21 listopada 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Henryk Grymuza

Lekarz Rodzinny, Specjalista medycyny pracy

Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

Lekarz Monika Iwaszko

Lekarz Rodzinny, Psychiatra

Medycyna rodzinna, Psychiatria

Lekarz Wojciech Iwaszko

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

Lekarz Wojciech Jaroszewski

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Diety wegetariańskie u dzieci i młodzieży - wykład Małgorzaty Desmond
    Więcej

    Czy wiesz, że kalafior dodany do posiłku zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego? Dlaczego suplementacja witaminy B12 jest niezbędna? Co o diecie roślinnej u dzieci mówią badania? Czy wykluczenie mięsa z diety obniża ryzyko zachorowania na nowotwory?

    Wysłuchaj wykładu podsumowującego przegląd najnowszych badań nad dietą wegetariańską, wegańską i makrobiotyczną

  • Wpływ leków hormonalnych na zmiany w wątrobie
    Chciałabym uzyskać więcej informacji w sprawie interpretacji badania USG jamy brzusznej. Wątroba - niepowiększona, o wzmożonej echostrukturze, niejednorodna.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Chciałabym uzyskać więcej informacji w sprawie interpretacji badania USG jamy brzusznej. Wątroba - niepowiększona, o wzmożonej echostrukturze, niejednorodna. W seg. IV wątroby obszar hypoechogeniczny o nierównych obrysach o wym. 36x25 mm. Jaka może być przyczyna ww. zmian? Co może oznaczać wynik badania? Czy mam się martwić? Leczę się także ginekologicznie - zespół policystycznych jajników oraz mięśniak na tylnej ścianie macicy. Obecnie lekarz zastosował leki wywołujące miesiączkę oraz owulację (od lutego nie mam okresu), boję się, że stan mej wątroby się pogorszy. Zdrowo się odżywiam, sporadycznie alkohol. Nie wiem czy powinnam się przejmować, czy zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania. Będę wdzięczna za pomoc.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Powinno się dokładniej określić charakter tej zmiany w wątrobie. Jest kilka możliwych rozpoznań, z których najczęściej występują zmiany łagodne, jak naczyniaki, guzkowy rozrost, gruczolaki czy torbiele proste.

    Większość z nich nie wymaga interwencji lekarskiej i nie grozi większymi powikłaniami. Jednak część z tych zmian może przejść w zmianę złośliwą, dlatego konieczna jest dalsza diagnostyka, zwłaszcza że pacjentka jest leczona preparatami hormonalnymi. Udowodniono, że niektóre zmiany w wątrobie są powodowane przez leki hormonalne, a w innych leczenie takie nie jest wskazane. Na przykład w przypadku dużych zmian o typie ogniskowego rozrostu guzowego leczenie hormonalne jest przeciwwskazane. W przypadku gruczolaka, antykoncepcja sprzyja krwawieniu z większych gruczolaków, w małych zaś zmianach zalecana jest obserwacja i odstawienie leków hormonalnych.

    Dlatego należy skonsultować się z lekarzem, który oceni wskazania do wykonania dalszych badań, jak tomografii komputerowej czy USG dopler.

  • Czy po ostrym zapaleniu trzustki mogę stosować odżywkę białkową?
    Mam pytanie związane z odżywką białkową. Jestem po ostrym zapaleniu trzustki, które przeszedłem 2,5 roku temu, przebyłem 3 operacje na otwartym brzuchu i wycięcie ogona trzustki.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam pytanie związane z odżywką białkową. Jestem po ostrym zapaleniu trzustki, które przeszedłem 2,5 roku temu, przebyłem 3 operacje na otwartym brzuchu i wycięcie ogona trzustki. Nie przyjmuję insuliny, wszystko jest ok. Schudłem aż 30 kg - ze 108 kg do 78 kg przy wzroście 195 cm, teraz ważę 94 kg i jestem ciekawy, czy mogę bez problemów stosować odżywkę białkową? Pytam ogólnie, bo nie mam wybranej konkretnej odżywki. Od ok 1,5 roku chodzę systematycznie na siłownię 3 razy w tygodniu, a od ok. 2 miesięcy na crossfit 2 razy w tygodniu.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Anna Mokrowiecka
    specjalista chorób wewnętrznych
    specjalista gastroenterolog
    Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
    Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

    Po przebyciu OZT i w przewlekłym zapaleniu trzustki zaleca się dietę bogatokaloryczną i wysokobiałkową. Warto więc uzupełniać niedobory składników pokarmowych odpowiednim doborem pokarmów. Jednak odżywki, zwłaszcza te dla sportowców, mają czasami bardzo bogaty skład i różnią się nim między sobą. Mogą występować w nich także duże ilości węglowodanów, witamin i innych substancji. Czasami do końca nie wiadomo, jaki jest prawdziwy skład danej odżywki.

