28 sierpnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Henryk Grymuza

Lekarz Rodzinny, Specjalista medycyny pracy

Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

Lekarz Monika Iwaszko

Lekarz Rodzinny, Psychiatra

Medycyna rodzinna, Psychiatria

Lekarz Wojciech Iwaszko

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

Lekarz Wojciech Jaroszewski

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Otyłość związana z ryzykiem demencji
    Osoby, które w młodym lub średnim wieku były otyłe, są bardziej zagrożone demencją w przyszłości – wynika z badań, które publikuje pismo „Postgraduate Medical Journal”.
    Więcej

    Osoby, które w młodym lub średnim wieku były otyłe, są bardziej zagrożone demencją w przyszłości – wynika z badań, które publikuje pismo „Postgraduate Medical Journal”. Poważna otyłość u 30-latków aż trzykrotnie zwiększa ryzyko demencji na starość.

    Naukowcy brytyjscy z University of Oxford przeanalizowali dane dotyczące osób, które w latach 1999-2011 trafiły do jednego ze szpitali w Anglii. U ponad 451 tys. z nich stwierdzono otyłość, 43% tej grupy stanowili mężczyźni.

    Okazało się, że otyłość była związana z ryzykiem rozwoju demencji w przyszłości. Ryzyko to było jednak wyraźnie wyższe u pacjentów, u których otyłość zdiagnozowano po raz pierwszy w młodszym wieku. A im później ją stwierdzano, tym prawdopodobieństwo demencji bardziej malało.

    I tak, u osób, u których po raz pierwszy otyłość stwierdzono w wieku 30-39 lat, ryzyko demencji w starszym wieku było 3,5 razy wyższe (o 250%) niż u ludzi, którzy w tym samym przedziale wiekowym nie byli otyli. Gdy otyłość pierwszorazowo stwierdzano w wieku 40-49 lat ryzyko to było wyższe o 1,7 razy (o 70%), gdy w wieku 50-59 lat – o 1,5 razy (50%), gdy między 60. a 69. rokiem życia – o 1,4 razy (40%) .

    Zdiagnozowanie otyłości w wieku 70-79 lat nie miało wpływu na ryzyko demencji, a po 80. rż. miało wręcz związek ze spadkiem tego ryzyka o 22%

    Autorzy pracy podkreślają, że ponieważ miała ona charakter obserwacyjny, nie można wyciągnąć wniosku, czy zależność między otyłością a demencją ma charakter przyczynowo-skutkowy. Jednak wyniki te stanowią potwierdzenie wcześniejszych badań na ten temat.

    Naukowcy spekulują, że otyłość w młodym i średnim wieku może zwiększać ryzyko demencji, dlatego że ma związek z częstszym występowaniem cukrzycy oraz schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, które same w sobie są czynnikami ryzyka demencji.

    Jednocześnie wydaje się, że jeśli ludziom udaje się uniknąć znacznego przybrania na wadze przynajmniej do 60. rż., to mogą być mniej zagrożeni demencją.

    Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aktualnie ponad 35 mln ludzi na świecie cierpi na demencję. Do roku 2030 liczba ta może wzrosnąć do 66 mln, a do 2050 r. do 115 mln. Najczęstszą postacią demencji – odpowiedzialną za 60-70% jej przypadków - jest choroba Alzheimera.

  • Otyłość utrudnia leczenie raka piersi
    U otyłych kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi leczenie inhibitorami aromatazy przynosi gorsze rezultaty – wykazały badania przeprowadzone w Nowej Zelandii.
    Więcej

    U otyłych kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi leczenie inhibitorami aromatazy przynosi gorsze rezultaty – wykazały badania przeprowadzone w Nowej Zelandii.

    Wnioski opublikowano na stronie internetowej University of Auckland.

    Inhibitory aromatazy stosowane są w terapii hormonozależnych nowotworów sutka i jajnika u kobiet po menopauzie. Działają poprzez blokowanie enzymu umożliwiającego konwersję androgenów w estrogeny. Dzięki temu organizm dysponuje mniejszym poziomem estrogenów stymulujących rozwój nowotworu.

    Leki te okazują się jednak mniej skuteczne przy dużej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie, gdyż w niej kumuluje się więcej aromatazy – zauważa prof. Mark Elwood z University of Auckland, który wziął pod lupę osiem dotychczas przeprowadzonych badań.

    Otyłość zwiększa ryzyko niektórych nowotworów oraz oznacza mniejszą przeżywalność pacjentów m.in. z rakiem jelita grubego, rakiem trzonu macicy czy hormonozależnym rakiem piersi – podkreśla badacz.

    Analizowane prace dotyczyły rezultatów leczenia inhibitorami aromatazy (samymi bądź w połączeniu z innymi lekami) u kobiet po menopauzie o różnych wskaźnikach masy ciała. Okazało się, że wraz ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej m.in. malała przeżywalność i zwiększało się ryzyko nawrotów.

