20 grudnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Poczet Lekarzy
medycyna praktyczna dla pacjentów

Parametry wyszukiwania:

 Wszyscy  A B C Ć Č D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Y Z Ź Ż

Wyniki wyszukiwania

« Wstecz      Dalej »
Lekarz Mirosława Marciniak

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Urszula Marciniak

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Barbara Marcinkowska

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Bogusława Marcinkowska

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Elżbieta Marcinkowska

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Alina Marczewska

Specjalista medycyny pracy, Lekarz Rodzinny

Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

Lekarz Anna Marczewska-Wiekiera

Specjalista medycyny paliatywnej, Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna paliatywna, Medycyna rodzinna, Pediatria

Lekarz Sławomir Marczewski

Internista, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna rodzinna

Lekarz Anna Marczuk

Lekarz Rodzinny, Pediatra

Medycyna rodzinna, Pediatria

lekarz Ewa Marczyńska-Sarul

Internista, Specjalista medycyny pracy, Lekarz Rodzinny

Choroby wewnętrzne, Medycyna pracy, Medycyna rodzinna

« Wstecz      Dalej »

Poczet Lekarzy zawiera wyłącznie wizytówki stworzone przez lekarzy. Jesteś lekarzem i nie ma Cię w bazie: stwórz wizytówkę!

Przeczytaj też

  • Ciasto w diecie diabetyka
    Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta? Czy istnieje deser dla diabetyka? Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?
    Więcej

    Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta?

    Zanim odpowiemy na to pytanie, kilka słów o podstawach odżywiania w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę opiera się na zasadach zdrowego, prawidłowego żywienia, które dotyczą populacji ogólnej. Dlatego też każdy diabetyk powinien regularnie spożywać zbilansowane posiłki, nie eliminując żadnej z podstawowych grup składników odżywczych. Na wartość glikemii poposiłkowej największy wpływ wywierają węglowodany. Dlatego diabetyk musi zwracać uwagę na jakość spożywanych węglowodanów oraz kontrolować ich ilość w całej diecie i w poszczególnych posiłkach oraz dbać o odpowiedni dobór przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami.

    Podstawową zasadą diety w cukrzycy jest ograniczenie do minimum spożycia żywności zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza (cukier stołowy).

    Opisane powyżej ogólne zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na cukrzycę, dostępne w literaturze, bardzo często nie uwzględniają istniejących różnic pomiędzy dwoma typami cukrzycy.

    U chorych na cukrzycę typu 1, którzy zazwyczaj są leczeni za pomocą intensywnej czynnościowej insulinoterapii, stosuje się znacznie mniejsze restrykcje dietetyczne niż u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Diabetycy leczeni tą metodą zauważają wiele jej zalet, zwłaszcza poprawę jakości życia dzięki większej możliwości wyboru produktów żywnościowych. A zatem sposób odżywiania chorych na cukrzycę typu 1 jest podobny do diety osób zdrowych, jeśli tylko diabetycy potrafią odpowiednio oszacować zawartość węglowodanów w danej porcji produktu spożywczego lub potrawy. Swoboda żywieniowa dotyczy diabetyków, którzy utrzymują masę ciała w normie oraz właściwie bilansują spożywane pożywienie za pomocą dawek insuliny.

    Zatem czy chory na cukrzycę typu 1, ze względu na większą swobodę żywieniową, może pozwolić sobie na jedzenie słodyczy lub ciasta?

    Jak wiemy, wszelkiego rodzaju słodycze i desery bogate są w cukry proste, które mogą znacznie zwiększyć stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo większość słodkich przekąsek posiada wysoki indeks glikemiczny, który powoduje szybki wzrost glikemii oraz następujący szybki jej spadek, powodując tym samym wahania stężenia glukozy we krwi. Dlatego też spożywanie słodkich produktów nie jest zalecane chorym na cukrzycę.

    Co powinien zrobić diabetyk, jeśli jest na przyjęciu i ma ochotę na ciasto? Czy istnieje ciasto dla diabetyka?

    Tradycyjne ciasta i desery zawierają sporo cukru, dlatego też powinny być spożywane z umiarem. Przy wyjątkowych okazjach, jak przyjęcia okolicznościowe czy święta, chory na cukrzycę typu 1 może sobie pozwolić na porcję ciasta. Dotyczy to wyłącznie diabetyków z dobrze wyrównaną chorobą oraz posiadających prawidłową masę ciała. Jeśli chory ma nadwagę, powinien starać się ją stopniowo redukować poprzez ograniczenie podaży kalorii, głównie ograniczając spożywanie węglowodanów i tłuszczów. Zatem ciasta w tym przypadku są niezalecane.

