21 sierpnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

Profile lekarzy i opisy placówek medycznych są całkowicie bezpłatne
 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Bogumiła Marciniak

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Grażyna Marciniak

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Krystyna Marciniak

Anestezjolog, Internista, Lekarz Rodzinny

Anestezjologia i intensywna terapia, Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Mirosława Marciniak

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Urszula Marciniak

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Barbara Marcinkowska

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Bogusława Marcinkowska

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Elżbieta Marcinkowska

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Alina Marczewska

Specjalista medycyny pracy, Lekarz Rodzinny

Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

Lekarz Anna Marczewska-Wiekiera

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Sławomir Marczewski

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Anna Marczuk

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Żylaki przełyku – dieta
    Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka. Proszę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Rozpoznanie kliniczne: Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka
    Rozpoznanie histopatologiczne: Gastris chronica partim atrophica corporis (woreczek żółciowy usunięty)
    Mamy prośbę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.

    Odpowiedziała

    mgr Diana Wolańska
    dietetyk
    Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
    Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

    Zalecana dieta powinna mieć cechy diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika. Istotne jest:

    • spożywanie częstych, ale małych objętościowo posiłków ok. 5-6 dziennie,
    • unikanie produktów ciężkostrawnych, smażonych, tłustych i wzdymających, słodyczy
    • eliminacja picia kawy, mocnej herbaty, palenia papierosów oraz alkoholu.

    Poniżej przedstawiono tabelę z produktami polecanymi i przeciwwskazanymi w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, którą należy również indywidualizować, ze względu na różnice tolerancji poszczególnych produktów. Z diety bezwzględnie należy eliminować produkty, po których nasilają się dolegliwości. W tym celu poleca się również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, który pozwoli na indywidualne sprecyzowanie grupy produktów, które są dobrze bądź źle tolerowane.

    Tabela. Produkty polecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej
    Wskazane Przeciwwskazane
    Pieczywo chleb pszenny - jasny i czerstwy, bułki jasne ew. grahamki, biszkopty na białkach, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, pieczywo chrupkie pszenne, sucharki chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami, pieczywo drożdżowe cukiernicze
    Dodatki do pieczywa masło, chudy twaróg, serek homogenizowany chudy, chude mięso gotowane, chude gatunki wędlin - szynki, polędwice z drobiu, indyka, wieprzowe i wołowe, ścięte białko jaja
    W ograniczonych ilościach: dżemy bez pestek, marmolady, miód, masło, margaryny miękkie
    tłuste wędliny, konserwy, salceson, smalec, pasztetowa, sery podpuszczkowe (żółte), serki topione, ser typu Feta, serki typu Fromage, dżemy pestkowe, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, masło i margaryny w dużych ilościach
    Zupy i sosy rosół jarski, chudy rosół z cielęciny, jarzynowa, ziemniaczana, mleczne, przetarte owocowe, krupnik; podprawiane mąką i mlekiem (najlepiej czyste) ew. zaciągane żółtkiem, zupy mleczne na mleku 0% lub 0,5%
    sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka
    zupy tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zaprawiane zasmażką, śmietaną, pikantne zupy z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony sosy: cebulowe, grzybowe, chrzanowy, musztardowy, grecki, śmietanowy
    Dodatki do zup bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach, groszek ptysiowy bez żółtek kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych, kluski francuskie
    Mięso, drób, ryby chuda cielęcina, młoda wołowina, indyk, kurczak, królik, chuda wieprzowina (schab środkowy)
    chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj
    W umiarkowanej ilości - ryby morskie: makrela, ryby słodkowodne: leszcz
    potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, na parze
    tłuste gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby, flaki
    tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, węgorz, halibut, śledź, sardynka
    potrawy smażone, marynowane i wędzone
    Potrawy półmięsne i bezmięsne budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej, warzyw, makaronu nitki bez żółtek, mięsa, risotto leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe, zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane potrawy smażone na tłuszczu, np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku
    Tłuszcze w niewielkich ilościach: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
    Warzywa młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, cykoria, kapusta pekińska, koperek, natka ziemniaki gotowane, pieczone
    potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte, warzywa z wody, drobno starte
    ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym
    warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, papryka
    ziemniaki smażone/odsmażane z tłuszczem
    Owoce owoce dojrzałe i soczyste: winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
    w ograniczonych ilościach: kiwi, melon
    gruszki, daktyle, śliwki, czereśnie, owoce marynowane, suszone owoce
    Desery kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe ciasta tłuste, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, słodycze zawierające kakao lub orzechy
    Przyprawy kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa
    w ograniczonych ilościach: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek
    ostre: ocet, pieprz, papryka chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, kminek
    Napoje mleko 0-1,5% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki odtłuszczone, kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym, bawarka, słabe napary herbat, herbaty owocowe, ziołowe; soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane alkohol, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola i inne słodkie napoje gazowane

    Przykładowy jadłospis

    • Śniadanie: Bułka pszenna z margaryną, szynką z indyka, pomidor bez skórki
    • II śniadanie: Bułka maślana, serek homogenizowany chudy
    • Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem białym; dorsz pieczony w folii z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka
    • Podwieczorek: Kisiel z cząstkami brzoskwini bez skórki
    • Kolacja: Pieczywo pszenne, margaryna, ser biały chudy, pomidor bez skórki

