiast nie ma nic o sytuacji odwrotnej...
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy zbyt szybkie rośnięcie dziecka karmionego wyłącznie piersią może oznaczać jakąś chorobę? Wszędzie słyszę, że powinny niepokoić zbyt niskie przyrosty masy ciała, natomiast nie ma nic o sytuacji odwrotnej... Moja córka urodziła się bardzo „średnia”- 53 cm i 3200 g, natomiast w wieku 6 tygodni miała już 60 cm i 5400 g, a obecnie 9 tygodni 64 cm i 6400 g. Nie karmię dziecka na siłę ani nie uspokajam jej jedzeniem, w nocy budzi się do karmienia tylko raz. Podwoiła masę urodzeniową w ciągu 9 tygodni i bardzo mnie to niepokoi.

    Odpowiedziała

    dr med. Magdalena Nehring-Gugulska
    Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny

    Tempo przyrostu masy dzieci karmionych piersią monitorujemy według siatek centylowych stworzonych przez Światową Organizację Zdrowia na grupie prawie 9 tysięcy dzieci ze wszystkich kontynentów. Tak określone tempo wzrostu uznano za wzorcowe dla wszystkich dzieci na całym świecie. Aż żal, że wciąż nie ma tych siatek w książeczkach zdrowia i polscy rodzice muszą ściągać je ze stron WHO lub korzystać z aplikacji na telefony komórkowe.

    Siatki opisano i pokazano w artykule Tempo wzrastania dzieci karmionych piersią.

    Analizując przyrosty masy ciała Pani córeczki widać, że urodziła się z masą około 25. centyla, a wzrostem w 10. centylu, w 6. tygodniu jej masa była między 75. a 90. centylem, wzrost powyżej 90. - a już w 9 tygodniu masa jest powyżej 90. centyla, a wzrost powyżej 99. Jednym słowem przyrost masy i długości ma bardzo szybki. Średni dobowy przyrost masy wynosi około 50 g/dobę, przy normie dla wieku 25-30 g. Tylko niecałe 10% dzieci w jej wieku jest od niej cięższych. Czy należy się martwić?

    Pierwszy niepokój dotyczy otyłości. Tu uspokajam, że nie ma dowodów na to, aby dzieci szybko rosnące karmione wyłącznie piersią miały problemy z nadwagą czy otyłością w późniejszych latach życia. Natomiast jest wiele doniesień pokazujących, że karmienie mlekiem matki obniża ryzyko otyłości. Drugi niepokój dotyczy aktualnego stanu odżywienia dziecka. Można podjąć próbę wprowadzenia kilku metod stopniowego zmniejszenia poziomu laktacji u Pani:

    • Karmić jedną piersią podczas jednego karmienia, trzymać przy piersi "do końca", a nawet pozwalać na ssanie nieodżywcze, czyli bez połykania mleka.
    • Drugą pierś podawać nie wcześniej niż po 3 godzinach od rozpoczęcia ssania z pierwszej.
    • Nie odciągać dodatkowo mleka, aby nie pobudzać laktacji.
    • Karmić wyłącznie piersią do około 6. miesiąca życia.
    • Zwiększyć aktywność dziecka poprzez zabawy ruchowe.

    Gdyby pomimo wprowadzonych ograniczeń oraz upływu kolejnych miesięcy przyrost masy i wzrostu nadal był tak szybki, należałoby skonsultować dziecko w poradni chorób metabolicznych.

    Piśmiennictwo:

    Eidelman A.L., Schanler R.J. i wsp.: AAP, Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics. 2012 Mar;129(3):e827-41. Epub 2012 Feb 27. Wersja po polsku
    . Lawrence R.A., Lawrence R.M.: Normal growth, failure to thrive, and obesity in the breastfed infant. [W:] Breastfeeding. A guide for the medical profession. Mosby, 2005: 452-455
  • O czym świadczy żółty nalot na języku u niemowlaka?
    Dlaczego powstaje żółty nalot na języku u 20-miesięcznego dziecka? Dodam, że jakieś 2 tygodnie temu była pierwszy raz w życiu leczona antybiotykami. Czy to może mieć związek?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Dlaczego powstaje żółty nalot na języku u 20-miesięcznego dziecka? Dodam, że jakieś 2 tygodnie temu była pierwszy raz w życiu leczona antybiotykami. Czy to może mieć związek?