    Jeśli diabetyk zdecyduje się na zjedzenie kawałka ciasta, powinien spożyć je zaraz po głównym posiłku. Poza tym lepszym wyborem są te rodzaje ciast, które zawierają białko lub trochę tłuszczu. Białko oraz tłuszcz opóźniają opróżnianie żołądka, a tym samym zwalniają proces trawienia i tempo wchłaniania węglowodanów. Dlatego też spożycie ciasta, zawierającego w swoim składzie białko i niewielką ilość tłuszczu, nie podniesie zbyt szybko stężenia glukozy we krwi.

    Należy jednak pamiętać, że im większa liczba kalorii pochodzących z białka, a zwłaszcza z tłuszczu, tym większy wpływ na przebieg glikemii poposiłkowych. Białko oraz tłuszcze stanowią bowiem substraty do glukoneogenezy. Spożycie tłuszczu dodatkowo może nasilać poposiłkową insulinooporność.

    Który rodzaj ciasta będzie najlepszym wyborem?

    Diabetyk powinien unikać ciast bardzo słodkich oraz ciast z kremami. Produkty bogate w węglowodany i tłuszcze mogą spowodować hiperglikemię po kilku godzinach od spożycia danego produktu, nawet pomimo odpowiedniego zbilansowania posiłku insuliną.

    Poza tym ciasta zawierające sporą ilość tłuszczu również nie powinny być wybierane. Większa liczba spożywanych deserów i przekąsek wysokotłuszczowych ma istotny związek z wyższą wartością hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u chorych na cukrzycę typu 1. Dodatkowo nadmiar tłuszczów w diecie prowadzi do zaburzeń gospodarki lipidowej, nadwagi oraz insulinooporności. Podsumowując, spożywanie słodkich ciast powinno być ściśle kontrolowane. Należy jadać ciasta w umiarkowanej ilości, aby nie przekroczyć liczby WW przeznaczonych na dany posiłek.

    Najkorzystniejszym rozwiązaniem dla diabetyka jest spożywanie ciast, które będą zwierały mąkę pełnoziarnistą oraz niewiele cukru i tłuszczu.

    Jeśli nie ma takiej możliwości, jaki rodzaj ciasta najlepiej wybrać?

    Poniższa tabela zawiera porównanie tradycyjnych ciast pod względem kaloryczności oraz zawartości WW i WBT (w 100 g produktu).

    CIASTA POLECANECIASTA NIEWSKAZANE
    tort szwarcwaldzki
    Kcal: 258
    WW: 2,8
    WBT: 1,4
    tort czekoladowy
    Kcal: 410
    WW: 5,8
    WBT: 2,7
    ciasto 3 BIT
    Kcal: 301
    WW: 3,4
    WBT: 1,6
    ciasto orzechowiec
    Kcal: 492
    WW:4,5
    WBT: 3,2
    ciasto drożdżowe
    Kcal: 290
    WW: 4,6
    WBT: 1
    ciasto drożdżowe z owocami
    Kcal: 383
    WW: 5,8
    WBT: 1,5
    ciasto marchwiowe
    Kcal: 254
    WW: 2,7
    WBT: 1,6
    ciasto kruche z owocami
    Kcal: 313
    WW: 4
    WBT: 1,6
    sernik krakowski
    Kcal: 329
    WW: 3,7
    WBT: 1,7
    makowiec zawijany
    Kcal: 349
    WW: 4,2
    WBT: 1,8
    szarlotka
    Kcal: 290
    WW: 4
    WBT: 1,3
    jabłecznik z bezą
    Kcal: 318
    WW: 5,4
    WBT: 0,9
    ciasto tortowe z owocami
    Kcal: 275
    WW: 4,5
    WBT: 0,9
    ciasto kruche z owocami
    Kcal: 313
    WW: 4
    WBT: 1,6

    Według zestawienia najlepszym ciastem dla diabetyka jest ciasto marchwiowe, na drugim zaś miejscu znajduje się tort szwarcwaldzki. Oba rodzaje ciast zawierają niewiele kalorii, WW i WBT w porównaniu z resztą wyszczególnionych propozycji.

    Aby ułatwić diabetykom wybór odpowiedniego rodzaju ciasta wraz z możliwością dostosowania odpowiedniej ilości insuliny w tabeli poniżej zestawiono zawartość kilokalorii, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w porcjach 100 g tradycyjnych ciast.

