24 kwietnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Henryk Grymuza

Lekarz Rodzinny, Specjalista medycyny pracy

Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

Lekarz Monika Iwaszko

Lekarz Rodzinny, Psychiatra

Medycyna rodzinna, Psychiatria

Lekarz Wojciech Iwaszko

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

Lekarz Wojciech Jaroszewski

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Czy mogę zażywać witaminy i minerały, jeśli mam wrodzoną wadę serca?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy mogę zażywać witaminy i minerały jak mam wrodzoną wadę serca?

    Odpowiedział

    dr n. med. Jerzy Maciejewski
    specjalista chorób wewnętrznych
    Oddział Kardiologii
    Wielospecjalistyczny Szpital Miejski w Bydgoszczy

    Nie ma przeciwwskazań do stosowania witamin i minerałów u osób z wadą serca.

    Należy jednak pamiętać, że są to suplementy diety, które nie są przebadane pod kątem ich skuteczności. Należy raczej zachować ostrożność i stosować je tylko wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba.

  • Stosowanie tlenu jako środka wspomagania podczas intensywnych treningów
    Czy stosowanie tlenu jako środka wspomagania podczas intensywnych treningów siłowo-wytrzymałościowych (crossfit) ma sens i jeśli tak, to w jakich dawkach?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy stosowanie tlenu jako środka wspomagania podczas intensywnych treningów siłowo-wytrzymałościowych (crossfit) ma sens i jeśli tak, to w jakich dawkach?

    Odpowiedział

    dr med. Ernest Kuchar
    specjalista medycyny sportowej
    Poradnia Medycyny Sportowej we Wrocławiu

    Nie bardzo widzę sens takiego rodzaju wspomagania. Po pierwsze, tlen w zbyt dużym stężeniu może być szkodliwy, po drugie trening ma na celu adaptację do wzrastających obciążeń (większego wysiłku). Stosowanie tlenu ułatwiłoby organizmowi wysiłki tlenowe, czyli zmniejszyłoby konieczność adaptacji. Rozumiem, że nie o to Panu chodzi.

    Słyszałem o przeciwnym postępowaniu. Zawodników wywozi się na duże wysokości (np. płaskowyż Sierra Nevada), gdzie trenują w warunkach niskiego ciśnienia parcjalnego tlenu (ciśnienie parcjalne to iloczyn ciśnienia atmosferycznego i stężenia tlenu). Organizm adaptuje się do niekorzystnych warunków, np. przez zwiększone stężenie hemoglobiny we krwi. Następnie po powrocie na niższe wysokości, gdzie odbywają się zawody, zawodnicy przez jakiś czas mają przewagę wynikającą z adaptacji do wysiłku w warunkach niskiego ciśnienia parcjalnego tlenu.

  • Dieta i modyfikacja stylu życia w leczeniu hipertriglicerydemii
    Przeszedłem na dietę, zaczynam się więcej ruszać i chciałbym się dowiedzieć, co mogę jeszcze zrobić, żeby poziom trójglicerydów był niższy?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Leczę się na nadciśnienie tętnicze, łykam codziennie 1 tabletkę Bisocardu 5 mg i Tertensif 1,5 mg. Niestety do tego doszedł wysoki poziom trójglicerydów (8,19 mmol/l) i dostałem Simvacard 10 mg, brałem go przez miesiąc. Zrobiłem znowu badania i niestety poziom wzrósł aż do 16,74 mmol/l. Lekarz przepisał mi Simvacard 20 mg i mnie skierował na badania do szpitala, niestety nie zostałem przyjęty, jak to pani doktor powiedziała „Jak byśmy każdego z czymkolwiek podwyższonym przyjmowali, to nie byłoby miejsc w szpitalu”. Przeszedłem na dietę, zaczynam się więcej ruszać i chciałbym się dowiedzieć, co mogę jeszcze zrobić, żeby poziom trójglicerydów był niższy? Proszę o jakieś sugestie.

    Odpowiedziała

    dr hab. med. Teresa Nieszporek
    Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

    Podwyższone stężenie trójglicerydów może być uwarunkowane predyspozycją genetyczną, ale też często zaburzenie to występuje u osób otyłych, chorych na cukrzycę typu 2, przewlekłą chorobę nerek i niedoczynność tarczycy. Do podwyższenia stężenia trójglicerydów mogą też przyczynić się niektóre leki, w tym leki przeciwnadciśnieniowe, takie jak beta-adrenolityki starszej generacji i leki moczopędne z grupy tiazydów.

    Podstawowym zaleceniem w leczeniu hipertriglicerydemii jest modyfikacja stylu życia polegająca na zastosowaniu odpowiedniej diety, zmniejszeniu masy ciała oraz zwiększeniu aktywności fizycznej. Należy również całkowicie zaniechać picia alkoholu. Zaleca się dietę z dużym ograniczeniem węglowodanów, w szczególności cukrów prostych. Można jednocześnie zwiększyć spożycie tłuszczów, ale głównie tłuszczów zawierających jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zastosować suplementację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje rybne).