    Odpowiedziała

    lek. med. Katarzyna Jamruszkiewicz
    specjalista medycyny rodzinnej
    Poradnia Lekarza POZ
    Szpital Specjalistyczny im. Rydygiera w Krakowie

    Żółty nalot na języku może wynikać z nadmiernego gromadzenia się bakterii lub grzybów na języku, może również powstawać na skutek działania niektórych leków, w tym antybiotyków.

    Zwykle ustępuje samoistnie. Można także spróbować usunąć nalot mechanicznie (np. szczoteczką do zębów). Czasami niezbędne jest zastosowanie miejscowych preparatów przeciwbakteryjnych lub antygrzybiczych, jednak przed ich ewentualnym użyciem, zwłaszcza u małego dziecka lepiej skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni czy są one niezbędne.

  • Czy półrocznemu dziecku choremu na ospę wietrzną można podać acyklowir? Kiedy po chorobie mogę je zaszczepić?
    Moje półroczne dziecko ma prawdopodobnie ospę (zaraziło się od rodzeństwa). Czy tak małemu dziecku można podać Heviran? I kiedy po chorobie może być szczepione (w 7. miesiącu - powinno być szczepienie przeciw WZW B).
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Moje półroczne dziecko ma prawdopodobnie ospę (zaraziło się od rodzeństwa). Czy tak małemu dziecku można podać Heviran? I kiedy po chorobie może być szczepione (w 7. miesiącu - powinno być szczepienie przeciw WZW B).

    Odpowiedział

    dr hab. med. Ernest Kuchar
    Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
    Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    Niemowlęciu choremu na ospę wietrzną, które zaraziło się od swojego rodzeństwa nie tylko można, ale należy podać acyklowir, ze względu na niekorzystne nałożenie się czynników ryzyka (wiek, niemowlęcy plus zarażenie domowe), co naraża dziecko na znacznie zwiększone ryzyko ciężkiego przebiegu choroby.

    Dziecko będzie można zaszczepić, jak tylko jego stan zdrowia się poprawi. Ospa wietrzna nie jest szczególną chorobą wymagającą specjalnego traktowania. Przykładowo w klinice, w której pracuję regularnie szczepimy dzieci zakażone HIV, które jak Pani się domyśla, nigdy nie wyzdrowieją z tego zakażenia wirusowego i nie stanowi to trwałego przeciwwskazania do szczepień. Proponuję by sprawdziła Pani w ulotce szczepionki przeciw WZW B, czy jej producent wymienia ospę wietrzną jako przeciwwskazanie do szczepienia i zaleca zachowanie szczególnie długiego odstępu - o ile mi wiadomo, nie ma takiego zalecenia.

    Zgodnie z ogólnymi regułami szczepień (według ACIP) pacjentów z ostrymi chorobami o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu należy zaszczepić jak najszybciej po ustąpieniu objawów ostrej choroby i po wykluczeniu przeciwwskazań. Czas potrzebny do powrotu do zdrowia po ostrej chorobie nie jest ściśle określony, zwykle wynosi 1-2 tygodni. Celem odroczenia szczepienia jest przede wszystkim odróżnienie niepożądanych odczynów poszczepiennych od powikłań ospy wietrznej.

    Podsumowując: niemowlę chore na ospę wietrzną z reguły leczy się acyklowirem - decyzja należy do lekarza. Co do szczepień, to brakuje danych wskazujących, by niedawne przebycie ospy wietrznej wpływało negatywnie na skuteczność i bezpieczeństwo szczepień. Wystarczy odczekać do ustąpienia ostrych objawów i poprawy stanu klinicznego.

    Piśmiennictwo:

    Atkinson W., Wolfe S., Hamborsky J.: CDC. Epidemiology andprevention of vaccine-preventablediseases. Washington DC, Public Health Foundation, 2011
    Gershon A.: Varicela-zoster virus. [W:] Feigin&Cherry?stextbook of pediatricinfectiousdiseases. SaundersElsevier, 2009: 2077-2088
    Mayer M.G., Seward J.F., LaRussa P.S.: Varicella-zoster virus. [W:] Nelson Textbook of Pediatrics. Elsevier, 2007: 1366-1372
    Zalecenia Amerykańskiego Komitetu Doradczego ds. SzczepieńOchronnych (ACIP). Ogólne wytyczne dotyczące szczepień ochronnych. Med. Prakt. Pediatr. WS 1/2009