  • Niemal co trzeci Polak na diecie
    W ciągu roku poprzedzającego badanie przeprowadzone przez Centrum Badania Opinii Społecznej w dniach 3–9 lipca niemal co trzeci Polak (30%) stosował jakąś dietę, w tym co czwarty (26%) był na jakiejś diecie eliminacyjnej.
    Więcej

    W ciągu roku poprzedzającego badanie przeprowadzone przez Centrum Badania Opinii Społecznej w dniach 3–9 lipca niemal co trzeci Polak (30%) stosował jakąś dietę, w tym co czwarty (26%) był na jakiejś diecie eliminacyjnej, polegającej na ograniczaniu lub eliminowaniu jakichś produktów z jadłospisu.

    Opisując swoją dietę ankietowani najczęściej mówili o ograniczaniu spożycia lub wykluczeniu ze swojego menu cukru i słodyczy, a w drugiej kolejności – tłuszczów.

  • Czy kwas chlorogenowy pomaga schudnąć?
    Czy tabletki, które tak ludzie sobie chwalą na odchudzanie CGA800 kwas chlorogenowy - pomaga schudnąć? Czy to szkodzi zdrowiu? Można zaryzykować i czy są to te tabletki, po których szybko się chudnie, a potem szybko przybiera na wadze?
    Więcej

    Pytanie nadesłane do redakcji

    Czy tabletki, które tak ludzie sobie chwalą na odchudzanie CGA800 kwas chlorogenowy - pomaga schudnąć? Czy to szkodzi zdrowiu? Można zaryzykować i czy są to te tabletki, po których szybko się chudnie, a potem szybko przybiera na wadze?

    Odpowiedziała

    dr hab. med. Teresa Nieszporek
    Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

    Kwas chlorogenowy jest polifenolem występującym w wielu roślinach, w tym w zielonych owocach kawowca, karczochach, pokrzywie oraz w suszonych śliwkach. W odróżnieniu od ziaren zielonej kawy, ziarna palonej kawy zawierają znacznie mniejsze ilości tego związku, gdyż ulega on rozpadowi w czasie obróbki termicznej.

    Wyciąg z ziaren zielonej kawy w postaci tabletek zawierających kwas chlorogenowy (800 CGA) dostępny jest na rynku jako suplement diety. Kwas chlorogenowy wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, a ponadto korzystnie wpływa na metabolizm glukozy. Zmniejsza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Te właściwości kwasu chlorogenowego wskazują, że związek ten może być przydatny w odchudzaniu. Przemawiają za tym badania na zwierzętach oraz niezbyt liczne próby kliniczne, w których badano skuteczność kwasu chlorogenowego w redukcji masy ciała.

    Najbardziej znane, przeprowadzone ostatnio badanie (Vinson i wsp.) dotyczyło 16 młodych ludzi z nadwagą, którzy stosowali wyciąg z ziaren zielonej kawy zawierający kwas chlorogenowy w dość dużych dawkach (700 do 1050 g/dobę) przez 22 tygodnie. Uczestnicy badania zmniejszyli masę ciała o ok. 8 kg. Należy jednak zaznaczyć, że wartość kaloryczna diety badanych osób nie przekraczała 2500 kcal/dobę.

    Dokładna analiza wyników badania wskazuje, że po odstawieniu kwasu chlorogenowego może dojść do ponownego wzrostu masy ciała. Nie można jednak wyciągać zbyt szerokich wniosków na podstawie badania, które dotyczyło tak niewielkiej liczby uczestników.

    Większość badań dotyczących kwasu chlorogenowego wykazuje, że jest to dość bezpieczny suplement diety. Są jednak prace eksperymentalne przeprowadzone na zwierzętach, które sugerują, że duże dawki kwasu chlorogenowego mogą nasilać reakcję zapalną. Wykazano też, że stosowanie kwasu chlorogenowego łącznie z dietą wysokotłuszczową nie tylko nie przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, ale też nie chroni zwierząt doświadczalnych przed niekorzystnymi następstwami metabolicznymi takiej diety.

    Biorąc pod uwagę opublikowane badania, można przypuszczać, że kwas chlorogenowy jako suplement diety może być pomocny w zmniejszaniu masy ciała pod warunkiem jednoczesnej modyfikacji diety. Nie można wykluczyć, że po odstawieniu tego związku dojdzie do ponownego wzrostu masy ciała.

    Piśmiennictwo:

    Du W.Y, Chang C., Zang Y. i wsp. High-dose chlorogenic acid induces inflammation reactions and oxidative stress injury In rats without implication of mast cell degranulation . J. Ethnopharmacol. 2013; 147: 74-83.
    Meng S., Cao J., Feng Q. i wsp.: Role of Chlorogenic Acid on Regulating Glucose and Lipid Metabolism: A Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; Article ID 801457.
    Mubarak A., Hodgson J.M., Konsidine M.J. i wsp.: Supplementation of a high-fat diet with chlorogenic acid is associated with insulin resistance and hepatic lipid accumulation in mice. J. Agric. Food Chem. 2013; 61: 4371-4378.
    Vinson J.A., Burnham B.R., Nagendran M.V.: Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity; Targets and Therapy. 2012; 5: 21-27.