    Naukowcy zamierzają kontynuować badania, by sprawdzić, czy skuteczność leczenia otyłych kobiet wzrośnie po zwiększeniu dawkowania inhibitorów, oraz które z inhibitorów przyniosą najlepsze wyniki.

  • Żylaki przełyku – dieta
    Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka. Proszę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Rozpoznanie kliniczne: Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka
    Rozpoznanie histopatologiczne: Gastris chronica partim atrophica corporis (woreczek żółciowy usunięty)
    Mamy prośbę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.

    Odpowiedziała

    mgr Diana Wolańska
    dietetyk
    Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
    Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

    Zalecana dieta powinna mieć cechy diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika. Istotne jest:

    • spożywanie częstych, ale małych objętościowo posiłków ok. 5-6 dziennie,
    • unikanie produktów ciężkostrawnych, smażonych, tłustych i wzdymających, słodyczy
    • eliminacja picia kawy, mocnej herbaty, palenia papierosów oraz alkoholu.

    Poniżej przedstawiono tabelę z produktami polecanymi i przeciwwskazanymi w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, którą należy również indywidualizować, ze względu na różnice tolerancji poszczególnych produktów. Z diety bezwzględnie należy eliminować produkty, po których nasilają się dolegliwości. W tym celu poleca się również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, który pozwoli na indywidualne sprecyzowanie grupy produktów, które są dobrze bądź źle tolerowane.

    Tabela. Produkty polecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej
    Wskazane Przeciwwskazane
    Pieczywo chleb pszenny - jasny i czerstwy, bułki jasne ew. grahamki, biszkopty na białkach, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, pieczywo chrupkie pszenne, sucharki chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami, pieczywo drożdżowe cukiernicze
    Dodatki do pieczywa masło, chudy twaróg, serek homogenizowany chudy, chude mięso gotowane, chude gatunki wędlin - szynki, polędwice z drobiu, indyka, wieprzowe i wołowe, ścięte białko jaja
    W ograniczonych ilościach: dżemy bez pestek, marmolady, miód, masło, margaryny miękkie
    tłuste wędliny, konserwy, salceson, smalec, pasztetowa, sery podpuszczkowe (żółte), serki topione, ser typu Feta, serki typu Fromage, dżemy pestkowe, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, masło i margaryny w dużych ilościach
    Zupy i sosy rosół jarski, chudy rosół z cielęciny, jarzynowa, ziemniaczana, mleczne, przetarte owocowe, krupnik; podprawiane mąką i mlekiem (najlepiej czyste) ew. zaciągane żółtkiem, zupy mleczne na mleku 0% lub 0,5%
    sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka
    zupy tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zaprawiane zasmażką, śmietaną, pikantne zupy z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony sosy: cebulowe, grzybowe, chrzanowy, musztardowy, grecki, śmietanowy
    Dodatki do zup bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach, groszek ptysiowy bez żółtek kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych, kluski francuskie
    Mięso, drób, ryby chuda cielęcina, młoda wołowina, indyk, kurczak, królik, chuda wieprzowina (schab środkowy)
    chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj
    W umiarkowanej ilości - ryby morskie: makrela, ryby słodkowodne: leszcz
    potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, na parze
    tłuste gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby, flaki
    tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, węgorz, halibut, śledź, sardynka
    potrawy smażone, marynowane i wędzone
    Potrawy półmięsne i bezmięsne budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej, warzyw, makaronu nitki bez żółtek, mięsa, risotto leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe, zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane potrawy smażone na tłuszczu, np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku
    Tłuszcze w niewielkich ilościach: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
    Warzywa młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, cykoria, kapusta pekińska, koperek, natka ziemniaki gotowane, pieczone
    potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte, warzywa z wody, drobno starte
    ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym
    warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, papryka
    ziemniaki smażone/odsmażane z tłuszczem
    Owoce owoce dojrzałe i soczyste: winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
    w ograniczonych ilościach: kiwi, melon
    gruszki, daktyle, śliwki, czereśnie, owoce marynowane, suszone owoce
    Desery kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe ciasta tłuste, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, słodycze zawierające kakao lub orzechy
    Przyprawy kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa
    w ograniczonych ilościach: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek
    ostre: ocet, pieprz, papryka chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, kminek
    Napoje mleko 0-1,5% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki odtłuszczone, kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym, bawarka, słabe napary herbat, herbaty owocowe, ziołowe; soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane alkohol, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola i inne słodkie napoje gazowane

    Przykładowy jadłospis

    • Śniadanie: Bułka pszenna z margaryną, szynką z indyka, pomidor bez skórki
    • II śniadanie: Bułka maślana, serek homogenizowany chudy
    • Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem białym; dorsz pieczony w folii z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka
    • Podwieczorek: Kisiel z cząstkami brzoskwini bez skórki
    • Kolacja: Pieczywo pszenne, margaryna, ser biały chudy, pomidor bez skórki