    Chorzy ze znacznie zwiększonym stężeniem trójglicerydów w osoczu są szczególnie narażeni na wystąpienie ostrego zapalenia trzustki. U osób ze zwiększonym stężeniem trójglicerydów, niezależnie od leczenia dietetycznego konieczne jest najczęściej leczenie farmakologiczne, które powinno być ustalane indywidualnie i zależy od współistniejących innych zaburzeń lipidowych. Diagnostyke i leczenie zaburzeń lipidowych, w tym triglicerydemii prowadzi się najczęściej ambulatoryjnie, znacznie rzadziej konieczna jest hospitalizacja. Największe doświadczenie w leczeniu takich zaburzeń mają Poradnie Chorób Metabolicznych.

    W opisanym przypadku bardzo słusznym zaleceniem jest modyfikacja stylu życia (dieta, aktywność fizyczna). Należałoby również rozważyć zmianę stosowanych aktualnie leków obniżających ciśnienie na preparaty, które nie mają wpływu na stężenie lipidów w osoczu. Ze względu na duże stężenie trójglicerydów, niezależnie od modyfikacji stylu życia prawdopodobnie będzie konieczne leczenie farmakologiczne.

    Piśmiennictwo:

    Cybulska B., Szostak W.B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Zapobieganie chorobom układu krążenia. [W:] Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych. Medycyna Praktyczna, Kraków 2012: 149-161.

  • Rozszerzanie diety po ostrym zapaleniu trzustki
    Dzisiaj wróciłam ze szpitala - mocne podrażnienie trzustki. Miałam rozmowę z dietetykiem i produkty, które wypisał różnią się od tych podanych na tej stronie, Nie mogę jeść: kalarepy, szparagów, kalafiora, rzodkiewki, ogórka, nawet bez skóry...
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Dzisiaj wróciłam ze szpitala - mocne podrażnienie trzustki. Miałam rozmowę z dietetykiem i produkty, które wypisał różnią się od tych podanych na tej stronie, Nie mogę jeść: kalarepy, szparagów, kalafiora, rzodkiewki, ogórka, nawet bez skóry, wykluczone są pieczarki, koper włoski, brokuły, cukinia, gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, brzoskwinie, morele - żadne pestkowce!!! Ciasta z dużą ilością jaj - biszkopt, słaba kawa ziarnista, soki owocowe, chleb mieszany, graham, chleb razowy. Nic już nie wiem, co mogę, a czego nie. Czy mogę jeść czosnek, oliwki? Bardzo proszę o pomoc, gdyż ten spis produktów, który otrzymałam ogranicza się do niewielkiej ilości produktów. W zeszłym roku byłam na diecie trzustkowej 2 miesiące i schudłam 7 kg. Lekarz kazał mi jeść tylko piersi z kurczaka z jogurtem i suchary - to był koszmar... Czy są różne diety trzustkowe? Proszę o przesłanie dokładnych produktów tej diety. Po 4 dniach radykalnej diety w szpitalu (sucha bułka i kasza manna z malinami na obiad) nadal odczuwam lekki ból trzustki - biorę Kreon 3 razy dziennie i Xotepic.

    Odpowiedziała

    mgr Diana Wolańska
    dietetyk
    Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
    Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

    Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna się charakteryzować lekkostrawnością i ograniczoną ilością tłuszczu, głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

    Składa się ona z trzech stopniowo rozszerzanych etapów. Ważne jest regularne jedzenie 4-5 posiłków o małej objętości w ciągu dnia.

    W pierwszym okresie rekonwalescencji (ok. 1 mies.) zapoczątkowanym już w czasie pobytu w szpitalu zaleca się: pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, ryż biały, makarony, chude mleko (0,5%-1,5%), twaróg chudy, ryby chude (dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak), chude wędliny, drób (kurczak, indyk), cielęcina i chuda wołowina, warzywa i owoce gotowane/pieczone (surowe mogą podrażniać chory narząd). Wskazane są posiłki gotowane, duszone (bez uprzedniego przysmażania), pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety.

    Natomiast nie zaleca się pieczywa razowego, żytniego, grubych kasz, przekwaszonych przetworów mlecznych, jaj, tłustego mięsa, ryb i wędlin, produktów wędzonych, śmietany, smalcu, cebuli, kapusty, papryki, szczypiorku, rzodkiewki, orzechów, gruszek, śliwek, czereśni, roślin strączkowych, czekolady oraz słodyczy zawierających tłuszcz i kakao. Produkty, których musi Pani bezwzględnie unikać to: potrawy smażone, duszone z obsmażaniem, pieczone z dodatkiem tłuszczu, sosy na zasmażkach, sosy na wywarach mięsnych, torty, ciastka z kremem, tłuste ciasta.