    Nie wiemy, jaka jest obecnie wydolność trzustki pod kątem wydzielania zewnętrznego (enzymy trawienne) i wewnętrznego (insulina). O niewydolności zewnątrzwydzielniczej świadczyłyby takie objawy, jak chudnięcie, biegunki tłuszczowe, niedobory witaminowe. Jednak nie zawsze te objawy są w pełni wyrażone i prawdziwą ocenę funkcjonowania trzustki można przeprowadzić, wykonując testy czynnościowe, jednak te są bardzo trudno dostępne.

    Oczywiście absolutnie przeciwwskazane są odżywki ze steroidami, które to leki mogą same powodować ostre zapalenie trzustki.

    Nie wiemy, jaka była przyczyna OZT w opisanym przypadku i czy została już usunięta. Częstą przyczyną jest alkohol, który teraz, niezależnie od tego czy rzeczywiście był powodem choroby, jest przeciwwskazany. Inną przyczyną może być kamica żółciowa, a wtedy pęcherzyk żółciowy z kamieniami lub złogi z dróg żółciowych powinny zostać usunięte.

    Dlatego też proponuję skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, który zna przyczynę choroby i najlepiej z dietetykiem, który ewentualnie doradzi bezpieczne odżywki.

  • Czy tyję od tabletek antykoncepcyjnych?
    Przed moimi problemami z wagą byłam bardzo wysportowana, uwielbiałam jeździć na rowerze, chodziłam na szkolną siłownię i do tej pory jestem bardzo silna. W ciągu 5 lat przytyłam 20 kg.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Mam 23 lata, 173 cm wzrostu i ważę 97 kilogramów. Przed moimi problemami z wagą byłam bardzo wysportowana, uwielbiałam jeździć na rowerze, chodziłam na szkolną siłownię i do tej pory jestem bardzo silna. W ciągu 5 lat przytyłam 20 kg. Pierwszy raz przytyłam po operacji do 85 kg, potem długo waga się utrzymywała. Gdy przytyłam kolejne 5 kg, zgłosiłam się do ginekologa z prośbą o zmianę tabletek, skierował mnie na badania krwi, aby sprawdzić czy środki antykoncepcyjne mi nie szkodzą. Wyniki były bardzo dobre, lekarz stwierdził, że przepisze mi inny środek antykoncepcyjny, który nie powinien powodować wzrostu mojej wagi. Jakiś czas później postanowiłam zdecydowanie ograniczyć niezdrowe jedzenie, zaczęłam biegać nawet 2 razy dziennie. Na wizycie kontrolnej jakieś 3 miesiące później okazało się, że przytyłam kolejne 5 kg, badania potwierdziły, że nie mam problemów z tarczycą ani nie jestem chora na cukrzycę. Stąd moje pytanie, dlaczego mimo pilnowania tego co jem i niemałego wysiłku fizycznego nie schudłam ani kilograma, lecz przytyłam 5 kg? Bardzo proszę o poradę, boję się, że moja waga będzie ciągle rosła.

    Odpowiedziała

    dr n. med. Ewa Krajewska-Siuda
    endokrynolog, pediatra
    Poradnia Endokrynologiczna
    Centrum Leczenia Chorób Serca i Naczyń Unicardia

    W utrzymaniu prawidłowej sylwetki ważne jest ustalenie odpowiedniej diety ilościowej i jakościowej, zgodnej z zasadami zdrowego żywienia, w porozumieniu z kompetentnym dietetykiem. Należy przeanalizować Pani dietę pod kątem regularności posiłków, różnorodności, odpowiedniej zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz odpowiedniego komponowania ich ze sobą. Pragnę zwrócić uwagę, że przy intensywnych ćwiczeniach buduje Pani sylwetkę i masę mięśniową, co niekoniecznie będzie oznaczało spadek masy ciała, stąd wydaje się, że uwagi trenera osobistego byłyby wskazane.

    Tabletki antykoncepcyjne same w sobie nie są w stanie spowodować wzrostu masy ciała - zbędne kilogramy to wynik błędów żywieniowych oraz zbyt małej aktywności fizycznej. Niekiedy obserwuje się tendencję do zatrzymywania wody w organizmie. W tej sytuacji wskazana jest konsultacja ginekologiczna i być może niezbędna będzie zmiana tabletek na inne lub wykonanie badań hormonalnych. Przy przyjmowaniu dwuskładnikowych środków antykoncepcyjnych może wystąpić wzrost łaknienia stąd - im częściej ulega się żywieniowym kaprysom, tym większe jest prawdopodobieństwo przyrostu masy ciała. Istotna jest także różnorodność produktów spożywczych - hormony zawarte w tabletkach antykoncepcyjnych mogą wypłukiwać witaminy z organizmu, więc urozmaicona dieta to konieczność.

    Uważam także, że warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, który na podstawie wywiadu, badania lekarskiego i badań dodatkowych (morfologia, lipidogram, glukoza, insulina, zwłaszcza po 2 godzinach od obciążenia 75 g glukozy, TSH) zadecyduje, czy wymaga Pani dalszej diagnostyki i ewentualnie jakiej.

    Piśmiennictwo:

    Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie antykoncepcji. Ginekologia Praktyczna. 2003; 6: 3-4.