    Ciasto – 100 g produktuKcalBiałkoTłuszczeWęglowodanyBłonnikWWWBTUwagi
    babka biszkoptowa3418,54,266,30,86,60,7bardzo duża zawartość węglowodanów
    ciasto drożdżowe2907,78,046,21,54,61,0średnia zawartość węglowodanów
    napoleonka3486,116,942,80,74,21,8zbyt duża ilość tłuszczu
    ciasto tortowe z owocami2753,38,845,21,94,50,9średnia zawartość węglowodanów
    jabłecznik z bezą3183,49,354,62,25,40,9duża zawartość węglowodanów
    keks bakaliowy3856,517,550,13,65,01,8zbyt duża ilość węglowodanów i tłuszczu
    piernik z bakaliami3736,612,458,22,75,81,4duża zawartość węglowodanów
    rolada biszkoptowa z dżemem2997,04,856,20,55,60,7duża zawartość węglowodanów
    makowiec zawijany3499,415,842,14,54,21,8średnia zawartość węglowodanów
    sernik krakowski3291413,437,70,53,71,7średnia zawartość węglowodanów, tłuszczu
    sernik wiedeński z polewą czekoladową34012,618,131,60,53,12,1średnia zawartość węglowodanów, duża ilość tłuszczu
    wuzetka3185,811,148,20,84,81,2duża zawartość węglowodanów
    eklerki z bitą śmietaną3265,918,035,10,43,51,8zbyt duża ilość tłuszczu
    orzechowiec4927,232,545,11,94,53,2zbyt duża ilość tłuszczu
    ciasto 3 BIT3015,215,934,20,83,41,6zbyt duża ilość tłuszczu
    rafaello na krakersach3955,627,734,03,13,42,7bardzo duża ilość tłuszczu
    ciasto marchwiowe2545,215,827,54,72,71,6mała kaloryczność, mała zawartość węglowodanów
    ciasto kruche z owocami3134,515,640,21,74,01,6średnia zawartość węglowodanów
    ciasto drożdżowe z owocami3838,013,658,51,85,81,5duża zawartość węglowodanów
    szarlotka2902,713,540,31,64,01,3średnia zawartość węglowodanów
    tort orzechowy46512,034,229,11,82,93,0zbyt duża ilość tłuszczu, pomimo mniejszej ilości węglowodanów
    tort szwarcwaldzki2584,313,828,20,82,81,4mniejsza zawartość tłuszczu, węglowodanów i białka
    tort kawowy z wiśniami3324,720,032,01,43,22,0zbyt duża ilość tłuszczu
    tort czekoladowy41017,022,958,00,35,82,7zbyt duża ilość tłuszczu, węglowodanów


    Piśmiennictwo:

    1. Juruć A., Pisarczyk-Wiza D., Wierusz-Wysocka B.: Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 – czy mają wpływ na kontrolę metaboliczną. 2014. Diabet. Klin. 2014; 3 (1): 22–30
    2. Klupa T.: Żywienie w cukrzycy typu 1. [W:] Sieradzki J., Wierusz-Wysocka B. (red).: Cukrzyca typu 1 u osób dorosłych. Termedia, Poznań 2012: 129–137
    3. Lange E.: Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych. [W:] Janda E. (red.): Dietoterapia 1. Wyd. SGGW, Warszawa 2009: 215–227
    4. Elmadfa I., Muskat E.: Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych., Muza SA, Warszawa 2001
    5. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa 2005
  • Europejskie restauracje muszą informować o alergenach w potrawach
    Wszystkie europejskie placówki gastronomiczne muszą informować od 13 grudnia o obecności w potrawach typowych alergenów, w tym skorupiaków i mięczaków - informuje serwis BBC News/Health.
    Więcej

    Wszystkie europejskie placówki gastronomiczne muszą informować od 13 grudnia o obecności w potrawach typowych alergenów, w tym skorupiaków i mięczaków - informuje serwis BBC News/Health.

    Nowe ogólnoeuropejskie regulacje zobowiązują restauratorów, pracowników kawiarni czy barów szybkiej obsługi do podawania składu oferowanych produktów jeżeli zawierają alergeny. Informacja powinna być wyraźnie podana w menu, na etykiecie albo kelner powinien być w stanie wyjaśnić, co wchodzi w skład produktu - nie można zasłaniać się niewiedzą. Także produkty paczkowane w supermarketach powinny być odpowiednio oznakowane.