    W drugim okresie rekonwalescencji można stopniowo zwiększyć spożycie tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron). Dodatkowo można dołączać warzywa i owoce, które poprzednio były przeciwwskazane lub wykorzystywać je częściej w postaci surowej. Ważna jest wówczas indywidualna obserwacja własnego organizmu. Jeżeli w trakcie rozszerzania diety pojawią się u Pani objawy, takie jak: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, przelewanie w jamie brzusznej, nudności, biegunki lub stolce z domieszką tłuszczu, należy powrócić na okres 2 tygodni do diety stosowanej na poprzednim etapie.

    W przypadku dobrej tolerancji można stopniowo przejść do diety pełnowartościowej, zwyczajowej, pamiętając o ograniczeniu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, co jest również polecane jako zalecenie zdrowego żywienia.

    Należy podkreślić iż w postępowaniu dietetycznym po ostrym zapaleniu trzustki istotna jest obserwacja reakcji organizmu na poszczególne produkty spożywcze. Dlatego też, jeżeli po spożyciu małej ilości czosnku, czy oliwek nie odczuwa Pani żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie ma powodów, aby je eliminować z diety.

    W związku z tym należy pamiętać o stopniowym wprowadzaniu małych ilości nowych produktów, kontrolując występowanie ewentualnych objawów.

  • Postępowanie dietetyczne w problemach gastrycznych związanych z żołądkiem
    U mojej mamy stwierdzono zapalenie żołądka, obecność bakterii Helicobacter oraz dwie krwawe nadżerki ścianki żołądka. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jaka dieta jest wskazana.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    U mojej mamy stwierdzono zapalenie żołądka, obecność bakterii Helicobacter oraz dwie krwawe nadżerki ścianki żołądka. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jaka dieta jest wskazana:

    • w trakcie leczenia farmakologicznego
    • po leczeniu

    Odpowiedziała

    mgr Diana Wolańska
    dietetyk
    Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
    Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

    Postępowanie dietetyczne w problemach gastrycznych związanych z żołądkiem to dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. W trakcie leczenia farmakologicznego wskazane jest wykluczenie z diety substancje, produkty czy potrawy działająco pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

    PODSTAWOWE ZASADY DIETY TO:

    Częste, regularne posiłki
    Zaleca się spożywanie przynajmniej 5-6 posiłków dziennie. Powinny to być małe objętościowo posiłki, ale jadane często, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny. W przypadku zaostrzenia objawów zaleca się jadanie nawet co 2 godziny. Kolację, czyli ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.

    Spożywanie posiłków powoli i w spokoju
    Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. By pokarm zbyt długo nie zalegał w żołądku, ważne jest, by go starannie pogryźć i przeżuć. Jedzenie zbyt szybko, dużych kęsów bardzo obciąża pracę żołądka i nasila objawy.

    Unikanie produktów nasilających objawy
    Z diety zaleca się wyeliminowanie produktów i potraw, które sprzyjają nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, produkty kwaśne oraz o dużej zawartości błonnika. Wśród nich wymienia się:

    • Wybrane warzywa, jak pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
    • Wybrane owoce, zwłaszcza kwaśne, tj. cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych), konfitury wysokosłodzone
    • Napoje: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane
    • Pikantne przyprawy (papryka ostra, chilli, curry, pieprz)
    • Potrawy przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs bądź galarety z mięsa i ryb
    • Wszystkie alkohole, a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino), drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych i soku pomidorowego

    Zalecane produkty

    • Produkty zbożowe - pieczywo jasne, razowe, graham, kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (pęczak, gryczana), ryż, makarony.
    • Produkty mleczne - mleko słodkie lub zsiadłe o zawartości tłuszczu poniżej 2%, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane. Produkty zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry), głównie z rodziny Lactobacillus zmniejszają ryzyko ponownego zakażenia Helicobacter pylori. Jest to bakteria sprzyjająca rozwojowi choroby wrzodowej.
    • Chude mięsa i wędliny - wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe.
    • Chude ryby: słodkowodne (leszcz, okoń, sandacz), morskie (dorsz, morszczuk, sola); ryby tłuste słodkowodne i morskie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach.
    • Warzywa i owoce - dowolne, prócz tych przeciwwskazanych powyżej i tych, po których spożyciu odczuwamy dolegliwości.

    Właściwa technika kulinarna
    W chorobie wrzodowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które znacznie obciążają żołądek. W tym celu zaleca się unikanie potraw smażonych na tłuszczu. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie oraz pieczenie.

    Prawidłowy styl życia
    Nie tylko dieta, ale również styl życia wpływa na łagodzenie objawów choroby zapalenia żołądka. W tym przypadku zaleca się:

    • zaprzestanie palenia tytoniu
    • zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
    • unikanie przyjmowania pozycji leżącej po posiłkach
    • rezygnację z noszenia obcisłej odzieży oraz mocno ściskających pasków
    • sypianie z uniesioną górną częścią ciała
    • unikanie bardzo dużych wysiłków fizycznych
    • utrzymywanie aktywności fizycznej

    Po leczeniu farmakologicznym należy powrócić do podstawowej, zdrowej diety opartej na zasadach zdrowego żywienia.