    Chodzi o orzechy (arachidowe, laskowe, włoskie, makadamii, migdały), mleko, jaja, seler, gluten (zawarty w pszenicy, soi, orkiszu, życie i jęczmieniu), soję, łubin, ziarna sezamu, ślimaki lądowe, owoce morza (małże, homary, kraby, krewetki, ośmiorniczki) a także dwutlenek siarki stosowany jako konserwant w przypadku suszonych owoców, produktów mięsnych napojów, warzyw i alkoholi.

    Spożycie alergenu może wywołać u uczulonej osoby wysypkę, jednak czasami występuje groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny ze znacznym spadkiem ciśnienia tętniczego oraz dusznością. Tylko w Wielkiej Brytanii około 5000 uczulonych na pokarmy osób z powodu poważnej reakcji alergicznej musi co roku być hospitalizowanych, a dziesięć umiera.

    Dla szczególnie uczulonych (często na kilka alergenów) każda wizyta w restauracji czy barze może być niebezpieczna dla życia, jeśli nie wiedzą, jaki jest skład potraw.

    Zdaniem wypowiadających się dla BBC specjalistów dzięki nowym regulacjom obroty placówek gastronomicznych mogą wzrosnąć, ponieważ konsumenci będą się czuli bezpieczniej i chętniej skorzystają z ich oferty.

  • Kompleksowa opieka dietetyczna dla ciężarnych w Zabrzu
    Przyszłe mamy z Zabrza i okolic od początku przyszłego roku będą mogły skorzystać z kompleksowej opieki dietetycznej w Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka Szpitala Miejskiego w Zabrzu – podała placówka.
    Więcej

    Przyszłe mamy z Zabrza i okolic od początku przyszłego roku będą mogły skorzystać z kompleksowej opieki dietetycznej w Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka Szpitala Miejskiego w Zabrzu – podała placówka.

    Kobiety mogą liczyć na pomoc specjalistów w ramach programu „Jedz na zdrowie, nie za dwoje”. Będzie realizowany od początku 2015 roku w Punkcie Dietetycznym przy Poradni Promocji Zdrowia zabrzańskiego szpitala. Właśnie ruszają zapisy.

    – Będziemy weryfikować nawyki żywieniowe pacjentek w ciąży, edukować je pod tym względem i wspierać. Sprawdzanie masy ciała przyszłych mam będziemy prowadzić nie tylko przez cały okres ciąży, ale także po porodzie – powiedziała dietetyk Joanna Jurkiewicz.

    W ramach programu przewidziano cztery konsultacje dietetyczne. Trzy w trakcie ciąży, jedną po porodzie. Każda z pacjentek otrzyma dzienniczek dietetyczny, który ułatwi kontrolowanie ilości i rodzaju jedzonych potraw oraz zapisywanie aktywności fizycznej.

    Podczas pierwszej wizyty dietetyk wykona pomiar masy i wysokości ciała i przeprowadzi wywiad, gromadząc informacje o zwyczajach żywieniowych ciężarnej. Przekaże też zalecenia żywieniowe wynikające z przeprowadzonego wywiadu dietetycznego i informacji o stanie zdrowia pacjentki.

    Każda konsultacja będzie obejmować kontrolę masy ciała pacjentki, omówienie zaleceń dietetycznych oraz wprowadzonych zmian w sposobie żywienia. Ostatnia wizyta będzie dotyczyć racjonalnego żywienia kobiety po porodzie oraz zaleceń dla kobiet karmiących piersią.

    – Kontrola masy ciała podczas trwania ciąży pozwoli nie tylko na uniknięcie chorób związanych z nadwagą i otyłością, ale również przyczyni się do szybkiego odzyskania smukłej sylwetki po urodzeniu dziecka – podkreśliła Joanna Jurkiewicz.

    Szpital w Zabrzu ma doświadczenie w prowadzeniu programów dotyczących edukacji żywieniowej. Ogromnym sukcesem cieszył się program „Zachowaj Równowagę” w ramach realizacji Szwajcarsko–Polskiego programu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. W ciągu 5 miesięcy z porad skorzystało prawie 200 osób. Pacjenci przyjeżdżali nie tylko z województwa śląskiego, ale także z Krakowa, Opola, Strzelec Opolskich oraz Kędzierzyna Koźla.

    – Mamy nadzieję, że program „Jedz na zdrowie, nie za dwoje” będzie cieszył się równie wielkim zainteresowaniem. Przykładamy wielką wagę do tego, jak będą odżywiać się nasze pacjentki, bo ma to ogromny wpływ na ich zdrowie i na zdrowie dzieci, które urodzą – podkreślił prezes Szpitala Miejskiego w Zabrzu, ginekolog Mariusz Wójtowicz.